Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Reprezentacija Srbije protiv Portugala 14. novembra od 20.45. igra odlučujući meč za plasman na Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Portugalci imaju bod i utakmicu manje od Srbije, koja se nalazi na čelu grupe A kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Ukoliko Portugalci pobede Irce onda će i Srbiji biti potreban trijumf  u poslednjem meču ukoliko želi direktan plasman na Mundijal. U suprotnom će kao drugoplasirani tim morati da igra baraž mečeve.

PROČITAJTE JOŠ:

U prvom međusobnom susretu ova dva tima u Beogradu bilo je 2:2, a ni jedni ni drugi nisu izgubili nijedan meč u grupi. Susret u srpskoj prestonici obeležio je Kristijano Ronaldo, koji je na kraju bacio kapitensku traku, vidno ljut zbog, po njegovom mišljenju, nepriznatog gola.

Ipak, Portugal će u meč sa Srbijom ući nešto umorniji pošto utakmicu sa Irskom igraju u četvrtak od 20.45 u Dablinu, gde će morati dobro da se pomuče kako bi došli do tri boda.

Kvalitet Portugalaca je neupitan, a od golmana do Ronalda svi igrači su standardni prvotimci svojih klubova u kojima imaju zapažene role. Kako su igrali u poslednjih pet mečeva, kakav učinak su imali i čemu možemo da se nadamo – pročitajte u sledećim rečenicama.

Rui Patrisio (Roma) 10 miliona evra*

  • vrednost po transfermarktu

Portugalski golman je standardan prvotimac Rome. Rimski klub ne igra dobro u poslednje vreme i na poslednjih pet utakmica upisao je samo jednu pobedu uz po dva remija i poraza. Na tih pet utakmica, Patrisio je primio čak osam golova, od čega tri u nedavnom porazu od Venecije u Seriji A.

Žoao Kanselo (M. Siti) 55

Kanselo je igrajući za Pepa Gvardiolu u Mančester sitiju postao bek koji može da igra i po levoj i po desnoj strani. U reprezentaciji igra desnog beka, a u poslednje vreme pruža izvanredne partije u dresu „građana“.

Siti je u subotnjem derbiju pobedio gradskog rivala Junajted sa 2:0, a Kanselo je odigrao svih 90 minuta upisavši i dve asistencije. Pokazatelj njegove dobre forme je i podatak da je u meču protiv Klub Briža u Ligi šampiona imao čak tri uspešna dodavanja za gol i da se neretko pojavljuje u šesnaestercu protivnika.

Opšte je poznato koliko je teško biti standardan u klubu koji trenira Gvardiola, a upravo to je Kanselo uspeo. On je počeo svaki meč u Premijer ligi ove sezone i predstavlja igrača na koga Srbija treba da obrati pažnju.

FOTO: EPA-EFE/PAULO NOVAIS
FOTO: EPA-EFE/PAULO NOVAIS

Pepe (Porto) milion evra

Portugalski štoper je već odavno zašao u pozne igračke godine, ali i dalje pruža odlične partije. Standardni je prvotimac Porta, a na poslednjih pet utakmica odigrao je svaki minut. U prvoj postavi u klubu nije bio samo na početku sezone kada je bio povređen.

Ove sezone ima jednu asistenciju, a u duelu sa Srbijom imaće posla sa Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem, koji svakog vikenda rešetaju mreže u Engleskoj, odnosno Italiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruben Diaš (M. Siti) 75

Od kako je postao igrač Sitija, Diaš se ustalio i u reprezentaciji. Dobio je mnogobrojne nagrade za prošlogodišnje partije u Premijer ligi i Ligi šampiona, a ove godine je samo nastavio sa njima.

Na poslednjih pet duela, triput je odigrao svih 90 minuta, a dvaput je presedeo meč na klupi. Siti do sada ima drugu najbolju odbranu u Premijer ligi – na 11 mečeva primili su šest golova.

Nuno Mendeš (Pari Sen Žermen) 40

Mladi Portugalac igra levog beka sve više dobija poverenje francuskog kluba. Na poslednjih pet mečeva u prvenstvu i Ligi šampiona tri puta je bio starter odigravši 90 minuta, dok je na dva susreta ulazio sa klupe, uključujući i poslednji protiv Bordoa.

Nema ni gol ni asistenciju ove sezone, a dva puta je dobio žuti karton. Znajući da ima samo 19 godina, može biti slaba karika u meču protiv Srbije.

Ipak, njegovo mesto u reprezentaciji nije sigurno, pošto na istoj poziciji igra i Rafael Gereiro, član Borusije Dortmund. Poslednjih osam utakmica je propustio zbog povrede, pa je malo verovatno da će biti spreman za okršaj sa Srbijom.

Žoao Palinja (Sporting Lisabon) 21

Palinja ove sezone igra u dobroj formi kao i Sporting, koji sa Portom deli prvo mesto na tabeli portugalskog šampionata. Na poslednjih pet utakmica nije imao ni gol ni asistenciju, ali je na svakom meču bio starter.

Ove sezone ima dva gola u klupskom dresu, a strelac je bio i na poslednjem meču za reprezentaciju protiv Luksemburga u pobedi od 5:0.

Palinja je vezni igrač, a fokus mu je uglavnom na defanzivi, međutim neretko ume da zapreti i nakon prekida, pošto je dobar u skok igri.

Žoao Mutinjo (Vulverhempton) 4

Mutinjo ima 35 godina i iskustvom dosta doprinosi na terenu. Odigrao je sve mečeve za klub ove sezone, iako nema ni gol ni asistenciju, a u portugalskoj reprezentaciji uglavnom počinje, ali ne završava mečeve. Njegovo mesto na terenu uglavnom zauzmu Žoao Mario ili Ruben Neves, koji mogu više da doprinesu u napadu.

Bruno Fernandeš (M. Junajted) 90

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Brunov učinak u Mančester junajtedu je manji otkako je Kristijano Ronaldo došao na „Old Traford“. Ipak, portugalski vezista je i dalje važan šraf samo mu je uloga nešto drugačija.

Postiže manje golova nego prošle sezone, ali više asistira. Najbolji je asistent Lige šampiona sa pet uspešnih dodavanja. U Premijer ligi postigao je četiri gola (ima i tri asistencije), ali je čak tri dao još u prvom kolu protiv Lidsa.

Na poslednjem meču za reprezentaciju postigao je gol, a imao je i asistenciju za gorepomenuti gol Palinje.

Bernardo Silva (Mančester siti) 70

Uprkos pričama da će napustiti „građane“ i promeniti sredinu, Silva je ostao veran Pepu Gvardioli. Sva tri poslednja meča za klub je odigrao, a protiv Mančester junajteda postigao je i gol, koji mu je bio treći u sezoni.

Bernardo je neko ko može biti „x-faktor“, a prednost je što može dobiti i ofanzivnu i defanzivnu ulogu. Očekuje da počne kao krilni napadač protiv Srbije, a konekcija sa klupskim saigračem Kanselom, može biti dobitna kombinacija za Portugal.

Diogo Žota (Liverpul) 45

Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill
Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill

Žota je ove sezone povremeni starter kluba sa Enfilda, a na 14 utakmica ima pet golova. Minute na terenu uglavnom deli sa Robertom Firminom.

Ukoliko počne meč protiv Srbije, Žota će izvesno igrati po desnoj strani, dok u Liverpulu iglavnom igra kao špic, između Mohameda Salaha i Sadija Manea.

Žotino mesto u reprezentaciji može zauzeti i Andre Silva, koji ove sezone ne pruža ni približno kvalitene partije kao prošle.

Na 15 utakmica za Lajpcihg ima samo tri pogotka, dok nijedan od poslednjih pet mečeva nije odigrao ceo (dva je ušao sa klupe, a triput je zamenjen pre 70. minuta).

Kristijano Ronaldo (M. Junajted) 45

Kristijano Ronaldo Beograd Srbija Portugal
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Mančester junajted ne igra onako kako su mnogi očekivali, ali Ronaldo je druga priča. Portugalac je na 12 mečeva ove godine upisao devet golova.

Nosio je svoj tim na svim mečevima Lige šampiona, a što se tiče igara za Portugal dovoljno je reći da je najbolji strelac u istoriji reprezentativnog fudbala.

Ukoliko Srbija uspe da zaustavi Ronalda, šansa za pobedu postoji, ali svima je poznato koliko je njemu malo potrebno da postigne gol, ili dva kao protiv Irske za samo sedam minuta.

BONUS VIDEO: Skandiranje navijača Zvezde treneru kome su razbili glavu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar