Foto: EPA-EFE/Manu Fernandez

Ostavka pape, pobeda Donalda Trampa, Bregzit, eksplozija u Bejrutu...

Ništa nije skrenulo toliko pažnje svetske javnosti kao momenat u kom je Lionel Mesi odlučio da napusti Barselonu.

PROČITAJTE JOŠ

Fudbaler koji je postao sinonim za slavni katalonski klub je presekao i rešio da je vreme za nove izazove, posle 19 godina provedenih u sistemu Barselone.

Argentinac je u Kataloniju stigao 2001. godine, kao 14-godišnjak, a iz nje će otići posle 485 odigranih utakmica, 444 postignuta gola i 33 osvojena trofeja, uključujući i četiri titule u Ligi šampiona.

Informaciju o tome da je Mesi spreman da ode potvrdila je Barselona, putem agencije Asošijejted pres.

„On je poslao u klub dokument kojim je izrazio nameru da ode“, navedeno je u saopštenju.

Foto: EPA-EFE/Rafael Marchante

Jedna od najtraženijih reči na pretraživačima interneta tih dana bila je „birofaks“.

Radi se o poštanskoj usluzi koju pruža španska pošta i koristi se „kada je neophodno da se dokaže da je dokument dostavljen, kao i da je njegova verodostojnost garantovana“.

Dakle, Mesi, odnosno njegovi agenti, odlučili su da obezbede svaku pravu pokrivenost koristeći taj način za dostavljanje dokumenta, pošto on obezbeđuje maksimalnu sigurnost pošiljke.

Momenat u kom je objavljena Mesijeva namera izazvao je tektonske poremećaje i za samo 12 sati na društvenoj mreži Tviter je objavljeno više od deset miliona poruka u vezi sa tim događajem.

Poređenja radi, odlazak Kristijana Ronalda iz Real Madrida 2018. godine je propraćen sa 800.000 reakcija za istovetan period na Tviteru, dok je sezonu ranije Nejmar, po napuštanju Barselone, bio akter 530.000 poruka.

Foto: EPA-EFE/Rafael Marchante

S tim u vezi vredi istaći da je Ronaldova popularnost na društvenim mrežama gotovo dvostruko veća od Mesijeve, te da je Nejmarov transfer iznosio rekordna 222 miliona evra.

Sve to je bačeno u drugi plan, Mesijev najavljeni odlazak iz Barselone je veći od svih brojki i statističkih parametara, pre svega zbog momenta u kom se on dogodio.

Barselona je već godinama u silaznoj putanji, a debakl od minhenskog Bajerna u Ligi šampiona od 8:2 ukucao je i poslednji ekser u život kluba koji je ne tako davno bio dominantan na evropskom prostoru.

Pritom, pokušaj Barselone da zadrži Mesija po svaku cenu, te namera da blokira aktiviranje izlazne klauzule, dodala je ulje na vatru i učinila slučaj još pogodnijim za komentarisanje.

Takođe, nedoumica koja doprinosi širenju spekulacija je i pitanje gde će Mesi nastaviti karijeru, pošto se u slučajevima Nejmara i Ronalda sve znalo ranije.

Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Sada, šest dana po objave da će napustiti Barselonu i dalje se ne zna gde će otići, iako je malo verovatno da ijedan klub osim Mančester sitija može da zadovolji njegove i finansijske i takmičarske ciljeve.

Pominje se da je engleski klub spreman da mu ponudi čak 600 miliona evra za petogodišnji ugovor, prema kome bi tri sezone proveo u Sitiju, a dve u njegovoj filijali u Njujorku.

Prilici da ponovo sarađuje sa Mesijem sasvim sigurno se raduje Pep Gvardiola, njegov nekadašnji mentor i aktuelni menadžer Sitija, ali navodno i on ima svoju ideju…

Mediji pišu da je Gvardiola savetovao Argentinca da ostane još sezonu u Barseloni i da potom kao slobodan igrač, bez ikakvih ograničenja, promeni sredinu, kako bi se izbegle pravno-finansijske peripetije.

A one će biti tema razgovora u sredu, kada u Barselonu stižu Mesijevi predstavnici, među kojima će se naći i njegov otac Horhe, glavni pregovarač i zastupnik interesa 33-godišnjeg fudbalera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar