Vladimir Ivić Foto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

Otkaz za Vladimira Ivića u Votfordu deluje šokantno, ali nije ništa neočekivano s obzirom na vlasničku politiku "pijanog milionera".

PROČITAJTE JOŠ

Otkako je 2012. klub kupio Đampaolo Poco, trenerska vrteška izgleda kao da se radi o prosečnom srpskom klubu koji je „obrnuo“ nekoliko krugova sa trenerskim imenima.

Pocovo bogatstvo se procenjuje na oko 400 miliona dolara i on neće mnogo brinuti zbog turbulencija u klubu koje izaziva, samo vešto i dalje igra po nervima navijača, a od 2012. godine, promenjeno je čak 14 trenera, među njima je uz Ivića od naših trenera Slaviša Jokanović.

Sve je počelo sa Đanfrankom Zolom u julu 2021, izdržao je do decembra, a onda su se naređali Đuzepe Sanino, Oskar Garsija, Bili Mekinli, Slaviša Jokanović, Kike Sančes Flores, Valter Macari, Marko Silva, Havi Grasija, pa je još jednom došao Kike Sančes Flores, i to od septembra do decembra 2019!

Hejden Malins je bio privremena opcija do dolaska Najdžela Pirsona, onda je bio još jednom vršilac dužnosti do Ivićevog dolaska.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL EDITORIAL USE ONLY

Ivić je trener bio od avgusta do decembra, proglašen je bio za trenera meseca novembra, da bi mu uprava uručila najgori novogodišnji poklon.

Podsećanja radi, Jokanović je tim uzeo u oktobru 2014. i vodio ga do juna 2015, ušao je u Premijer ligu i za to nije nagrađen novim ugovorom.

„Vlasnik kluba Đino Poco nije strpljiv čovek, on pribegava brzom rešenju i to mu ponekad uspeva. Ali, on nije komplikovan, imao sam punu slobodu i ne mogu da kažem niti jednu lošu reč o njemu“, rekao je, gospodski, u svom stilu nedavno Jokanović.

Potezi familije Poco i njihovo rukovođenje klubom često su na udaru kritika, a nekadašnji fudbaler Kris Saton istakao je da vlasnik Votforda ima status diktatora.

„Vlasnik Poco diktira sve, taj čovek bi zaista trebalo da se pogleda u ogledalo. Odluka o dovođenju Pirsona bila je vođena emocijama, impulsivna. Takve stvari je radio i ranije. Votford nikada nije stvorio pravu vezu sa nekim menadžerom, nijedan nikada nije stavio porodičnu fotografiju na sto u svojoj kancelariji ili kupio kuću u okolini. Votford nema menadžera, vlasnici vode klub“, rekao je Saton u julu ove godinee, kada je klub promenio u toku sezone čak četiri menadžera, pre dolaska Ivića.

Đampaolo Poco (desno), čiji sin Đino vodi Votford
Đampaolo Poco (desno), čiji sin Đino vodi Votford Foto: EPA/LANCIA

Paralelno već dugo Poco pravi cirkus u Granadi, Votfordu i Udinezeu, a Jokanović je svojevremeno za Englezi.net već po uvođenju ekipe u Premijer ligu rekao da zna da ga čeka otkaz, pre ili kasnije.

„Ono što znam je da ću popiti otkaz pre ili kasnije. Nema tu mnogo emocija, samo rad, rad i rad. Ništa ne doživljavam tragično, na meni je da to sprečim dobrim rezultatima. Poco je čovek mačka. Već 20 godina vodi tri kluba, tako da mi u šali kaže da je već 60 godina u fudbalu. Da ja imam klub, vodio bih ga kao on. Neki ljudi oko kluba su bili zabrinuti zbog devet poraza, ali ja nisam. A nije ni Poco. To je sve deo fudbala. On mi je rekao da teram dalje, a rezultati su došli. Sve se svodi na ozbiljan rad, a Poco vam obezbedi najbolje moguće uslove za to. Pričao sam baš sa Dekijem Stankovićem o tome, slična je situacija u Udinezeu“, rekao je Jokanović tada.

Ironija je da je Votford i letos zvao Jokanovića, posle tri otpuštanja trenera, kada je bilo jasno da je potpuno izgubljen kompas.

Za to veme, Jokanović kao trener Al Garafe nije morao previše da razmišlja i ulazi u isti problem kao deo vrteške – finansijski momenat u aktuelnom klubu je dovoljno dobar da se u ovom trenutku zanemari kvalitet ostrvskog fudbala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram