Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Vest da je Luka Romero sa 15 godina, sedam meseci i šest dana debitovao za Majorku protiv madridskog Reala odjeknula je fudbalskim svetom i ujedno bila povod za prisećanje na najmlađe debitanate na srpskoj i jugoslovenskoj pozornici .

Pravilo Fudbalskog saveza Srbije da igrači ne smeju da igraju u seniorskoj konkurenciji pre 16. godine primoralo je bisere domaćeg fudbala da nedeljama, čak i mesecima, čekaju premijeru u senirskom timu i značajno uticalo na rekorde.

Aktuelni rekorder među najmlađim debitantima u Superligi je Dragan Stoisavljević koji je prvi seniorski meč odigrao pet dana posle 16. rođendana.

Dragan Stoisavljevic (levo) i Stefan Hajdin, Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Napadač Voždovca debitovao je na gostovanju Crvenoj zvezdi 20. novembra 2019. godine, a od tada je upisao minute na još devet susreta.

Stuparević oborio rekord i prekršio propise

Filip Stuparević, napadač Votforda na pozajmici u Voždovcu, šansu u redovima „zmajeva“ dobio je pre 16. rođendana, protiv Spartaka, ali kako pravilnik FSS ne dozvoljava da igrači mlađi od 16 godina igraju seniorski fudbal, utakmica je pripala Subotičanima uz pobedu službenim rezultatom (3:0).

Rekorder rođen 2003. godine, nedavno je u meču protiv Rada upisao prvi pogodak i tako dao značajan doprinos u pobedi 2:0, čime je potvrdio da klub iz Zaplanjske sa razlogom u njemu vidi rešenje u napadu na duže staze.

Stoisavljević je debijem oborio rekord Luke Belića, napadača OFK Beograda, koji je takođe debitovao protiv Crvene zvezde. Tadašnji centarfor „romantičara“, 25. aprila 2012. godine upisao je seniorski prvenac sa 16 godina i sedam dana čime je pretekao Mitra Mrkelu koji je decenijama bio najmlađi fudbaler koji je zaigrao u nacionalnom šampionatu. Nekadašnji as Zvezde čari seniorskog fudbala takođe je prvi put osetio u dresu OFK Beograda sa 16 godina i 16 dana.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Belić je u projekcijama kluba trebalo da nastavi niz izvrsnih golgetera stasalih na Staroj Karaburmi, čak je 2015. godine potpisao ugovor sa Vest Hemom, ali nikad nije potvrdio reputaciju vunderkinda, pa ga je fudbalski put, preko Škotske i Slovenije vratio u Superligu. U sezoni 2018-2019 nosio je dres Spartaka, a danas je član pančevačkog Dinama.

Kada su u pitanju večiti rivali, rekordi su u rukama Ivana Ilića i Dušana Vlahovića.

Mladi Nišlija je za Crvenu zvezdu debitovao 1. aprila 2017. godine sa 16 godina i 15 dana u meču sa Spartakom. Ivan je vrlo brzo skrenuo pažnju Mančester sitija koji ga je u paketu sa bratom Lukom kupio od crveno-belih. Ipak, dvojac perspektivnih veznih igrača još je daleko od šanse u redovima premijerligaša i sezonama stiče iskustvo na pozajmicama.

PROČITAJTE JOŠ

Ivan je iz Crvene zvezde prosleđen u Zemun, a tokom poslednje takmičarske godine nosio je dres Nak Brede u kojoj je igrao za omladinski tim i na 21 susretu postigao tri gola.

Najbolji fudbalski put među rekorderima imao je Dušan Vlahović. U susretu sa OFK Beogradom, 24 dana posle 16. rođendana, talentovani napadač je upisao prve zvanične minute u seniorskom timu. Perspektivnog centarfora u vatru je gurnuo tadašnji strateg crno-belih Ivan Tomić, a ta odluka se vremenom ispostavila kao odlična za klub iz Humske.

Crno-beli rekorder je u 27 susreta tri puta zatresao mrežu i skrenuo pažnju Fjorentine koja ga je otkupila u julu 2018. godine za oko dva miliona evra. Posle sezone adaptacije, Vlahović se ustalio u prvom timu i postao prva opcija „viole“ u napadu, a na dosadašnjih 37 susreta osam puta je pogađao gol rivala i već se spekuliše o njegovom odlasku iz Firence.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar