Ngolo Kante Marko Grujić
Foto: EPA-EFE/Jose Manuel Vidal

Ngolo Kante godinama unazad pokazuje da osim fudbalskih kvaliteta, ima i mnogo ljudskih. Navijačima je beskrajno simpatičan zbog skromnosti, fudbalske veštine i imidža koji ne liči ni na jednog drugog igrača u savremenom fudbalu.

Ne dešava se često da jedan fudbaler bude proglašen za igrača utakmice na dva polufinalna susreta, a to su samo poslednja u nizu priznanja koje je Kante uspeo da osvoji.

PROČITAJTE JOŠ

Bio je kreator svakog gola koji je Čelsi postigao protiv Real Madrida (ukupni rezultat 3:1), a uz to je na momente delovalo kao da je svuda na terenu. Navijači su u šali govorili da je uspeo da se klonira, da može da se teleportuje gde želi, a Kante je to stidljivo dočekao.

Verovatno je u ovom trenutku najskromniji fudbaler sveta, što se videlo još jednom nakon izlaska sa stadiona „Stamford Bridž“. Dok su njegove kolege vozile automobile od nekoliko stotina hiljada evra (možda čak i milion), omaleni Francuz je odlučio da se kući odveze u Mini Kuperu. Ovo vozilo vredi „tek“ 20.000 hiljada evra, što je plata koju Francuz u Čelsiju zaradi svakog dana!

„Bio sam u Lesteru i to je prvi moj automobil u Engleskoj. Jedna osoba mi je savetovala Mini, pokušao sam i dopalo mi se, pa sam kupio jedan automobil“, rekao je Kante za BBC.

Ostaće upamćeno i da je Francuz potvrdio da ga šišanje košta 10 funti, dok su saigrači plaćali i po 10 ili 20 puta više za uređivanje frizure.

Prilikom priprema za Svetsko prvenstvo 2018. godine, koje je kasnije i osvojio sa Francuskom, pojavila se fotografija na kojoj vozi bicikl. Sijao je od sreće kao dete, a na prvenstvu pokazao zbog čega su ga mnogi upoređivali, sa punim pravom, sa Klodom Makeleleom.

„Očekujem više od Kantea jer može da bude bolji od mene. Mora više da komuncira sa defanzivcima. Želite od njega da preuzme više odgovornosti i kaže: Ja sam ovde, radi to iza mene i ja ću čini to ispred. Može da postane lider tima. Znam da je Kante stidljiv, da nikada ne priča, samo želi da uradi svoj posao, ali mislim da može i više od toga“, rekao je Makelele pre dva meseca, a od tog trenutka je Francuz podigao igru i postao pravi lider čete Tomasa Tuhela.

Vratimo se još jednom na čuveno Svetsko prvenstvo u Rusiji, nakon što je Francuska osvojila „boginju“ Kante je bio previše stidljiv da pita da se slika sa peharom.

Bilo je neophodno da ga Stiven Nzonzi ohrabri da to uradi.

Igrači su upravo Kantea slavili u svlačionici nakon trijumfa nad Hrvatskom sa 4:2.

Zato i ne čudi što je prethodnog leta Čelsi odbio dve ponude velikana „teške“ više od 50 miliona evra za Kantea.

Strpljenje se isplatilo nepunih godinu dana kasnije jer je Kante uveo „plavce“ u finale Lige šampiona.

Jednom prilikom je upoznao navijača u džamiji, a nakon toga otišao kod njega kući na večeru.

„Kada je mlađi brat mog prijatelja upoznao Kantea u džamiji na večernjim molitvama odlučio je da ga pozove na večeru. Koliko je Kante skromna osoba“, napisao je ovaj korisnik Tvitera.

Kasnije je objavljeno da su jeli kari, da su gledali emisiju o fudbalu, malo igrali video igrice, a onda je Francuz odlučio da krene kući.

U Francuskoj je nekoliko klubova odbilo da ga potpiše pre nego što je dobio šansu u Bulonju. Ipak, tada Kante nije verovao da će postati profesionalac.

„Bio sam u drugom timu Bulonja, koji je igrao u šestoj, pa u petoj ligi. Nisam bio profesionalac, pa sam nastavio da studiram jer nisam bio siguran da li mogu da živim kao fudbaler. Kada mi je bilo 18 godina položio sam prijemni i zatim studirao dve godine računovodstvo. Kada sam došao do prvog tima, prestao sam da studiram. Imam kvalifikacije za raučunovostvo, ali više volim da se koncentrišem na fudbal“, rekao je Kante godinama ranije.

Ovaj vezista retko kada daje izjave čak i kada su sva svetla reflektora uperena upravo u njega. Dugo se prepričavalo ono što je rekao za zvanični sajt Čelsija.

„Igram fudbal i smatram sebe fudbalerom. Ne želim da ljudi pridaju previše pažnje na ono šta sam van fudbala, šta radim i da se pitaju: Ko je Ngolo? Gledajte me samo kako fudbalera, nema potrebe gledati previše u to i reći: On je ovakav, on je onakav. Pitajte me o fudbalu i ne mnogo toga van fudbala. Samo želim da budem igrač među igračima. Ja sam to što jesam. Ne mogu to dobro da objasnim, ali ne osećam da sam najdivnija osoba, na fudbalskom terenu ili u životu, ja sam samo ja. Ako pobedim pobedim, ako izgubim, izgubim, ali uvek dajem sve od sebe u svakom takmičenju. To nije zato što sam dobar ili nešto tome slično. Samo sam ono što jesam“, rekao je Kante.

I to govori fudbaler koji u karijeri ima dva trofeja Premijer lige, Svetsko prvenstvo, FA Kup i trofej Lige Evrope. Ostalo je još da osvoji Ligu šampiona, što je sledeći cilj koji je zacrtao.

Ime ovog franucskog veziste pojavilo se na ustima ljubitelja fudbala relativno kasno. Sa 21 godinom je i dalje igrao amaterski fudbal, a onda je prešao u Lester kada i Rijad Marez. Ukupna odšteta za obojicu bila je nešto više od šest miliona evra, a postali su ključ osvajanja Premijer lige u sezoni 2015/2016.

Upravo su njih dvojica doveli nove klubove (Mančester siti i Čelsi) do finala koje će 29. maja igrati u Istanbulu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare