Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Gol Milana Pavkova protiv Milana kojim je Crvena zvezda stigla do remija u prvom meču šesnaestine finala Lige Evrope, samo je jedan u dugačkom nizu pogodaka koji su igrači crveno-belih postizali u poslednjim trenucima utakmica.

PROČITAJTE JOŠ...

Od evropskog debija iz sezone 1956/57. protiv holadskog Rapida (sada Roda) do meča sa Milanom, fudbaleri Zvezde su čak 17 puta mrežu rivala zatresli pred poslednji sudijski zvižduk.

Za ovaj tekst u obzir smo uzeli samo golove koji su postignuti u 90. minutu, ili, ukoliko je igran produžetak, 120. minutu meča.

Interesantno je da je Pavkov već jednom pogađao mrežu rivala pre poslednjeg sudijskog zvižduka, kao i da je to uradio protiv ekipe koja je prethodno jednom već doživela istu sudbinu protiv Zvezde, finskog Helsinkija.

Sezona 1957/58, Norčeping – strelac Bora Kostić

Prvi gol u smiraju utakmice za Crvenu zvezdu došao je u sezoni 1957/58, kada je u prvom kolu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona žreb crveno-bele usmerio na švedski Norčeping.

U prvoj utakmici odigranoj u Švedskoj 2. novembra 1957. godine viđena su četiri gola, sva četiri u završnici, a poslednji za konačnih 2:2 delo je Bore Kostića, koji je u 90. minutu zatresao mrežu Šveđana.

Revanš je pripao Crvenoj zvezdi nakon preokreta i gola u 88. minutu, pa su crveno-beli prošli u drugo kolo elitnog takmičenja ukupnim rezultatom 4:3.

Nakon ovog dvomeča usledio je dvoboj sa Mančester junajtedom, nakon kog je došlo do jedne od najvećih sportskih tragedija.

Sezona 1973/74, Liverpul – strelac Slobodan Janković

Zvezda je tog 6. novembra 1973. izašla na Enfild nakon 2:1 u Beogradu, i uspeli su crveno-beli da dođu do jedne od najvećih pobeda u istoriji kluba. Prvo je Vojin Lazarević postigao gol za 1:0 u 61. minutu, Liverpul stigao do gola preko Krisa Loulera u 83. minutu, da bi Slobodan Janković u završnim momentima meča pogodio za 2:1 i doneo Zvezdi prolaz u četvrtfinale, gde je bolji bio Atletiko Madrid.

Sezona 1978/79, Dinamo Berlin – strelac Rejnhard Lauk (autogol)

Crvena zvezda je u istoriji odigrala dva finala velikih evropskih takmičenja. Pre nego što je osvojen trofej namenjen najboljem timu Evrope u sezoni 1990/1991, crveno-beli su igrali finale Kupa UEFA (sadašnja Liga Evrope) 1979. godine.

No, do tog čuvenog dvomeča protiv Borusije iz Menhengladbaha ne bi došlo da nije bilo Miloša Šestića i pogotka u 90. minutu revanš utakmice protiv Dinama iz Berlina u Beogradu.

Zvezda je u Nemačkoj poražena 5:2, pa je u Beogradu bila potrebna ili pobeda od 3:0, 4:1, ili trijumf veći od tri gola razlike. Kada je Hans Jirgen Ridiger u 12. minutu postigao gol za prednost gostiju iz Nemačke, činilo se da je kraj, ali se igrači u crveno-belim dresovima nisu predavali. Usledio je preokret dostojan Holivuda – Dušan Savić u 58, Zdravko Borovnica u 69. nakon centaršuta Miloša Šestića i 80. minutu doneli su 3:1, a Zvezdi je ostalo još deset minuta nade.

Vreme je prolazilo, Zvezda napadala, ali gola nije bilo sve do 90. minuta i kornera koji je izveo Mihalj Keri, loptu su igrači Dinama izbacili, ona posle nekoliko grešaka sa obe strane ponovo stigla na Zvezdino krilo i usledio je centaršut. Miloš Šestić je sjajno ispratio putanju lopte, našao se na pravom mestu, pa nema dileme da bi ona i da je Rauk nije zakačio završila u mreži nemačkog tima.

Sezona 1987/88, Klub Briž – strelac Dragan Stojković (penal)

Beležila je ekipa sa Marakane osamdesetih godina 20. veka sjajne rezultate u Evropi, ali bilo je i kikseva. U Beograd je 21. oktobra 1987. stigao Briž u drugom kolu UEFA kupa. Dobru utakmicu crveno-beli su odigrali, preko Slavka Radovanovića i Bora Cvetkovića stigli do preokreta (Briž vodio 1:0), a kada je u 90. minutu Dragan Stojković postigao gol sa penala činilo se da će u Belgiji meč biti rutina.

Usledila je katastrofa, poraz 4:0, pa je beogradski sastav zaustavljen već na drugom koraku.

Sezona 1990/91, Bajern Minhen – strelac Klaus Augentaler (autogol)

Devedeseti minut revanš meča na stadionu Rajko Mitić, Prosinečki je vratio loptu Mihajloviću, Zvezdin krilni fudbaler je centrirao, lopta se spuštala preko Augentalera ka mreži…

Dalje znate šta se dogodilo.

Sezona 1996/97, Kajzerslautern – strelac Miodrag Pantelić

Zvezda je prvu veliku pobedu nakon povratka evrpskom fudbalu po okončanju sankcija zabeležila nad Kajzerslauternom. Bio je potreban produžetak, pošto je meč u Beogradu nakon nemačkih 1:0 završen istim rezultatom. U njemu, crveno-beli su postigli dva gola preko Dejana Stankovića i Zorana Njeguša, pre nego što je Miodrag Pantelić u 120. minutu postigao gol za konačnih 4:0 i prolaz u drugo kolo Kupa pobednika kupova.

Tog 26. septembra 1996. godine pred punom Marakanom Stanković je pokazao da će u narednim godinama izrasti u jednog od najboljih igrača Evrope.

Sezona 1997/98, Helsinki – strelac Zoran Njeguš

I naredne godine Zvezda je igrala u Kupu pobednika kupova, a u kvalifikacijama za ovo takmičenje rival Zvezdi bio je finski Helsinki. Laganih 3:0 u Beogradu, uz dva gola Dejana Stankovića i potvrdu trijumfa Zorana Njeguša u poslednjim momentima meča odigranog 28. avgusta 1997. godine.

U narednom kolu Zvezda je ispala od Ekerena.

Sezona 1998/99, Rotor Volgograd – strelac Perica Ognjenović

Drugo kolo kvalifikacija za UEFA kup Zvezdu je usmerio ka ruskom Rotoru, a crveno-beli su zabeležili dve pobede od po 2:1. Prvi meč odigran je 11. avgusta na stadionu u Ljutice Bogdana, a pobedonosni gol postigao je Perica Ognjenović sa penala u poslednjem minutu utakmice.

Sezona 1999/2000, Klaksvik – strelac Vlado Mirković

Prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona Zvezdu je odvelo na Farska Ostrva, a ubedljiv trijumf u dvomeču od 5:0 „potvrdio“ je Mirković golom u 90. minutu revanša na gostovanju 12. jula 2000 godine.

Sezona 1999/2000, Torpedo – strelac Goran Drulić

U drugom kolu kvalifikacija, nakon pobede nad Faranima, put je Zvezdu odveo u Gruziju gde je rival bila ekipa Torpeda. Trijumf od 4:0 na Marakani bio je dovoljan za prolaz, a gol Gorana Drulića u poslednjem minutu utakmice odigrane u Beogradu 26. jula 2000. godine poslužio je kao „osigurač“ nakon što je Torpedo u revanšu bio bolji sa 2:0.

Zvezdu je potom u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona izbacio kijevski Dinamo, da bi u UEFA kupu, nakon velikog iznenađenja i herojske pobede nad Lesterom, crveno-bele izbacila Selta iz Viga.

Sezona 2009/10, Rudar Velenje – strelac Aleksandar Jevtić

Tim Zvezde iz sezone 2009/10 nije mogao da se pohvali preteranim kvalitetom, ali su ostali upamćeni kao možda i najborbeniji sastav koji je nosio crveno-beli dres. Na meču protiv Rudara iz Velenja u kvalifikacijama za prvo izdanje Lige Evrope, takmičenja do tada poznatog kao Kup UEFA.

U drugom kolu kvalifikacija crveno-beli su bez problema slavili protiv Rudara ukupno 5:0, a u revanšu na Marakani 23. jula 2009. gol za konačnih 4:0 postigao je Aleksandar Jevtić.

Usledio je legendarni dvomeč protiv Dinama iz Tbilisija i pobeda od 5:2, a potom i fantastična borbenost te za dlaku ispušten preokret protiv Slavije iz Praga u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope.

Sezona 2011/2012, Ventspils – strelac Bruno Mezenga

Kvalifikacije za Ligu Evrope donele su dvomeč sa Ventspilsom, a Zvezda je veliki korak ka prolasku dalje napravila u Letoniji, gde je slavila sa 2:1. Drugi gol bio je delo Bruna Mezenge, i to u poslednjim trenucima susreta nakon kornera koji je izveo Kadu u drugom minutu sudijske nadoknade.

U Beogradu je bilo 7:0, a potom je Zvezdu izbacio Ren ukupnim rezultatom 6:1 u dvomeču.

Sezona 2012/13, Naftan – strelac Marko Vešović

Crvena zvezda je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igrala protiv Naftana iz Novopoloska, a beloruski sastav se pokazao kao izuzetno nezgodan rival.

Na gostovanju Zvezda je slavila 4:3, a u Beogradu preko Filipa Kasalice i Miloša Dimitrijevića za 15 minuta stigla do 2:0. Ipak, usledio je pravi potop igrača u crveno-belom, Naftan je vezao tri gola i u 82. minutu došao u situaciju da ga gol vodi dalje.

Čudo je sprečio Marko Vešović golom u 90. minutu utakmice.

Usledio je dvomeč sa Omonijom i penali na Kipru, a potom i meč plej-ofa protiv Bordoa koji je Zvezda izgubila nakon velike greške Nikole Maksimovića u sudijskoj nadoknadi, samo nekoliko trenutaka pošto je Nikola Mikić pogodio za 2:2. Mikićev gol postignut je u 89. minutu, pa zbog toga nije uvršten u ovu listu.

Sezona 2019/2020, Helsinki – strelac Milan Pavkov

Pavkov sa pravom može da konkuriše za naziv možda i najboljeg džokera kog je Zvezda ikada imala. Od ključne uloge u remiju sa Salcburgom, preko golova Liverpulu do meča sa Helsinkijem, sjajni fudbaler je dokazivao da je najbolji kad je najpotrebnije. Zvezda je 24. jula 2019. na Marakani dočekala Helsinki u meču 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, i preko Ričmonda Boaćija stigla do prednosti, a potom golom Pavkova u poslednjim momentima utakmice duplirala vođstvo.

U Finskoj Zvezda je primila dva gola, ali dala jedan, pa je prošla dalje.

Usledili su mečevi sa Kopenhagenom i Jang Bojsima, a potom i mesto u grupnoj fazi Lige šampiona.

Sezona 2019/2020, Olimpijakos – strelac Ričmond Boaći

Zvezda je takmičenje u Ligi šampiona otvorila preokretom protiv Olimpijakosa. Nakon što je Ruben Semedo doveo Grke u vođstvo, a Miloš Vulić i Nemanja Milunović preokrenuli, pobedu Zvezde potvrdio je Ričmond Boaći nakon kornera Marka Marina.

Nije Zvezda uspela da u nastavku takmičenja sačuva treće mesto, pa je završila grupnu fazu iza Bajerna, Totenhema i Olimpijakosa.

Sezona 2020/2021, Milan – strelac Milan Pavkov

Koliku vrednost će ovaj gol imati videćemo posle revanša, Ono što je sigurno jeste da je Pavkov po statističkom podatku sa početka teksta ušao u istoriju Crvene zvezde kao jedini fudbaler kom je uspelo da dva puta u evropskim mečevima postigne gol u poslednjem minutu od kako postoji tim iz Ljutice Bogdana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar