Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Sve ono što se dešavalo na terenu stadiona u Humskoj u četvrtak može da raduje sve koji vole Partizan, a ono sa tribina - apsolutno nikoga.

Na početku meča sa južne tribine čulo se kako „navijači nemaju partiju osim Partizana“ i kako ne žele da čuju politiku na tribinama.

I dok se na jugu ta reč poštovala, na susednim tribinama mnogo njih je nije šljivilo ni dva posto. Znali su na istoku i zapadu da je taj zahtev o politici najobičniji spin samo da se ne bi čulo nešto protiv predsednika Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

Na istoku su navijači vređali Aleksandra Vučića prepoznatljivim uzvikom, koji sam Vučić često ponavlja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, nekako mazohistički.

Čak je terao i pojedine novinarke da to ponavljaju umesto njega. Degutantno i kad se čuje na TV-u, ništa manje ni na tribinama, ali to je deo srpske stvarnosti danas.

Slučajno ili ne, Partizan već sedam, osam godina nema primat u nekim od glavnih sportova poput košarke i fudbala u odnosu na Crvenu zvezdu i to je, za sve ovo vreme, pojačavalo frustraciju kod dela navijača crno-belih.

A pošto vide da ne žive baš onako kako im se servira sa većine televizija, jasno je da će frustracija negde mora da se prelije.

Ne treba da čudi što se to dešava na onim tribinama koje ne važe za tvrdokorno navijačke, jer su te tvrdokorne uredno na uzici i podmirene.

Zanimljivo je da je istog dana kada je Partizan igrao sa Dunajskom Stredom za treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, baš o tom namirivanju navijača od strane vladajuće partije, pričao Veljko Belivuk.

VIDEO: Deo navijača je upućivao uvrede predsedniku Republike

On je na saslušanju u tužilaštvu pričao o uslugama koje je činio za Vučića i SNS, o posrednicima sa kojima je komunicirao, kao i to da se sastajao i sa predsednikom lično.

Očekivano je bilo da će sve to vlast demantovati, da se ne bi inkriminisala više nego što je do sada uradila.

Suština je da je Belivuk rekao kako su navijači, na čijem je čelu, završavali razne prljave poslove za SNS. Ali, čak i kad znamo to, pa ljudi, je li normalno da se zbog toga poubijamo?

Je li taj račun vredeo prelaska mase sa juga na istok u Humskoj, da bi masa prevaspitavala one koji su ipak vikali protiv Vučića.

VIDEO: Tuča navijača na istoku zbog skandiranja Vučiću

Neukusno je i nekulturno, ma šta mislili o nekome, skandirati mu na taj način, ali je tek poražavajuće što oni koji licemerno pričaju da nemaju „politiku osim Partizana“, prelaze da se tuku sa svojim drugovima po opredeljenju zbog te iste politike.

Žalosno je što to tako funkcioniše. Žalosno je i što se energija troši na tuču, umesto da se navija za svoj klub.

Još je gore što onaj koji pokušava da drži navijače na povocu, mora da bude svestan da ne može da kontroliše sve.

Ne mogu svi da ga vole, sve i da je sveti Nikola, a ne Aleksandar Vučić. Ne mogu ni svi da misle isto kao on, čak i da mu je svaka reč na mestu.

Veljko Belivuk Foto:Petar Marković

A nije. Daleko je od toga. Navijači su nekada ranije pozivali i Borisa Tadića da se ubije, prozivali su i Slobodana Miloševića, pa ih niko do kraja nije ukrotio, ili se nije trudio da to radi na ovaj način.

Ovo što smo videli u četvrtak vas tera da se po ko zna koji put zamislite, da li ima smisla da idete više i na istok neke tribine, jer ne znate da li će onaj do vas da krene da viče nešto što se ne sviđa onima na jugu ili na severu.

Jedan nešto vikne, onaj drugi dođe da ga izlupa, a vi budete kolateralna šteta, jer onaj što se kobajagi zove navijačem mora da zaradi svoju platu.

Platu mimo poreza i doprinosa, na ruke – dabome. Najgrđe od svega je što tog nekog ko dođe da prevaspitava ljude na istoku ili zapadu, plaćaju od vaših poreskih para da bi možda i vas potkačio po cevanici ili glavi.

Ovo ludilo mora da prestane. U suprotnom, može samo dodatno da se pogoršava stanje i da na kraju pukne.

Kome od novinara treba da izveštava o razbijenim glavama, ili poginulima? Nikome. Kome treba da mu neko blizak ode na tribinu i dobije batine zbog gluposti? Nikome.

Oni koji skandiraju Vučiću i vređaju ga dok se osećaju jako u masi na tribinama, treba da znaju da je za političara najgora „uvreda“ poraz na izborima.

Dakle, ako vam smeta Vučić, organizujete se, pa ga gospodo smenite na legalan način. Što se tiče onih drugih, koji su plaćeni našim parama da bi se tukli sa svojim drugovima, treba da znaju da je to što rade ponižavajuće i sramota.

Partizan vs Dunajska Streda
Partizan vs Dunajska Streda Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Mogu da voze i „Poršee“ i „Audije“ i šta god hoće, na kraju dana će i dalje će biti nečiji psi jurišnici bez obraza i dostojanstva.

I licemeri. Jer, pozivanje na svoj klub kao jedinu politiku, samo da bi se time zabašurila zaštita za jednu realnu političku opciju, nije ništa drugo nego licemerje.

A u tom eksplozivnom spoju hipokrizije i novčanog interesa s jedne, i neke prkosne tvrdoglavosti s druge strane, ne može da se izrodi ništa dobro.

Političari koji su to napravili ovakvim treba da kažu sada i jednima i drugima „stanite“. Evo to i mi kažemo. Stanite, pre nego što bude kasno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare