Foto:Emir sadovic/starsport; Irfan Ličina/Nova.rs

Vidite koškanje na terenu, sudija prekida meč i onda, ako niste na stadionu, nemate pojma kakav se stvarno kurcšlus na njemu i pored njega desio.

Prekid utakmice između Novog Pazara i Partizana potrajao je skoro 40 minuta, a tek kasnije smo saznali da su se navijači međusobno prepucavali i prozivali, dok su dvojica fudbalera domaćeg tima teško povređena.

PROČITAJTE JOŠ:

Novi Pazar se ograđivao od ponašanja svojih navijača, ali njegovi igrači nisu hteli da izađu na teren dok se nije raščistila tribina sa partizanovcima, iako ni Pazarci nisu bili cvećke.

Naprotiv.

U ovoj zemlji nas ratni zločinci i duhovi prošlosti uporno progone i poput utvara se vraćaju, kao da hoće da nas podsete da smo bespovratno izgubljeni slučajevi.

Mi prosto kao da volimo da budemo zatucani, pa fudbal i fudbalske utakmice koristimo za sukobe i podele, koje, u postojećem stanju, ne da nisu potrebne, nego su za nevericu, najblaže rečeno. Volim da se dohvatimo za vratove, pa to ti je.

Da navijači u nedelju uveče na utakmici Novog Pazara i Partizana, nisu bili odvojeni ogradama, možda hvatanje za vratove ne bi bilo samo figurativno i možda ne bi ostalo na rečima.

Dok su jedni skandirali Naseru Oriću i sporadično vikali „Žuta kuća“, aludirajući na gnusobu albanskih terorista u kojoj su Srbima vađeni organi da bi posle bili prodavani – drugi su odgovarali skandiranjem Ratku Mladiću ili „nož, žica, Srebrenica“.

Ostaje samo pitanje navijačima – dokle, bre?! Kako vam više nije muka? Šta vi svi zajedno branite i napadate?

Zamislite sad ovaj paradoks: Neki Milan živi u Novom Pazaru, navija za Partizan i ide na utakmice. Svakog dana ide i u prodavnicu kod nekog Mustafe i s njim je dobar.

A onda ode na tribinu i pretvori se u budalu koja, između ostalih vređa i tog svog komšiju sa kojim se privatno druži.

Ili besmislicu da neko iz Beograda dođe u Novi Pazar i onda „prodaje srbovanje“ ili provocira nekoga odande. Dakle, ne zanima me ko je prvi počeo sa prozivkama, svejedno nije previše bistar.

Navijači Novog Pazara možda jesu isprovocirani, ali, hej, imaš kod kuće srpski pasoš a vičeš: „Ovo je Turska“. Ko to može da razume.

Ne kapiraju da normalan svet gleda šta je ko po tome kakav si čovek, a ne u kakvu i koju bogomolju ideš. Bojim se da će kod nas proći još mnogo vremena pre nego se tu bilo šta promeni.

Još je od svega manje jasno kakav um može da skandira i podržava ratne zločince. Kako god se oni zvali.

Dok god se budemo bavili takvim stvarima na tribinama, ostaćemo osakaćeni za bilo kakvu mogućnost da jedni drugima pružimo ruku, što bi trebalo da uradimo.

Pazarci su u više navrata pravili skandale što natpisima i transparentima, što skandiranjem. Još uvek se pamte „Kosovo je pored Srbije“, „Rešen rebus, srce, bubreg, pluća, živela Žuta kuća“.

Isticali su i turske zastave, skandirali Aćif efendiji, pravili su bombe sa ekserima i to bacali među gostujuće navijače.

Nije jasno šta tačno nameravaju time da promene, pošto će efekat biti verovatno kao i kod onih što sa tribina skandiraju protiv Aleksandra Vučića.

Kad smo već kod njih… Trebalo bi da znaju da ne mogu da se ponašaju kao šerifi gde god se pojave. Činjenica je da su u više navrata pokazali bahatost i da im mesto, grad, vreme nisu bili nikakva prepreka.

Toga je bilo i za vikend na tribinama pazarskog stadiona, uz ostale međusobne uvrede i koškanje na terenu.

Dok se sve to dešava, klubovi u Srbiji se uglavnom dodvoravaju navijačima i ne čine nešto posebno da se takvi incidenti unapred spreče.

Stoga i klubovi snose odgovornost, između ostalog i za svinjariju kakvu smo videli u nedelju. A znate šta je možda najluđe od svega? Što bar 90 posto ovih što viču „nož, žica, Srebrenica“ nikad nisu videli tu Srebrenicu, ni na mapi.

Kao što i ovi što skandiraju Naseru Oriću, nemaju pojma za šta je taj sve odgovoran i šta je radio.

Dan posle incidenta, novopazarski klub je opisao kao „neprihvatljive parole navijača koji su se nalazili na zapadnoj tribini stadiona“. Takve stvari ne treba da se relativizuju, pošto nije bitno ko je prvi počeo, gadostima jednostavno nema mesta na stadionima.

S druge strane, navijači Partizana u jednoj utakmici tuku svoje sugrađane jer viču protiv Vučića, pošto su prethodno tražili da „nema politike na tribinama“, a već u nekom sledećem meču po političkoj liniji provociraju svoje zemljake sa juga Srbije.

Baš ih briga što za isticanje zastave Ratka Mladića UEFA opet može da reaguje i kazni im klub. Ili jednostavno da nastavi da ga etiketira jer je južna tribina van razuma.

Više onih iskrenih navijača Partizana je komentarisalo baš da se neviđena šteta pravi klubu zbog takve skupine kakva je sada na jugu. Pa će posle neko drugi da bude kriv kad nas sve kolektivno sa strane prozivaju da se bavimo politikom na tribinama i još lepe etiketu onih koji podržavaju zločince.

To je tek posebna priča. Ne zna se ko je gori kad skandira, čisto da bi provocirao onog drugog, imenima Orića ili Mladića (ili nekog trećeg), koje onda stavi u fioku i zaboravi do sledeće prilike kada ga izvuče da bi se predstavio kao žešći nacionalista. Svašta…

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST NAKON UTAKMICE IZMEĐU NOVOG PAZARA I PARTIZANA U javnosti su se pojavili informacije a naročito…

Posted by Fk Novi Pazar – Zvanična stranica on Monday, August 9, 2021

Fudbal tu ostaje onako poslednja i najmanje bitna stvar, a rezultata sa utakmica na kojima se dese onakve scene, malo ko se i seća.

„Novi Pazar ostaje fudbalski grad i grad sporta, u njemu su svi dobrodošli. Želimo da se sa svima takmičarski nadmećemo i uvek ćemo osuditi neprimerene postupke naših navijača a gostujući navijači koji fer i sportski navijaju za svoj klub su uvek dobrodošli. Takođe nećemo dozvoliti da naš stadion bude mesto izražavanja najprimitivnijih nacionalističkih i političkih strasti“, pišu Pazarci između ostalog u saopštenju.

Nažalost, bojim se da će ove želje, kada je reč o kontekstu srpskog fudbala i politike na njegovim tribinama – ostati samo utopija.

BONUS VIDEO: Milica Mandić se naježila zbog vaterpolista Srbije i ostala bez reči zbog murala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar