Foto: EPA-EFE/WALLACE WOON

Fudbaleri Mančester junajteda su doživeli minimalan poraz u meču protiv Arsenala (0:1), a zapažene momente imao je Nemanja Matić.

Nažalost, bivši reprezentativac Srbije, bio je akter meča koji sasvim sigurno žele da zaborave svi učesnici.

PROČITAJTE JOŠ

Nesadržajan, dosadan, mlak fudbal, čudne reakcije sudija i generalno loš utisak su ostavili igrači oba tima.

Matić se na terenu pojavio u 62. minutu, umesto Freda, te momentalno došao u centar pažnje britanske javnosti.

Srpski fudbaler ponovo nije na dresu nosio cvet maka, što je tradicija u tamošnjem fudbalu i ukazuje na sećanje na žrtve iz Prvog svetskog rata i nosi se u danima kada se obeležava Dan primirja.

Jedno od objašnjenja glasi:

Foto: EPA-EFE/Paul Ellis

„Nakon rovovskih borbi u razorenoj Flandriji tokom Prvog svetskog rata, prvi put su upotrebljeni bojni otrovi, tenkovi i razna tada moderna oružja za masovno razaranje. Zemlja je bila razrovana, biljni i životinjski svet uništen. Vojnici su masovno sahranjivani a svuda okolo je bila pustoš. Prva biljka koja je počela da raste na večnom počinku mnogih heroja upravo je bio krvavo obojeni cvet divljeg maka. I upravo zbog tog prizora polja prikrevnog crvenkastim makom dokle pogled dopire, uzet je kao simbol sećanja na pale heroje u Prvom svetskom ratu.“

U prenesenom značenju, cvet divljeg maka je simbol sećanja na stradale britanske vojnike u svim ratovima.

Jedan od njih je i razlog zašto Matić nije želeo da se pridruži tradiciji.

„Za mene, to je podsetnik na napad koji sam lično proživeo kao uplašeni 12-godišnjak u selu Vrelo, kada je moja zemlja uništena u NATO bombardovanju. Ne mislim da je ispravno da nosim to na dresu“, objasnio je Matić pre nekoliko godina.

On je morao sve to da kaže pošto se našao na udaru britanske javnosti, o čemu je govorio i novinar Džejms Nontagju.

„Simbolika nošenja bulke na Dan sećanja znatno se promenila u poslednjih nekoliko godina. Od skromne počasti žrtvama, postala je nešto otrovno. Postala je praktično obavezna – ukoliko iz neko iz bilo kog razloga ne želi da je nosi, postaje meta brutalnih napada desničarskih tabloida. Ako se običan prezenter na televiziji pojavi bez bulke, biće označen kao izdajnik“, kazao Montagju.

Upravo tako je tretiran Džejms Meklin, reprezentativac Severne Irske i fudbaler Stouka, koji je takođe morao da piše pismo ne bi li se objasnio i bio shvaćen.

„Cvet maka se koristi da bi se podsetilo na žrtve konflikta od 1945. i tu počinje problem za mene. Za ljude iz Severne Irske, taj cvet je podsetnik na masakr iz 1972. godine. Ako bih poneo taj cvet onda bih iskazao nepoštovanje prema žrtvama tog zločina. Prema mojim ljudima. Na nisam protivnik Britanije, niti sam terorista, ja sam čovek mira i verujem da bi ako ja poštujem sve trebalo i neko da poštuje mene“, naveo je Meklin u pismu.

Cvetna simbolika postoji i na našim prostorima, ali to nije crveni mak već Natalijina ramonda, cvet koji raste na svega nekoliko lokaliteta, a jedan od njih je Kajmakčalan, mesto stradanja srpskih junaka u Prvom svetskom ratu.

Taj cvet je u centar pažnje došao zbog činjenice da ga je Ratko Mladić nosio na reveru tokom izricanja predsude u Haškom tribunalu, a poneo ga je i menadžer Liverpula Jirgen Klop, tokom gostovanja tog kluba u Beogradu u okviru Lige šampiona, što su uradili i svi fudbaleri potonjeg šampiona Evrope.

A o utakmici između Junajteda i Arsenala? Pa, Matić je imao mnogo razloga da bude ljut, najpre mu je defanzivac protivnika Gabrijel umalo polomio zglob prilikom starta u kaznenom prostoru koji nije sankcionisan kao prekršaj, a potom je morao da reaguje i natera Pjer-Emerika Obamejana da prekine sa krađom vremena i brzo izađe iz igre zbog najavljene izmene.

Uz to, navijači Junajteda su na društvenim mrežama tokom cele utakmice tugovali zbog igre svoje ekipe i očajnički prizivali ulazak bivšeg reprezentativca Srbije.

„Ne postoji balans u ekipi kada nema Matića. Izvedite Mektominija.“

„Ubacite Matića, molim vas.“

„Kako pokušavate da igrate u rombu na sredini terena bez Matića?“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar