Foto: NELSON ALMEIDA / AFP / Profimedia

Brazilska zdravstvena organizacija Anvisa oglasila se nakon prekida utakmice između Brazila i Argentine i pojasnila razloge iz kojih je odlučila da preduzme takav korak.

PROČITAJTE JOŠ...

Meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo između Brazila i Argentine prekinut je nakon desetak minuta igre nakon što su na teren ušle zdravstvene vlasti Brazila praćene federalnom policijom, a ubrzo se oglasila i Anvisa, zdravstvena organizacija Brazila.

„Anvisa smatra ovu situaciju zdravstvenim rizikom, i zamolila je lokalne zdravstvene vlasti da odrede momentalni karantin za igrače, koji su time sprečeni u učestvovanju u bilo kakvoj aktivnosti, i koji bi zbog toga trebalo da budu sprečeni da borave na teritoriji Brazila“, stoji u saopštenju ove organizacije koje je prenela agencija Rojters.

Gledajte kvalifikacije za Svetsko prvenstvo na SBB i EON platformi

Utakmice kvalifikacija za Svetsko prvensrvo ekskluzivno su dostupne za sve SBB korisnike, na EON, TotalTV i D3 platformama. Možete ih pratiti i ukoliko niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže! (PROMO)

Problem je nastao zbog četvorice fudbalera „gaučosa“, Emilijana Martineza, Kristijana Romera, Đija Lo Selsa i Emeilijana Buendija, za koje su Brazilci utvrdili da su boravili u Velikoj Britaniji pre dolaska u Brazil. Britanija se nalazi na crvenoj listi, i svi koji iz nje dolaze u zemlju „karioka“ moraju da budu smešteni u desetodnevni karantin prethodno određen od strane vlade.

Nedugo pošto su se oglasili putem Rojtersa, i na zvaničnom sajtu Anvise je objavljeno znatno detaljnije pojašnjenje:

„Anvisa se susrela sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Koordinacionog tela za kontrolu bolesti države Sao Paulo u subotu, 4. septembra. Nakon sastanka i dobijenih informacija iz pasoša četvorice igrača, potvrđeno je da nisu postupili po pravilima ulaska na tle Brazila, koje sprečava sve koji su prošli kroz Ujedinjeno Kraljevstvo, Južnu Afriku, Severnu Irsku i Indiju u proteklih 14 dana da uđu u Brazil.

Igrači su istakli da nisu prošli kroz neku od ove četiri zemlje u proteklih 14 dana, a u zemlju su ušli letom iz Venecuele. Ipak, Anvisa je nezvanično dobila informaciju da su njihove izjave lažne. Momentalno smo obavestili sve nadležne službe, nakon čega je usledila istraga koja je potvrdila tu informaciju. Odmah pošto smo došli do potvrde, kontaktirali smo federalnu policiju kako bi reagovala“, stoji u saopštenju Anvise, koja je ovakav čin Argentinaca nazvala „katastrofalnim kršenjem brazilskih imigracionih pravila“.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar