Srđan Jovanović sudija
foto: Irfan Licina/Starsportphoto ©

Srđan Jovanović je delegiran da sudi večiti derbi u finalu Kupa Srbije između Crvene zvezde i Partizana (utorak 19.00), a ova odluka nije naišla na zadovoljstvo ni sa jedne strane Topčiderskog brda.

Jovanović je ove sezone uživao veliko poverenje UEFA, pa mu je ukazano poverenje da sudi nekoliko međunarodnih utakmica.

PROČITAJTE JOŠ

Delio je pravdu u Ligi šampiona u meču Real Madrida i Šahtjora (2:3), na četiri susreta Lige Evrope, ali i meča kvalifikacija za Mundijala između Nemačke i Islanda (3:0).

Njega mnogi vide kao najboljeg domaćeg sudiju, pa ga često etiketiraju kao naslednika Milorada Mažića, koji je sudijsku scenu u Srbiji podigao na viši nivo.

I dok u Evropi imaju sve više poverenja u njega, u Srbiji se protiv njega pišu saopštenja.

Velika bura podigla se nakon 161. prvenstvenog večitog derbija kada je pri rezultatu 0:0 (na kraju Partizan slavio sa 2:0) poništio gol Nemanje Milunovića zbog prekršaja nad Vladimirom Stojkovićem.

Navelo je to i generalnog direktora crveno-belih Zvezdana Terzića da javno kritikuje rad Jovanovića.

„Pravili su pritisak čitave nedelje kroz medije, pa na sudiju Jovanovića, iako smo išli na sastanak sa FSS. Jovanoviću sam rekao, ne sviđa mi se što sudiš, znam da si proglašen kao partizanovac, ali verujem da želiš u Evropi da napreduješ i da nećeš to zloupotrebiti. Ali on je zloupotrebio, i poništen nam je čist gol“, rekao je tada Terzić.

Sudijska komisija je nedugo nakon toga potvrdila da Jovanović jeste napravio grešku, pa je nakon toga bio na „hlađenju“ i nije sudio međusobne duele Partizana i Zvezde.

Ipak, nije to bila jedina mrlja u rezimeu Jovanovića jer se i dalje prepričava duel Vojvodine i Partizana (3:2) sa golovima u nadoknadi vremena, sukobom igrača na terenu, ali i incidenta Sava Miloševića.

Mladi trener Partizana je izgubio živce nakon jedne sudijske odluke, pa je odlučio da sudiju Jovanovića gađa flašicom, koji ga je onda isključio.

Vikao je tada strateg Partizana „Neću više da ćutim, neću više da ćutim!“.

Osim Miloševića, Jovanović je u Novom Sadu direktan crveni karton pokazao i Sejdubi Sumi nakon što je dva puta laktom u glavu bez lopte udario Nikolu Drinčića.

Nakon toga je Milošević završio epizodu u Partizanu, a crno-beli su se oglasili saopštenjem.

„Nakon brutalne krađe u Novom Sadu, kompletnog inženjeringa sudijske organizacije u sadejstvu sa čelnicima FSS-a, FK Partizan je zakazao sednicu Odbora za hitna pitanja“, poručili su iz kluba tada.

Kritikovali su ovog arbitra i van Srbije, Grci su bili nezadovoljni suđenjem na meču AEL – PAOK (1:2), zbog koga ga je napao predsednik kluba iz Larise. Jovanović je optužen da nije sudio penal nakon igranja rukom jednog igrača PAOK, iako je navodno čak i VAR to potvrdio.

„Srpski pljačkaš nam je stao na put. Džeparoš. Srećan mu odmor na Halkidikiju na leto. Danas smo posle mnogo godina imali priliku da vidimo stranog sudiju u Larisi. Pojma nismo imali zašto su ga doveli. Sada znamo. Da nas opljačka. Umesto deset faulova za nas, svih deset je dosudio za PAOK. Ljudi, da li ste ozbiljni? Doveli ste čoveka iz drugog najprljavijeg prvenstva u Evropi posle Kipra da nam sudi. Čestitke čelnicima saveza“, rekao je prvi čovek AEL-a tada.

U oktobru 2020. godine Jovanović je svirao tri penala za Austrijance protiv Fejenorda u sklopu Lige Evrope, a iz holandskog tima su tada poručili.

„Taj čovek je drama, dva od tri penala su sigurno bili neopravdani. Ali nema razloga da upiremo prst u sudiju, trebalo je da budemo pametniji. Ako već nisi u igri, pritom ti sviraju ovakve penale, onda nemaš nikakve šanse“, rekao je Dik Advokat, tadašnji trener Fejenorda, dok su navijači tražili od UEFA da se meč istraži.

Srđan Jovanović je ove sezone sudio na 42 susreta u domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pokazao je čak 179 žutih kartona (99 na 24 meča Superlige) i sedam crvenih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar