Braca Boateng, Pogba, Alcantara
Foto:EXPA/ Eibner/ Kolbert / Avalon / Profimedia/:EPA-EFE/PETER POWELL/EMMANUEL DUNAND / AFP / Profimedia

Tijana i Dajana Bošković, rođene sestre, zaigrale su jedna protiv druge na Evropskom prvenstvu za odojkašice, što je nesvakidašnja situacija kod nas, ne toliko u svetu.

PROČITAJTE JOŠ

Raspad bivše Jugoslavije proizveo je takav sled događaja da su mnogi sportisti uprkos poreklu birali da igraju za nacionalne timove drugih zemalja, ali je slučaj sestara Bošković po tom pitanju poseban. Prvi put su udarile jedna na drugu u dresu reprezentacija i slavila je Tijana sa Srbijom u tri seta.

Da to nije samo karakteristika ovih prostora, pokazuju nam primeri iz sveta gde su članovi iste porodice nosili dresove različitih reprezentacija. Ipak, nema toliko primera da se nađu jedni protiv drugih na terenu i tako na svojevrstan način nađu mesto u istoriji.

 

Granit i Taulant Džaka

Braća Džaka su imala priliku da zaigraju jedan protiv drugog. Na Evropskom prvenstvu 2016. godine sastale su Švajcarska i Albanija, a jedan protiv drugog su zaigrali Granit i Taulant.

Poreklom sa Kosova, braća Džaka su odrasli u Švajcarskoj i Granit, koji je napravio mnogo uspešniju karijeru, postao je nezamenljivi član nove domovine njegovih roditelja. Taulant je sa druge strane svoj put tražio u Albaniji.

Švajcarska je dobila taj meč minimalnim rezultatom 1:0, a braća Džaka su ispisala istoriju kao prva braća koja su udarila jedan na drugog na EP u fudbalu.

Taulant i Granit Džaka; Foto: EPA/ROLEX DELA PENA

Pol, Matijas i Florentin Pogba

Jedan od najzanimljivijih slučajeva je onaj sa braćom Pogba. Dok je Pol izgradio karijeru fudbalera svetske klase i kao član reprezentacije Francukse postao prvak sveta, njegova manje uspešna braća su odlučila da obuku dres Gvineje.

Brat blizanac Florentin je odigrao 21 utakmicu za zemlju svog porekla, dok je najmlađi Matijas Pogba nastupio tek pet puta za Gvineju. Florentin trenutno igra u Sloveniji, u redovima Tabor Sežane, dok je Matijas član francskog Sošoa.

Braca Pogba
Braća Pogba Foto:EPA-EFE/PETER POWELL

Džerom i Kevin-Prins Boateng

Braća Boateg su uspela da naprave ozbiljne karijere, ali se Džerom izborio za mesto u selekciji Nemačke. Godine vrhunskog fudbala u odbrani Bajerna su mu donele 75 nastupa za Nemce, dok je njegov brat bio sklon menjanju klubova noseći i dresove velikana poput Milana i Barselone, ali mesto na reprezentativnom nivou je obezbedio igrajući za Ganu.

Zanimljivo je i to da je za razliku od svog brata, karijeru gradio kao napadač.

Boateng
Braća Boateng Foto:EMMANUEL DUNAND / AFP / Profimedia

Tijago i Rafinja Alkantara

Braća Alkantara su fudbalski put započela kroz čuvenu školu Barselone, „La Masiju“, ali ih je karijera odvela u drugom smeru. Tijago se profilisao kao vrhunski vezni igrač koji je igrao samo u najjačim klubovima, pa je tako postao i važan šraf u dresu Španije.

Rafinja je igrao u mlađim selekcijama „crvene furije“, ali je kada je shvatio da za njega neće biti mesta, sreću potražio u Brazilu i osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Riju. U prvom timu Brazila je odigrao samo dva meča, trenutno pokušava da nađe svoje mesto u drim timu PSŽ.

Foto: EPA/ANDREU DALMAU

Kristijan i Masimilijano Vijeri

Legendarni centarfor Italije i ubitačni golgeter Kristijan Vijeri ostavio je dubok trag u svetskom fudbalu, a dres Italije je obukao 49 puta. Malo je poznato da je njegov brat Masimilijano, koji je karijeru gradio po nižerazrednim italijanskim klubovima, zabeležio šest nastupa za Australiju zahvaljući činjenici da su obojica rođena u Sidneju.

Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

BONUS VIDEO: „A sad adio“ i suze Dejana Savića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar