Sudija Srđan Obradović; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Srpski fudbal se po ko zna koji put našao u centru skandala, kada je iz UEFA stigla informacija da su pod sumnjom zbog nameštanja dve utakmice Prve lige Srbije, što je ubrzo otvorilo pandorinu kutiju, pa su se na listi spornih utakmica našli i mečevi Superlige Srbije.

Gotovo da je postala praksa da se o domaćem fudbalu piše i priča kroz prizmu neregularnosti, nepotizma, skandaloznog ponašanja i brojnih afera, a tek sporadično i o rezultatima i malobrojnim uspesima.

PROČITAJTE JOŠ

UEFA je i ranije izražavala sumnju oko nameštanja mečeva, a pitanje je trenutka kada će se sve pretvoriti u skandal velikih razmera, u kojem će isplivati sav prljav veš našeg fudbala.

Nedavno je stradao sudija Srđan Obradović, koji je kažnjen za malverzacije i učestvovanje u nameštanjima, ali je utisak da su se u toj aferi mnogi provukli i da je sva krivica spala na samo jednog čoveka.

Postavlja se zato opravdano pitanje, kako će domaće insitucije reagovati, ako se slučajevi nameštanja i korupcije dokažu na najvišem nivou, i da li ćemo imati reakcije kao što je to bio slučaj u Italiji, kada je u čuvenoj aferi „Kalčopoli“ pao i jedan Juventus. Bez reakcije države, policije, tužilaštva, u srpskom fudbalu će se zauvek nameštati utakmice.

U Italiji je 2006. godine otkrivena velika afera u kojoj je učestvovalo više klubova. Otkrivena je velika mreža nameštanja utakmica u Seriji A i Seriji B, sve uz pomoć sudija. Juventus je tada bio šampion, a timovi su optuženi da su nameštali mečeve birajući sebi odgovarajuće arbitre.

Zapisi snimljenih telefonskih razgovora upućivali su na to da su tokom sezone 2004/05, Juventusovi direktori Lučano Mođi i Antonio Điraudo razgovarali sa više italijanskih fudbalskih zvaničnika kako bi uticali na postavljanje sudija.

Foto: EPA/CIRO FUSCO

Juventus je izbačen iz Serie A, ali su uspeli da se vrate u najviši rang italijanskog fudbala u sezoni 2007/08. Svojim trofejima dodali su i trofej osvajača Serie B.

Pored toga ekipi iz Torina su oduzete i dve titule prvaka Italije.

Milan, Fjorentina, Lacio i Ređina su kažnjeni oduzimanjem bodova, gde je najgore prošla Fiorentina koji je naredni šampionat morala da počne sa 15 bodova manje. Ekipa Lacija je pored toga izgubila i pravo nastupa u Ligi Evrope.

Ekipa Milana koja je trebala da bude kažnjena sa oduzimanjem 30 bodova i propuštanjem učestvovanja u evropskim takmičenjiam, uspela je žalbom da kaznu smanji na 15 bodova, što joj je u konačnom plasmanu donelo treće mesto i mogučnost da igra kvalifikacije za Ligu šampiona. Ta odluka je izazvala brojna negodovanja, a Milan koji je u kvalifikacijama za najjače klupsko takmičenje eliminisao Crvenu zvezdu uspeo je da te godine i osvoji Ligi šampiona.

Brojni sportski radnici, među kojima su i visoki funkcioneri poput predsednika Juventusa Lučana Mođija, zaradili su višegodišnje suspenzije i novčane kazne, a sve se okončalo ostavkom predsednika Saveza Franka Karara. Mođi je zaradio doživotnu suspenziju iz fudbala, dok su pojedinci kažnjeni novčano, a neki uslovno.

Afera koja je došla na vrhuncu moći italijanskog fudbala u godini u kojoj su poslednji put postali prvaci sveta, uzdrmala je Italiju, a kakve su posledice ostale najbolje svedoči i svojevremena izjava legende italijanskog fudbala Alesandra del Pjera.

„To je bilo kao atomska bomba, naš fudbal se slomio. Ne govorim samo o Juventusu. Nakon toga, veliki igrači su otišli u druge zemlje i onda se tamo razvijao fudbal“, rekao je Del Pjero.

Ipak, Italijani su po svaku cenu želeli da isteraju stvari na čistac i zadaju udarac korupciji i nameštanju utakmica, ne štedeći ni one najveće.

Foto: EPA-EFE/Wojtek Jargilo

Ozbiljnu reakciju na nameštanje mogli smo da vidimo i u Poljskoj.

Fudbalski klub Krakovija je 2020. godine i kažnjen sa milion zlota, odnosno oko 250.000 evra i pet bodova manje na startu ove sezone.

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Poljske je izrekla kaznu povodom slučaja koji se dogodio u sezoni 2003/04.

Krakovija je kažnjena zbog događaja iz sezone u kojoj je nastupala u drugoj ligi, ali je tada uspela da se vrati u Ekstraklasu, posle izostanka od dve decenije.

Nekoliko godina kasnije je ustanovljeno da je osoba pod imenom Jacek P. pokušala da utiče na rezultate 18 od 30 utakmica Krakovije te sezone.

Klub je te sezone pobedio na 14 spornih mečeva, po dva je izgubio i odgirano nerešeno, a navodno je Jacek P. uticao i na meč između Gorice i Zaglembja koji je imao značajen posledice i na poziciju Krakovije na tabeli.

Pre jedne decenije veliki skandal je potresao i turski fudbal, a stradao je tamošnji velikan Fenerbahče, iako su u aferi kažnjeni i članovi nekih drugih timova poput Sivaspora i Bešikataša.

Foto: EPA-EFE/Kenan Asyali

Na kraju sezone 2010/2011. u turskoj Superligi je izbio nezapamćen skandal. Fenerbahče je osvojio titulu zbog boljeg međusobnog skora sa Trabzonsporom, ali je policijska istraga otkrila da je uspeh Kanarinaca režirao moćni kriminalni „sindikat“, uz pomoć brojnih fudbalskih radnika i igrača. Fener je izbačen iz evropskih takmičenja, ali je uprkos propisima UEFA.

Fenerbahče je leta 2011. bio u centru užasne afere, optužen da je u prolećnom delu šampionata namestio 12 utakmica i tako, uz čak 16 pobeda u poslednjih 17 kola, stigao do šampionske titule. Policija je ubrzo uhapsila više zvaničnika, na čelu sa predsednikom Fenera Azizom Jildirimom , a podigla je i optužnice protiv nekoliko igrača, trenera i menadžera. Posle godinu dana suđenja proglašeno je krivim više od 20 klupskih zvaničnika i fudbalera.

Ipak, skandal u Turskoj je dobrim delom amortizovan naknadnom promenom krivičnog zakonika u oblasti sporta, pa su mnogi dobili priliku da izađu iz zatvora i da se vrtate na svoje funkcije.

Fudbalska javnost u Turskoj je očekivala da će UEFA pokazati doslednost u primeni „nulte tolerancije“ na nameštanje mečeva kojom se diči, odnosno da će narediti FS Turske da izbaci Fenerbahče, Bešiktaš i ostale iz lige. Đani Infantino, generalni sekretar  UEFA i njen predsednik Mišel Platini više puta su istakli da FS Turske nije izrekao odgovarajuće kazne i da će vršiti pritisak da se to učini. Od toga nije bilo ništa.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Jedna od najvećih afera i skandala sa nameštanjem desila se početkom devedestih u Francuskoj – Olimpik Marselj je dominirao domaćim fudbalom, a 1993. postao je i prvak Evrope. Ipak tu titulu, kao i titulu prvaka pratile su brojne kontroverze, a sve je kulminiralo skandalom u koji je bio umešan predsednik kluba Bernar Tapi.

PROČITAJTE JOŠ

Dve nedelje posle najvećeg trijumfa, osvajanja titule prvaka Evrope, usledio je najveći skandal u francuskom fudbalu. Igrač Valensijena Žak Glasman priznao je da mu je nuđen novac da popusti u meču protiv Olimpika. Odbio je, ali je popustio njegov saigrač – Kristof Rober primio je mito, a istražiteljima je pokazao mesto gde je ostavio kovertu sa parama. U priču je bio uključen još jedan igrač Valensijena – Horhe Buručaga.

Istraga je došla do fudbalera Marseja, Žan Žaka Edelija. On je priznao da je od Tapija uzeo novac i dao ga Roberu. Dogovor o kompletnoj akciji postignut je na Tapijevoj jahti.

Bernar Tapi, ministar u Miteranovoj vladi, osuđen je na osam meseci zbog nameštanja utakmica i još 18 meseci zbog malverzacija sa klupskim računom. Pušten je uslovno na slobodu posle pola godine.

Marsej je automatski izbačen iz Evrope, titula u domaćem šampšionatu mu je oduzeta, a po okončanju suđenja izbačen je iz francuske lige. Oporavak kluba trajao je godinama, a prvu titulu od izbijanja skandala tim sa Azurne obale osvojio je tek 2010. godine.

Kada je reč o Srbiji, još uvek se čeka veliki slučaj koji će stvari prodrmati iz korena i kroz sudske procese omogućiti da se svi oni zbog kojih se godinama nižu skandali nađu pred licem pravde, a domaći fudbal izvuče iz mulja u kojem se predugo nalazi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar