Foto:Daniela Porcelli / SPP-JP / imago sportfotodienst / Profimedia/Srdjan StevanovicStarsportphoto

Crveno-beli neprikosnoveni

Napadač Emanuel Late Lat uskoro bi trebalo da zaduži dres Crvene zvezde, te će tako i zvanično postati najskuplje pojačanje u istoriji srpskog fudbala.

Čekali su Lata dugo u crveno-belom taboru, trener Barak Bahar u njemu vidi špica za Ligu šampiona, a za transfer se čekao dogovor sa Atalantom kao i istek pozajmice u Sent Galen.

Kako je 1. jula prošao rok za pozajmicu, napadač iz Obale Slonovače se vratio u Atalantu, koja je dogovorila transfer sa Zvezdom, kao i dinamiku plaćanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Vrednost Zvezdinog pojačanja biće 3,5 miliona evra, a dinamika plaćanja će ići na ruku Zvezdi. Ona će na svakih šest meseci uplaćivati po 500.000 evra za Lata, što znači da bi kompletan transfer trebalo da bude isplaćen u naredne tri i po godine. Međutim, u Zvezdi očekuju da bi u tom periodu mogli i da prodaju Lata ako opravda očekivanja, pa bi čak Zvezda mogla i da zaradi.

Sada ostaje da Lat prođe preglede, a kako će postati najskuplji fudbaler koji je došao u Srbiju, očekivanja od njega biće zaista velika, pogotovo u Evropi.

Late Lat ima 25 godine i italijanski pasoš, a posle mlađih kategorija Atalante seniorsku karijeru počeo je u Peskari. Branio je boje još nekoliko italijanskih klubova, do odlaska u Sent Galen za koji je na 34 meča postigao 14 golova uz četiri asistencije.

Ovim transferom Zvezda je nadmašila dosad najveće kupovine u srpskom fudbalu. Rekord su do sada držali Ričmond Boaći, miljenik „delija“, ali i Takajuki Suzuki i Nemanja Motika. Sva trojica su plaćeni 2.500.000 evra, ali baš i nisu opravdali tu cenu.

Foto:Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Japanski reprezentativac je 2006. stigao na Marakanu oborivši sve rekorde što se cene tiče, ali je postao jedan od, ako ne i najveći promašaj kluba. Karijeru je završio još 2015. godine.

Što se tiče Boaćija, njegov povratak u Zvezdu iz kineskog Suninga plaćen je 2,5 miliona evra. Boaći je tada doveden kao pojačanje za Ligu šampiona, a samo šest meseci je proveo u Kini. Sezona 2018/19 bila je sasvim dobra za napadača iz Gane, postigao je 13 golova u ligi Srbije, ali posle toga nije više dostigao vrhunsku formu.

Motika je došao iz Bajerna kao veliki talenat, ali nije se izborio za mesto kod Miloša Milojevića, pa je ovog leta otišao u Olimpiju iz Ljubčljanje, a Zvezda bi od njega mogla da zaradi oko 1.500.000 evra.

Na petom mestu najvrednijih transfera u srpskom fudbalu nalazi se dolazak Matea Garsije u Zvezdu za 2,2 miliona. Omaleni Argentinac došao je tokom kvalifikacija za Ligu šampiona 2018. godine i pomogao crveno-belima da izbace Jang Bojs. Asistencije i gol najavili su pravo otkrovenje, ali na kraju Garsija je imao veoma mršav učinak na Marakani. Klub je napustio posle godinu dana i pojačao Aris za 1.300.000 evra, pa je Zvezda uspela donekle da izvuče uloženi novac.

PROČITAJTE JOŠ:

Po dva miliona plaćeni su Osman Bukari (Gent ima procenat od naredne prodaje) i Umar Sadik, koji su pokazali da vrede uloženi novac. Bukari je u prvoj sezoni u crveno-belom dresu pokazao koliko je opasan i brz po desnom krilu, pa bi uskoro trebalo da dobije i srpsko državljanstvo. Sa Zvezdom ima višegodišnji ugovor, pa sada u Ligi šampiona treba da se pokaže u najboljem svetlu.

Sadik je u Partizanu proveo tek nešto više od jedne sezone, ali su crno-beli više nego dobro naplatili njegov odlazak u Almeriju, a kasnije i u Real Sosijedad. Sveukupno, Partizan je na Sadiku zaradio više od 10 miliona evra.

Među najskupljim pojačanjima u srpskom fudbalu nalaze se i Sejduma Suma (iz Slovana u Partizan za 1,65 miliona), Miloš Degenek i Kings Kangva plaćeni su po 1,5 miliona, a crno-beli više od miliona trošili i na Edvarda Pašeka (1.200.000), Ljubomira Fejsu (1,2) i Takumu Asana (milion), dok je Zvezda dovodila još osam igrača za preko milion.

Na specijalizovanom sajtu „Transfermarkt“ stoji i da je dolazak Nemanje Radonjića iz Rome u Zvezdu plaćen tri miliona, iako je srpski reprezentativac najpre stigao na pozajmicu, te je sačekao da mu istekne ugovor sa „vučicom“ kako bi i definitivno postao igrač crveno-belih. Roma je imala dobar procenat od prodaje Radonjića u Marsej, a može se reći da je Zvezda na njemu svakako zaradila mnogo više nego što je uložila.

BONUS VIDEO Svi golovi i asistencije Džuda Belingema u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar