Navijači Balkan
Navijači Balkan; Foto: Youtube Varvari Podgorica; : Screenshot Twitter Florent; Screenshot Twitter Supporters liga

Kada se poslednji put desio okršaj dva balkanska kluba tokom kog nije došlo do incidenta?

Od kada je UEFA odlučila da uvede Ligu konferencija, dramatično je podigla mogućnost da dođe do mečeva klubova sa Balkana, pre svega sa prostora bivše Jugoslavije.

PROČITAJTE JOŠ

Kako gotovo sve lige imaju izuzetno loš koeficijent, gotovo po pravilu se ovi klubovi sreću u ranijim fazama takmičenja, a pravilo kaže i da ne može bez incidenata. Evo da pobrojimo samo ove skorašnje u prethodne dve nedelje koji govore da navijači idu sa parolom „našikam se i pravim haos“, a ne sa željom da podrže svoj klub.

Policija u svakoj zemlji ima pune ruke posla, jer su gotovo po pravilu navijačke grupe obojene mržnjom prema rasama, verama, nacionalnostima i svime ostalom za šta nađu utemeljenje da izazivaju sukobe.

Navijači Zrinjskog sukobili su se sa albanskom policijom ispred stadiona „Air Albanija“ nakon pobede tima iz Mostara protiv FK Tirane sa 1:0.

Snimke incidenta objavio je „Euronews Albania“ i vidi se kako navijači bacaju stolice i staklene flaše u pravcu policije. Pripadnici policije su upotrebili suzavac sa namerom da rasteraju navijače i spreče nemire.

Nekoliko navijača je posle ove intervencije privedeno, a na stadionu je bilo oko 50 navijača iz Bosne i Hercegovine.

Pojavili su se snimci nereda, privođenja navijača, ali i policijske brutalnosti. Na jednom snimku se vidi kako policija šutira jednog navijača dok leži na zemlji.

Poslednje informacije svedoče da je oko 25 navijača Zrinjskog privedeno, a sve vreme su tu bila i kola Hitne pomoći.

Jedan navijač i jedan policajac su povređeni u neredima i nalaze se u bolnici van životne opasnosti. Revanš dva kluba zakazan je za 28. jula od 21.00 u Mostaru.

Dinamo iz Zagreba razočarao je na evropskoj premijeri, jer je na „Maksimiru“ u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona samo remizirao protiv Škupija iz Severne Makedonije (2:2).

Tokom susreta je bilo nekoliko sramnih sekvenci, pa su tako navijači dva kluba u jednom trenutku skandirali „Ubij Srbina“, očigledno ujedinjeni u mržnji.

Navijači Škupija, koji sebe nazivaju „šverceri“, u jednom trenutku su istakli i zastavu ozloglašene UČK (Oslobodilačka vojska Kosova).

Nije poznato da li je delegat UEFA ubeležio sve organizacione propuste i incidente na susretu.

Poznata vam je priča o fudbalerima Škupija? Pa verovatno zbog toga što se prva zvezda pobila sa obezbeđenjem u jednom klubu u Skoplju nakon što su mu rekli da je previše navalentan prema devojkama.

Sandej Adetunđi se pobrinuo da se nađe na naslovnim stranama ne kao najvredniji fudbaler tima (800.000 evra), već kao problematični momak.

On je bio u provodu sa saigračem Faustinom Sengorom, a makedonski mediji su preneli da su dobili batine od obezbeđenja jer su se nedolično ponašali prema devojkama.

Ignorisali su upozorenja, a na kraju je sve okončano tučom. Sutradan na treningu su bile vidljive posledice burnog izlaska. Prekršili su i klupska pravila, jer je svima bilo zabranjeno da budu u provodu nakon 22.00.

Provokativnu predigru imao je revanš Budućnosti i Lapija u 1. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija (ukupni rezultat 4:2 za tim iz Podgorice), a ništa manje vrelo nije bilo ni na stadionu u Prištini.

Meč je kasnio dva minuta, a nije mogao da prođe bez provokacija.

U Podgorici su navijači Budućnosti provocirali goste, a sada su istom merom odgovorili u Prištini.

Domaći navijači su istakli transparent na kom je bila iscrtana karta Crne Gore sa ocepljenjim delom uz poruku: Vi ste sledeći. Ovo detalje prenele su „Vijesti„.

Bila je ovo još jedna od aluzija na Veliku Albaniju koja se često pojavljuje kao povod sukoba navijača na fudbalskim susretima.

Na društvenim mrežama su „varvari“ pokazali mapu na kojoj su Kosovo i Metohija u sastavu Srbije, a obavljena je i parola „Idem preko zemlje Srbije“. Zbog ovoga je kosovska policija najavila da neće dozvoliti Crnogorcima ulazak sa obrazloženjem da želi da spreči sukobe između navijača.

„Pozivamo mobilizaciju celog albanskog naroda, ne samo navijača Lapija. Uprava kluba odlučila je da ulaznice za revanš prodaje po pristupačnim cenama da bi stadion bio pun. Želimo da odgovorimo svima onima koji su u Podgorici pokazali mržnju ne samo prema nama, nego prema celom albanskom narodu“, stajalo je u saopštenju podujevskog kluba.

Na prvom susretu su „varvari“ pevali nekadašnju himnu Kraljevine Crne Gore „Onamo namo“.

I ovo su samo najnoviji primeri večno trusnog područja u kom sukobi izgledaju neizbežno. Zapravo, postali su deo navijačkog folklora, pa je odlazak na gostovanja možda i bitniji zbog toga nego zbog samog fudbala. Fudbal je postao samo paravan.

BONUS VIDEO Top 10 najskupljih reprezentacija na Mundijalu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar