Foto: 2015 Pedja Milosavljevic / +318 64 1260 959 / [email protected]

Konačno je došlo njihovo vreme.

Svetsko prvenstvo u fudbalu predstavlja nešto posebno, zaigrati na njemu je san svakog dečaka koji je ikada šutnuo loptu.

PROČITAJTE JOŠ

Ako si imao tu sreću da se rodiš u fudbalskoj naciji kao što su Brazil, Argentina, Francuska ili Italija, osvojiti Mundijal i podignuti „boginju“ nije nezamisliva pomisao.

Ipak, ako to uspeš da uradiš sa zemljom u kojoj bi uopšte pomisliti to bilo siludo, shvatio bi koliko je to teško postići.

Upravo su to uspeli da urade „orlići“ 2015. godine, kada su pod vođstvom Veljka Paunovića postali prvaci sveta u uzrastu do 20 godina na Novom Zelandu.

Zlatna generacija je tada u finalu pobedila Brazil nakon produžetaka (2:1), golom Nemanje Maksimovića u 118. minutu.

Najveći fudbalski uspeh u istoriji Srbije doneo je sreću celoj naciji i nema puno onih kome srce nije bilo puno nakon toga.

Kakav je osećaj biti prvak sveta? Retki su oni koji to znaju, ali upravo se u reprezentaciji Srbije nalaze osmorica fudbalera koji bi na to pitanje mogla da daju odgovor.

Na poslednjem spisku Dragana Stojkovića Piksija našli su se: Vanja Milinković-Savić, Predrag Rajković, Miloš Veljković, Srđan Babić, Andrija Živković, Nemanja Maksimović, Marko Grujić i Sergej Milinković Savić, što bi značilo da je skoro trećina reprezentacije Srbije koja će igrati na Mundijalu u Kataru došla iz generacije zlatnih „orlića“.

Foto: 2015 Pedja Milosavljevic / +318 64 1260 959 / [email protected]

Drugačiji put su imali svi, neki su debitovali za A reprezentaciju i pre 2015. godine, neki odmah nakon tog prvenstva, dok su ostali morali da čekaju svoju priliku.

Prvi je šansu dobio Predrag Rajković, 14. avgusta 2013. godine na prijateljskom meču protiv Kolumbije, kada je zamenio Damira Kahrimana na golu.

Nakon njega, 11. oktobra iste godine, dres reprezentacije Srbije je obukao Andrija Živković u duelu sa Japanom.

Nemanja Maksimović je za A reprezentaciju debitovao 23. marta 2016. godine, da bi Marko Grujić samo dva meseca kasnije dobio istu priliku.

Miloš Veljković je 10. nevembra 2017. prvi put branio boje Srbije protiv Kine u prijateljskom duelu.

Foto: 2015 Pedja Milosavljevic / +318 64 1260 959 / [email protected]

Neočekivano, Sergej Milinković-Savić je među poslednjima debitovao za prvi tim Srbije 2017. godine, dok je njegov brat Vanja čekao na svoju šansu sve do 2021. godine.

Dres „orlova“ je poslednji obukao Srđan Babić, pošto mu je 24. septembra 2022. godine, prvi poziv uručio Dragan Stojković Piksi za mečeve u Ligi nacija.

Pored njih šansu da debituju za A reprezentaciju su imali Saša Zdjelar, Mijat Gaćinović, Milan Gajić i Filip Manojlović. Staniša Mandić je odlučio da promeni reprezentaciju i zaigra za Crnu Goru, dok za prvi tim Srbije nikada nisu zaigrali Nemanja Antonov, Ivan Šaponjić, Stefan Milošević, Vukašin Jovanović, Miladin Stevanović, Radovan Pankov, Filip Janković i Stefan Ilić.

Može se reći da je Srbija konačno dočekala zlatne „orliće“ i to u sjajnom momentu, kada naša reprezentacija igra najbolji fudbal, na najvećoj sceni.

Fudbalska reprezentacija Srbije/Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prvi duel Srbija će na Mundijalu igrati 24. novembra protiv Brazila od 20 časova, a zanimljivo je reći, da je samo jedan od mladih fudbalera „kanarinjosa“ uspeo da zaigra u prvom timu – Gabrijel Žezus.

Velika prednost je to što se mnogi od njih znaju gotovo ceo život, a mora se spomenuti i Aleksandar Mitrović, koji je sa Sergejem, Rajkovićem, Maksimovićem i Veljkovićem 2013. godine bio prvak Evrope.

Ovi momci znaju kako se pobeđuje i nije ni čudo što su uspeli da naprave ovako velike uspehe. Gledajući njih, dozvoljeno je sanjati svetski tron i „boginju“.

Srbija će na Mundijalu igrati u grupi G zajedno sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom, a prvi meč će igrati 24. novembra protiv Brazila od 20 časova.

BONUS VIDEO Gardijan prognozira da su Piksijevi orlovi deseti favoriti u Kataru