EURO
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Brzina širenja koronavirusa je šokirala evropske fudbalske zvaničnike koji su pre svega dve nedelje u Amsterdamu bili okupljeni na Kongresu UEFA.

Toj svečanosti je prisustvovala i delegacija Fudbalskog saveza Srbije, a po povratku u Srbiju je utvrđeno da su virusom zaraženi predsednik Slaviša Kokeza i potpredsednik Marko Pantelić.

Postoje indicije da je virus „doneo“ iz Milana prvi čovek srpskog fudbala, koji je pre putovanja u prestonicu Holandije bio gost italijanskog grada, jednog od najugroženijih virusom.

PROČITAJTE JOŠ

„Fokus nije bio koronavirus“, rekao je funkcioner UEFA Aleksej Sorokin posle obavljenog sastanka.

Korak dalje je otišao i predsednik UEFA Aleksandar Čeferin, koji je kroz šalu rekao da bi bio „problem da ukoliko se finale Evropskog prvenstva ne bude odigralo na Vembliju jer su hoteli već bukirani“.

Ipak, Čeferin je izjavio, u ozbiljnijem tonu, da je organizacija ozbiljno uzela u obzir sva dešavanja.

„Situacija je stabilna“, govorili su organizatori, ali se situacija iz dana u dan pogoršavala, mnogi fudbaleri, treneri i funkcioneri su zaraženi, a lige su potpuno suspendovane.

S tim u vezi, odluka o otkazivanju Evropskog prvenstva za sledeću godinu nije iznenađenje, koliko god takav razvoj dešavanja bio šokantan i nepojmljiv u prvom momentu.

„Ovo je potres seizmičkih razmera u istoriji fudbala, ali igra zna i razume, javno zdravlje mora da ostane prvi prioritet u ovim okolnostima“, navodi analitičar Skaj sportsa Brajan Svanson.

Odluka nije doneta naprečac. Naprotiv. UEFA je prošle nedelje najavila održavanje „hitnog sastanka za utorak 17. mart“.

Možda se to činilo kao „nedovoljno hitno“, ali je zaista bilo neophodno napraviti potpunu promenu plana akcije koji ima efekte i na ovu i na sledeću godinu.

Sreća u nesreći je da sledeća godina neće imati velike događaje poput Svetskog prvenstva ili Olimpijskih igara, a prebacivanje Evropskog prvenstva se delom „sukobljava“ sa Evropskim prvenstvom za žene od 7. jula do 1. avgusta 2021. godine.

Jedna stvar je rešena, ostaje još „samo“ da UEFA uputi preporuke nacionalnim savezima koji bi dalje trebalo da odrede načine za finiširanje aktuelnih sezona, prekinutih zbog pandemije koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram