Problem s huliganima neće rešiti Dragan Džajić, predsednik FSS, može da ga reši samo država, policija, tužilaštva, sudovi. A, da, ne mogu, jer su im potrebni za privatne, stranačke i državničke kombinacije.

Svesni smo da je država suočena s velikim izazovima, kao što su borba za Kosmet, za bolji standard, privredni rast, pruge, puteve, bolnice i da nema dovoljno vremena, resursa i snage da se obračuna s huliganima. Ali, ne možemo da ne primetimo da su „navijači“ za nepunih mesec dana imali bar tri pokazne vežbe u kojima su demonstrirali moć, kao i potpuno odsustvo straha od posledica svog činjenja.

Jer posledica uglavnom nema.

Jasno je da tvrdo jezgro navijača ima ogroman uticaj na klubove, mnogi tvrde da huligani zapravo upravljaju klubovima, a cinici bi rekli – i državom. Jer huligana ima, ne samo među navijačima, već i među državnim činovnicima, policiji, kontroverznim biznismenima.

PROČITAJTE JOŠ

Navijači Fudbalskog kluba Novi Pazar nedavno su hteli da „vade oči, lome ruke i zavrću uši“ kapitenu Filipu Kljajiću i sve to u prisustvu generalnog sekretara kluba, koji ga je i pozvao na sastanak u lokalni kafić. Fikret Međedović je, doduše, možda imao plemenitu nameru da izmiri kapitena i navijače, ali je njegova ideja doživela fijasko pa je postao svedok brutalnih pretnji i maltretiranja jednog fudbalera.

Nakon ovog incidenta klub su napustili kapiten Kljajić, novi trener Feđa Dudić i počasni predsednik Rasim Ljajić.

Država/društvo/sport – Huligani 0:1.

Nedugo zatim stadion Crvene zvezde je zaključan za jednu utakmicu zbog transparenta na meču s Novim Pazarom, kojim su „delije“ čestitale rođendan generalnu Ratku Mladiću. Fudbalski savez Srbije je reagovao, kobajagi na preporuku FIFA, i duel Crvene zvezde i Radničkog iz Kragujevca odigran je bez svedoka. Kao što su bez svedoka delimično prelepljena slova generalnog sponzora „Gasproma“ na istočnoj tribini „Marakane“, od koji je moglo da se vidi samo „….R.M“.

Da ne spekulišemo šta bi ta slova mogla da znače i kakva se poruka šalje, ali zanimljivo je da se niko nije zabrinuo što se ime sponzora koji upumpava u klub milione evra prekriva i koristi za jeftino srbovanje. Ostavljamo, naravno, mogućnost i da grešimo, te da su stolice sa ostalim slovima bile na reparaciji ili je direktor stadiona izgubio ključeve pa ih našla deca…

Država/društvo/sport – Huligani/stolice 0:2.

Potpuni kolaps doživeli smo na utakmici Čukarički – Partizan. Prvo smo videli divljanje navijača Partizana, potom i brutalnost policije u punom sjaju, a zatim ucene, strah i odbijanje igrača iz Humske da se utakmica odigra.

Šlagvort za ove nerede, u kojima je povređen policajac i brutalno pretučeni i navijači koji nisu tražili nevolje, mogla bi da bude nedavno održana spektakularna Skupština Fudbalskog kluba Partizan. Na toj Skupštini predsednik Milorad Vučelić je 50 minuta kukumavčio i pljuvao po državi, ali je to nekako razvodnio u podužem ekspozeu, pa evo da izvučemo neke ključne rečenice za bolje razumevanje stvari.

Foto: Starsport/Srđan Stevanović

„…’Uprava, napolje’, to se dešavalo, što se naknadno otkrivalo, uz sadejstvo sa delovima policije i vlasti… Jedan od vođa je tragično poginuo, drugi je u paru sa još jednim vodio južnu tribinu, a onda je otišao zbog ubistva u zatvor. Novi vođa je pre toga bio u zatvoru, kad je izašao, preuzeo je sa još jednim dominantnu grupu navijača. Onda su jednog od vođa ubili, zatim su dvojica otišla uz veliku pompu i spektakl iz zatvora, pa je jedan vođa izašao i pretnjama učestvovao u izborima JSD Partizan. Potom, došli su oni od kojih su neki uhapšeni zbog teških krivičnih dela, a neki su u bekstvu u inostranstvu… Kad je to neko rešio da učini posle smena u vrhu policije, došli su sa 200 automobila i 300 policajaca…“, rekao je između ostalog Vučelić, koji je u ekspozeu prozvao delove policije i vlasti za saradnju sa huliganima.

Preslatko.

Država/društvo/sport – Huligani/deo policije/deo vlasti 0:3.

Mlaćenje i prebijanje se prenelo i na ulice, nedavno su u Novom Beogradu nastradali navijači koji su sedeli ispod grafita FK Partizan, među pretučenima je bio i 13-godišnjak, lupali su ih kuvanim motkama i šipkama i potom su nestali u mraku. Policija potom uvek „energično reaguje“, uhapsi ponekog huligana, a na kraju „balade“ ne desi se ništa. Ili se ne desi ništa epohalno.

I u drugim državama huligani rade slične stvari. Evo, nedavno su Dušanu Tadiću, našem reprezentativcu iz Ajaksa, pretili smrću, sada prete i predsedniku Sampdorije iz Đenove jer klub ispada iz Serije A, nereda ima gde god se okrenete, ali retko koja država se usudi da prizna da ne može da se obračuna s huliganima.

Naša država je smogla snage i imala hrabrosti da to prizna još pre par godina.

Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Što se nas tiče potpuno je nebitno da li huligani deluju s tribina ili nekog udobnog kanabea.

Što se nas tiče isti su oni koji čine zločine ili oni koji ne čine ništa da te zločine spreče.

Što se nas tiče isti su oni koji kuvanim motkama razbijaju glave, prete, reketiraju, i oni koji su im patroni, „uplaćuju članarine za teretanu“, a onda im još u znak dobre volje i pridržavaju teret dok bilduju mišiće.

Kad neko nastrada policija se seti da interveniše. Igrači i članovi uprava se sete s kim imaju posla tek kada se pređu crvene linije, a do tada se uživa u pozajmljenim „blindama“, dele se provizije, kite se pevačice… Problem s huliganima neće rešiti Dragan Džajić, predsednik FSS, može da ga reši samo država, policija, tužilaštva, sudovi.

A, da, ne mogu, jer su im potrebni za privatne, stranačke i državničke kombinacije.

Šteta, a baš bi trebalo da požure jer se širom Srbije otvaraju renovirani stadioni i stiže novi inventar za lomljenje.

Ali ako baš neće, neka bar stave baklju i motku u grb Srbije pa da i zvanično znamo da nam državu vode huligani.

BONUS VIDEO Sukob policije i huligana u Novom Sadu pred utakmicu Partizan – Vojvodina