Ivan Ilic Dejan Joveljic i Milan Makaric
Foto:EPA-EFE/EMANUELE PENNACCHIO/Gonzales Photo / Alamy / Alamy / Profimedia/Hasan Bratic / AFP / Profimedia

Vrtoglave sume se vrte u fudbalu poslednjih godina, čak i kada je reč o periodu i krizi sa koronavirusom, ali naš fudbal nema ništa s tim.

Koliko je fudbal unosan, vidimo po tome što se Real razbacuje milionima tražeći Kilijana Mbapea, dok Mesi u Parizu dobija brda para jer je stigao kao slobodan igrač.

PROČITAJTE JOŠ:

Nažalost, to je neka druga dimenzija u odnosu na naš fudbal, iako svakako imamo igrače na koje možemo da budemo ponosni.

Slika ne izgleda tako optimistično kada pogledamo spisak najskupljih transfera srpskih igrača u dosadašnjem delu prelaznog roka.

Tu se izdvojila nekolicina momaka, ali je najveći deo njih prešao slobodno u druge klubove. Konkretno, samo za šesnaestoricu su, do zaključenja ovog teksta klubovi platili neke novce.

Petorica najskupljih zajedno vrede tek 15,7 miliona evra, a polovinu od te sume platila je Verona za Ivana Ilića.

Momak koji je pre koju godinu, zajedno sa bratom, otišao iz Crvene zvezde u Mančester siti, sada se ispostavio kao dobra kupovina italijanskog kluba.

Već protiv Intera dao je gol, ne i pobedonosni, pošto je milanski klub lako preokrenuo i pobedio sa 3:1.

Suština je da je samo Ilić plaćen solidno za svoje usluge. Drugi najskuplji igrač je napadač Dejan Joveljić.

Momak iz Bijeljine je otišao put Sjedinjenih Američkih Država. Mnogi će reći da je sa svega 22 godine otišao prerano, ali je i on, posle dobre sezone u Volfsbergeru nastavio gde je stao.

U austrijskom klubu je dao 20 golova na 46 odigranih utakmica, a u Los Anđelesu dva gola i asistenciju na četiri, do sada odigrana meča.

S obzirom na to da je plaćen tri i po miliona – odlično. Međutim, ako se vratimo unazad i podsetimo da su o njemu u Zvezdi pričali kao o jednom od ekstremno talentovanih fudbalera, onda je moglo i bolje.

Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Bilo kako bilo, treći najskuplje plaćeni igrač je Dimitrije Kamenović. Otišao je u Lacio iz Čukaričkog za dva i po miliona evra i tamo će probati da se nametne na bekovskoj poziciji, onako kako je to Sergej Milinković-Savić uradio u veznom redu.

Kamenović ima 21 godinu i dolazi iz Pirota, ali je igrao i u mlađim kategorijama Čukaričkog.

Upola manje od njega plaćen je Željko Gavrić. Mnogi navijači Crvene zvezde čude se kako je otišao za tako malo novca u Ferencvaroš.

Dejan Joveljić
Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Igraće Ligu Evrope, u istom takmičenju gde igra i njegov dosadašnji klub. Imao je minutažu, imao je i solidan učinak, pa je ostalo da se razjasni zbog čega je sa 20 godina dečko koji vredi bar 4, 5 miliona, otišao po „akcijskoj ceni“ od 1,2 miliona.

Ako zvuči neverovatno da Marko Grujić košta samo milion evra, to je onda zato što je Porto toliko platio da bi ga pozajmio.

Nekadašnji vezista Zvezde i Liverpula, sada je u Portu i već neko vreme „se traži“ u klubu. Htela ga je Herta, bio joj je skup.

Porto ga je sada platio milion, ali će sledeće godine dati još devet miliona ako bude hteo da ga otkupi.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Jedini koji su još probijali milion za transfere su Stefan Mitrović, koga je Hetafe kupio od Strazbura, kao i Darko Lemajić koga je Gent kupio od RFS-a.

Od iznenađenja, tu su svakako transfer Matije Nastasića, koji je otišao u Fjorentinu za samo pola miliona evra.

Pre deset godina nije bilo onoga ko bi se usudio da kaže da će vredeti tako „malo“, jer je delovalo da mu je samo nebo granica.

Najbolji strelac Superlige Milan Makarić otišao je za pola miliona evra u Alborg, pa će u Danskoj probati da ponovi ono što je uradio prošle sezone u Superligi.

Milan Makarić, jedina „devetka“ koja daje golove Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U njoj je 25-godišnji Novosađanin, igrajući za Radnik iz Surdulice postigao 25 golova u ligi na 38 utakmica, a 27 ukupno na 41 odigranom meču. I u Alborgu nije loše krenuo, pa je na šest mečeva dao jedan gol.

Ipak, zamislite da je reč o najboljem strelcu bilo koje jače lige i koliko bi njegov transfer koštao.

Od značajnijih imena, u ovom prelaznom roku su prodefilovali Marko Dmitrović, Filip Stevanović, Nemanja Radonjić, Nemanja Milunović, Aleksandar Pešić, ali su oni odlazili ili na pozajmice, ili kao slobodni igrači.

BONUS VIDEO: Top 5 fudbalskih transfera svih vremena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare