Foto: TANJUG/AP Photo/Denes Erdos

Ko se kontre plaši, Mađar ga ispraši - e to je ukratko bila fudbalska reprezentacija Srbije u Budimpešti.

Foto: Nova.rs

Teško je i sročiti sve u nekoliko rečenica, a ostati hladne glave kad se neke stvari uporno i bolno ponavljaju iz utakmice u utakmicu i ne menjaju se. Srbija je izgubila od Mađarske sa 2:1 i na „Puškaš areni“ i ako je u Beogradu mogla da kaže da je zaslužila više od ravno 0 bodova zbog poraza 1:2, onda to u Budimpešti nije mogla da kaže nikako.

Budimo sada iskreni, nama gol nije dao samo ko nije prešao pola u poslednjih godinu dana. A na „Puškašu“ u subotu uveče je naš nacionalni tim imao sreće da ne primi još neki gol preko ova dva.

PROČITAJTE JOŠ

Uzalud su pojedini centaršutevi Andrije Živkovića „imali oči“, džaba je i Strahinja Pavlović dao gol za 1:1, kad Srbija uvek može da primi bar dva, a nekad i više.

Ne vredi nam ni to što Aleksandar Mitrović pokušava i trudi se, pogađa iz situacija koje mu se ukažu kad neko drugi bude za centimetar, dva, ili pet u ofsajdu i onda sve padne u vodu.

Kao na rolerkosteru, taman se ponadate, pa vas sudija ili VAR demantuju. A onda i kad pogodite dve stative uzastopno, odmah u sledećem napadu dajete šansu rivalu da vam zicerom „skine glavu“.

Zaista je neverovatno da ovoj ekipi Srbije i jedna greška na polovini protivnika pred njegovim šesnaestercem neodoljivo lako može da se pretvori u primljen gol koji je sprečila samo jedna prečka.

Dok su momci iz veznog reda i odbrane Srbije u nekim situacijama mogli samo pogledom da isprate protivnike, Mađari su radili tačno ono što su hteli, koristili su brzinu i surovo pokažnjavali greške koje Srbija nikako da ispravi dok se navijači pitaju šta se dešava sa Nikolom Milenkovićem koji je bio potpuno indisponiran.

Foto: TANJUG/AP Photo/Denes Erdos

Šta tek reći o izboru Piksija da pošalje Aleksu Terzića na teren kao startera, uz korektnog Mijata Gaćinovića i da Tadić ostane na klupi?

Bilo je propusta, nije vreme da se svode računi, ima i ta utakmica protiv Crne Gore koja će sada s punim pravom moći da se nada povoljnom ishodu u utorak uveče u Beogradu.

Vanja Milinković-Savić – Solidna intervencija u šestom minutu i posle toga ostavljen na milost i nemilost u dve situacije u koje su ga doveli saigrači lošim odbranama. Kod gola Varge nije mogao ništa, o šutu Salaja ne treba ni da se priča… U drugom poluvremenu je imao nekoliko solidnih intervencija, ali i situacija u kojima je imao mnogo sreće – 6.

Strahinja Pavlović – Imao je nekoliko grešaka i srljanja u prvih pola sata igre, a onda je štošta uspeo da nadoknadi jednim trzajem u 33. minutu na asistenciju Živkovića za 1:1. I onda samo minut, minut i po kasnije isti igrač dozvoli da napravi kardinalnu grešku pojuri tuđeg igrača na bok, dok se Rolandu Salaju otvarao sav prostor ovog sveta za bombu sa dvadesetak metara i 2:1. U redu, Salaj nije morao da pogodi, ali prosto mu se nudilo. Mimo toga, bio je uz Mitrovića jedan od najboljih u srpskom timu do pauze. Ostao je to i u nastavku. Čak je i pogodio stativu iz blizine i bar se našao u situaciji da zapreti, treba biti pošten pa reći da njegov posao nije da daje golove. Dobro se i branio do kraja – 6,5.

Foto: STARSPORT

Nikola Milenković – Odmah u prvom minutu je imao nesiguran potez kad je umalo presečeno njegovo povratno dodavanje na sredini terena zbog agresivnosti protivnika. Nije bio tako siguran kad je imao loptu u nogama i podsvesno je vukao nazad ka svom golmanu i kad bi cela odbrana bila na sredini igrališta. Dve velike greške jedna za drugom koštale su Srbiju gola, jer je ispao kod ofsajd zamke za Nega iz koje je Nego asistirao Vargi kog opet nije dobro pokrio „Bleki“ za 1:0. Možda je mogao bolje da pokrije Pavlovića kod šuta Salaja, ali krivica tu ipak nije bila njegova. Našao se posle 65. minuta igre u šesnaestercu Mađarske gde ga je Fiola obgrlio oko struka i sprečio da dođe do lopte. Koliko nije u vinkli pokazalo je i očajno, obično dodavanje glavom na sredini – 5.

Nemanja Gudelj – Gudelj je imao nekoliko solidnih pokrivanja u prvih dvadesetak minuta. Više puta je bio spona između odbrane i veznog reda nego što je bio pozadi, pa je iznosio loptu i osećao se komforno u tome. Ni on, a ni vezisti nisu blistali kad je trebalo da se vraćaju nazad u kontrama Mađarske, pa je jeza prolazila verovatno svakog navijača Srbije kad bi Mađari krenuli napred i prešli centar igrališta. Na poluvremenu se povukao na mesto štopera kad je izašao Eraković i obavio taj posao korektno – 6.

Foto: STARSPORT

Strahinja Eraković – Soboslaj ga je lepo prošetao u kontri Mađarske po levom krilu i moglo je da bude opasnije po gol Srbije. Srećom pa Mađari tu situaciju nisu iskoristili. Nije se previše isticao potom ni greškama, ali ni nekim dobrim intervencijama. Jednostavno je ostao u senci pritiska koji su protivnici vršili na desnoj strani i kroz sredinu, gde se već otvaralo dovoljno prostora da se na pauzu ode sa vođstvom ekipe Marka Rosija. Zamenio ga je Dušan Tadić na poluvremenu – 5,5.

Saša Lukić – Jedan od sgiurnijih na lopti u prvom poluvremenu u kom su se noge stezale igračima Srbije da se ne desi kiks koji bi ugrozio odbranu. Bolje je odigrao u prvih dvadesetak minuta nego kasnije do kraja poluvremena, ali se više puta uklapao u sivilo i izostanak prave ideje gde bi i kome trebalo da idu završna dodavanja koja treba da stvore probleme odbrani i golu Dibuša – 6.

Foto: STARSPORT

Sergej Milinković-Savić – Trčao je, borio se ali nije ostavio baš nikakav dobar utisak u prvom delu igre. Jednostavno nije imao neki od poteza koji bi napravili razliku, a to bi trebalo da radi. Niti je uspevao da jednim od dodavanja „probuši“ odbranu Mađarske, niti da izdribla, a nije da nije imao loptu u nogama kako je poluvreme odmicalo. Stiče se utisak da je Tadić više pokazao za deset minuta nastavka nego Sergej za sat vremena igre ako se izuzme to što je glavom iz ofsajda uposlio Mitrovića kad je ovaj tresao mrežu u 51. minutu. Ništa posebno nije pokazao do kraja – 5,5.

Mijat Gaćinović – Dva ne baš spretna poteza na svojoj polovini terena u prvih pet, šest minuta. Imao je dobru šansu posle petnaestak minuta kad je pobegao odbrani i centrirao u peterac gde nije stigao Sergej na vreme. Mogao je u toj situaciji i da šutira. Imao je i grešaka, ali videlo se da mu se baš igra i nudio se u napadu kad god je mogao, pokušavao da odigra iz prve i da ne davi loptu. Pred poluvreme je došao u priliku da veže dva dobra driblinga i šutira iz kaznenog prostora i izblokiran je. U uvodnim minutima drugog poluvremena nije bio zaustavljen na šutu sa distance, ali ni precizan. Jedan dribling, drugi, centaršut u 50. minutu, iznudio je korner posle toga i manje-više to je bilo sve dok ga nije zamenio Filip Đuričić – 6.

Aleksa Terzić – Nije igrao loše u prvih dvadesetak minuta oko sredine igrališta i prva ozbiljnija situacija kada je mogao da se nađe u opasnosti, Mađari su dali gol. Pobegao mu je Nego i dok je Aleksa mahao rukom tražeći ofsajd, Nego je asistirao Vargi. U nekim situacijama mu je falilo snage u duelu, u drugima brzine do kraja poluvremena, pa je bio jedan od kandidata za izmenu na pauzi. Tako se i desilo, pa je umesto njega ušao Kostić – 5.

Foto: STARSPORT

Andrija Živković – Dobio je odličnu loptu u prostor, istrčao kontru i nije uspeo da je pošalje u situaciji dva na jedan u sredinu. Vrlo brzo je zamenio strane sa Gaćinovićem i sa desne prešao na levu i nije se isplatilo pa su opet izvršili rokadu. Uspeo je da asistira iz kornera i odlično pronađe Pavlovića za pogodak. Lepo je proigrao Sergeja u prvim minutima nastavka i da nije bilo ofsajda, opet bi kumovao golu Srbije jer je Mitar pogodio metu. Žile je ostao jedna od svetlijih tačaka u mraku „Puškaš arene“ – 6,5.

Aleksandar Mitrović – Gradio se i pokušavao kad može da igra licem ka golu u prvih desetak minuta i u tom periodu nije imao pravih šansi. Onda i kad se jedna ukazala, Živković ga nije idealno pronašao u sredini. Imao je jedan pokušaj glavom u 23. minutu kada je već Mađarska vodila sa 1:0. Više puta smo ga videli čak i na jednoj od strana u ulozi nekog ko , iako je trebalo da bude onaj koji će samo završavati akcije. Slabo je šutirao u završnici prvog poluvremena kada su njegovi saigrači povezali nekoliko dobrih dodavanja i pronašli ga u sredini. Imao je još jednu šansu kad je obišao golmana u trku, ali otišao suviše desno. Zatresao je mrežu u 51. minutu i ostao uskraćen za gol jer je Sergej bio u ofsajdu. Kako je vreme odmicalo, gubio je energiju i nije mogao da uradi ništa – 7.

Foto: STARSPORT

Dušan Tadić – Odmah je zauzeo svoje mesto na desnoj strani i kapitensku traku. Malo je falilo da gurne loptu za Mitrovića preko igrača, išao je sa strane na stranu i koristio svežinu. Malo je i njemu falilo da izbegne ofsajd u 54. minutu kada je namestio loptu Mitroviću za gol. Nažalost, gornjim delom tela je bio iza poslednjeg igrača odbrane. Jednostavno govoreći, videlo se koliko je falio da bude tu od starta. Prvu grešku je napravio u 67. minutu pred šesanestercem Mađarske i tada je Mađarska pogodila prečku u kontri, što dovoljno govori koliko je odbrana tranzicije loša. Pogodio je stativu iz kornera Živkovića na pragu 72. minuta i nije imao sreće za gol – 6,5.

Filip Kostić – Nije u prvih petnaestak minuta pokazao mnogo toga napred, a onda je u odbrani imao ozbiljan propust kada mu je protivnik pobegao iza leđa. Nije ulazio u situacije kojima se nadao, pa je ostala neiskorišćena ta izmena kako se Piksi nadao – 5,5.

Filip Đuričić, Petar Ratkov i Nemanja Radonjić – Nisu mnogo pokazali za vreme provedeno na terenu, mada je Ratkov imao dva solidna pokušaja, jedan preko gola i jedan glavom pored stative.

BONUS VIDEO Koreografija Mađara za meč sa Srbijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar