Mančester siti
Foto: EPA/Peter Powell

Novac ne kupuje sreću je stara poslovica, ali ona izgleda ne važi kada su u pitanju navijači Njukasla.

Pristalice ovog slavnog engleskog kluba, za koji su igrali velikani poput Kevina Kigena i Alana Širera, napravili su feštu na ulicama grada kada je omraženi Majk Ešli klub prodao saudijskom princu, Mohamedu bin Salmanu i tako ga učinio najbogatijim klubom na svetu.

Koliko je zapravo veliko bogatstvo novog vlasnika Njukasla, govori činjenica da sa svojih 377 milijardi evra ima više novca nego svi ostali vlasnici klubova u Premijer ligi zajedno.

Pročitajte još

Prvi sledeći na listi je šeik Mansur, vlasnik Mančester sitija koji je u klub odavno investirao više od milijardu evra samo na pojačanja i čije se bogatstvo procenjuje na 27 milijardi evra.

Mančester siti je uspeo da postane dominantan u okvirima Premijer lige, ali još uvek ne uspeva da osvoji Ligu šampiona u kojoj je samo jednom igrao finale.

Još dužu istoriju investiranja ima Roman Abramović u Čelsiju, čije se bogatstvo procenjuje na 11,5 milijardi evra. Za razliku od Sitija, Čelsi je uspeo da dva puta postane šampion Evrope i da osvaja trofeje na domaćoj sceni.

Da novac nije presudan faktor u okvirima Premijer lige, možda najbolje pokazuju slučajevi Arsenala i Liverpula koji se nalaze u rukama amerčkih vlasnika Stena Kroenkea i Džona Henrija.

Kroenke je „težak“ oko 7,5 milijardi evra, njegova višegodišnja ulaganja u Arsenal nisu dala rezultata, a klub iz Londona je od nekadašnjeg konkurenta za titulu spao na sredinu tabele.

Sa druge strane, Džon Henri ima bogatstvo koje se procenjuje na 2,5 milijarde evra, tri puta manje od Kroenkeovog, ali je njegov dolazak označio procvat kluba sa „Enfilda“ koji je osvojio dugo čekanu titulu u Engleskoj kao i Ligu šampiona.

Ukupno 14 klubova u Premijer ligi ima vlasnike milijardere, a poslendnji među njima su vlasnici Vest Hema, Dejvid Saliven i Dejvid Gold, čije se zajedničko bogatstvo procenjuje na 1,9 milijardi evra koje su stekli u industriji zabave za odrasle.

Bogatstvo vlasnika klubova Premijer lige 

1. Mohamed bin Slaman, Njukasl – 377 milijardi evra

2. Šeik Mansur, Mančester siti – 27 miljardi evra

3. Roman Abramovič, Čelsi – 11,5 milijardi evra

4. Sten Kroenke, Arsenal – 7,5 milijardi evra

5. Nasef Saviris, Aston Vila – 6,2 milijarde evra

6. Guo Guangčang, Vulverhempton – 5,3 milijarde evra

7. Džo Luis, Totenhem – 4,2 milijarde evra

8. Porodica Glezer, Mančester junajted – 4,1 milijarda evra

9. Džošua Heris, Kristal Palas – 3,95 milijardi evra

10. Ajavat Šrivadanapraba, Lester – 3,4 milijarde evra

11. Đao Jišeng, Sautempton – 2,7 milijardi evra

12. Džon Henri, Liverpul – 2,5 milijardi evra

13. Farhad Moširi, Everton – 2,2 milijarde evra

14. Dejvid Saliven i Dejvid Gold, Vest Hem – 1,9 milijarid evra

15. Toni Blum, Brajton – 900 miliona evra

16. Andrea Radricani, Lids – 404 miliona evra

17. Đino Poco, Votford – 109 miliona evra

18. Majk Garlik, Barnli – 72 miliona evra

19. Delia Smit i Majkl Vin-Džons, Norič – 27 miliona evra

20. Metju Benam, Brentford – 3,5 miliona evra

Pravi kuriozitet predstavlja ekipa Brentforda koja je ostvarila istorijski plasman u Premijer ligu i koja se posle sedam kola nalazi na visokom sedmom mestu, a u dosadašnjem toku sezone pobedila je Arsenal i odigrala nerešeno sa Liverpulom.

Vlasnik Metju Benam, rođen u gradu i navijač kluba od malih nogu ima bogatstvo koje se procenjuje na svega 3,5 miliona evra, dok vlasnici sledeća dva „najsiromašnija“ kluba, Noriča i Barnlija, imaju bogatstvo od 27, odnosno 72 miliona evra.

Njukasl će tako dobiti vetar u leđa u finansijskom smislu kakav nije imao niejdan tim u istoriji fudbala. Već se priča o velikim imenima što među kandidatima za trenera, što o fudbalskim zvezdama koje bi mogle da pojačaju klub sa „Sent Džejms Parka“.

Ipak, novac sam po sebi nije dovoljan, a novi vlasnici će ozbiljnost između ostalog pokazati i pravim izborom ljudi u menadžmentu kluba kako im se ne bi desio slučaj kao sa Arsenalom u koji je uludo utoršen ogroman novac bez pravih rezultata.

Gledajte Premijer ligu uz SBB i EON pakete

Utakmice Premijer lige mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta. (Promo)

BONUS VIDEO Bajro Župić: Istina o „mercedesu“, tramvaju i dolasku u Partizan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar