Foto: Reuters/Lee Smith

Tektonske promene u engleskom i svetskom fudbalu.

Kada su Saudijci posle mnogo godina pokušaja preuzeli Njukasl, svima je bilo jasno da se stvara novi gigant svetskog fudbala. Jednostavno, postali su najbogatiji klub na svetu, sa vlasnicima koji su deset puta bogatiji od vlasnika PSŽ-a.

Sa takvom finansijskom moći bilo je pitanje trenutka kada će početi da se penju u svetski vrh. Ipak, novi vlasnici su odlučili da neće ići preko noći. Delimično zbog finansijskog fer-pleja, a delimično i zbog nekih iskustava drugih klubova kojima to nije uspelo na taj način.

PROČITAJTE JOŠ

Zato su se odlučili na saradnju sa Edijem Hauom i pametne kupovine igrača koji nisu bili opcija velikim timovima.

Zbog toga mnogi nisu verovali da već ove godine u paklenoj konkurenciji Premijer lige mogu do Lige šampiona. Ipak, slom Liverpula i Čelsija i tradicionalno traljavi Totenhem otvorili su vrata koja je Njukasl iskoristio i sada hita ka eliti.

To će im otvoriti dodatne opcije za kupovinu još boljih i zvučnijih igrača. Prvo, biće mnogo poželjnija destinacija, a drugo i zbog finansijskog fer-pleja, jer veća zarada u Ligi šampiona omogućava i veće trošenje.

Ipak, pozadina čitave priče otkriva mnogo prljavih stvari. Ovih dana javnost potresaju informacije koje su isplivale nakon što su se pojavili mejlovi koji bacaju negativno svetlo na čitavu priču oko preuzimanja koja je od početka bila kontorverzna. Kupovina se odugovlačila zbog problema sa stanjem ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji zbog čega su protestvovala brojna udruženja, a protiv toga su bile i ostale ekipe u Premijer ligi.

Čini se da 59 stranica mejlova između vladinih zvaničnika do kojih je došaoamrički „Atletik“ prikazuje britansko ministarstvo inostranih poslova koje nastoji da pomogne u poboljšanju imidža Saudijske Arabije, zemlje optužene za niz kršenja ljudskih prava.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

U dokumentima se kaže da je Odeljenje za međunarodnu trgovinu (DIT) nameravalo da distribuira ponudu za odnose sa javnošću, verovatno da bi pomoglo u procesu preuzimanja.

U drugom otkriću, dve godine pre nego što je ponuda za preuzimanje prvi put došla do izražaja 2020., britanska vlada je obezbedila strateško partnerstvo sa Saudijskom Arabijom, što je potvrđeno na sastanku između tadašnje premijerke Tereze Mej i saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana u ulici Dauning 10. U novinama, koje je objavilo Ministarstvo inostranih poslova naveden je da je cilj potencijalnih vlasnika Njukasla, Saudijskog javnog investicionog fonda (PIF), „da ciljaju direktne investicije u iznosu od 30 milijardi dolara (24 milijarde funti po današnjim stopama konverzije) tokom 10 -godišnji period u Velikoj Britaniji”.

Ovo je značajno jer je ranije objavljeno da je Bin Salman predsedavajući PIF-a, poslao privatne telefonske poruke Džonsonu u kojima je upozoravao da bi moglo da ima ekonomskih posledica po Britaniju ako se Premijer liga odupre preuzimanju, a to ukazuje na potencijalnu masu novca za ekonomiju Velike Britanije.

U mejlovima se detaljno navode česte razmene između ministara u vladi i državnih službenika koji rade u kabinetu premijera (Dauning strit br. 10), Ministarstva spoljnih poslova, Odeljenja za digitalne medije, kulturu, medije i sport (DCMS) i drugih grana vlade, kao što su kao i kancelarija britanskog ambasadora u Saudijskoj Arabiji, i daju tromesečni pregled važnosti ovog sporazuma za ekonomiju Velike Britanije.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Izvršni direktor Premijer lige Ričard Masters ranije je tvrdio da vlada nije vršila nikakav pritisak tokom procesa koji je kulminirao preuzimanjem 80 odsto Njukasl junajteda u oktobru 2021. godine, a PCP Capital Partners Amande Stejvli i braća Ruben dele preostalih 20 posto podjednako.

Premijer liga je odobrila preuzimanje nakon što je dobila, kako je opisala, „pravno obavezujuća uveravanja“ da saudijska država neće kontrolisati klub, ali sadržaj ovih uveravanja nikada nije otkriven ili objašnjen.

Britanska vlada je uvek poricala da je pokušala da utiče na preuzimanje ili da je imala ulogu u tome. Dana 21. aprila 2021, opozicioni poslanik Či Onvurah je pitao koliko je Džonson razgovora vodio o preuzimanju Njukasla, kao i o broju zvaničnika koji su uključeni.

Foto: Owen Humphreys/PA via AP

Tako je čitava priča o prljavoj igri dobila drugu dimenziju.

Pominju se i moguće istrage koje bi za cil imale izbacivanje Saudijaca iz igre, ali deluje da je više u pitanju smirivanje strasti nego realna priča jer britanska vlada ne bi ozvolila rizik gubljenja ogromnih investicija.

Njukasl u međuvremenu nastavlja svoju borbu da zadrži poziciju koja vodi u Ligu šampiiona i koja je početak promene snaga na svetskoj fudbalskoj sceni.

BONUS VIDEO  Haos u Roterdamu! Klasen raskrvavljen, prekid meča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar