Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fudbaleri iz Srbije iz godine u godinu postaju sve cenjeniji na tržištu. Njihov kvalitet dovodi do novih ugovora i ponuda, a podiže i njihove plate.

Najveći transfer u zimskom prelaznom roku bio je prelazak Dušana Vlahovića iz Fjorentine u Juventus.

PROČITAJTE JOŠ:

Popularni Duci ima fenomenalnu sezonu u kojoj je postigao čak 17 golova za „violu“ u italijanskom šampionatu.

Njegov ugovor sa Fjorentinom isticao je 2023. godine, a dugo se „šuškalo“ o tome gde će Srbin nastaviti karijeru. Klub iz Firence bio je spreman da mu ponudi platu, koja bi se bonusima iznosila oko pet miliona evra godišnje, ali on je to odbio.

Umesto toga, pristao je na ponudu „stare dame“ i sada će zarađivati sedam miliona evra godišnje. To ga, međutim, nije učinilo najbogatijim (bar što se prihoda od fudbala tiče) srpskim fudbalerom.

Na prvom mestu liste nalazi se Luka Jović, koji nastupa za Real Madrid. Prema podacima sa sajtova „Salary sport“ i „Capology“ Jović će u 2022. godini inkasirati više od devet miliona evraCifre su nezvanične, pa se i dalje ne zna precizno kolika je njegova plata, kao ni plate ostalih fudbalera.

Luka Jović, FK Real Madrid
Luka Jović, FK Real Madrid; Foto: Tanjug/AP Photo/Alvaro Barrientos)

Ugovor sa Madriđanima mu ističe na leto 2025. godine, a šansu trenutno dobija na kašičicu.

Za klub iz Madrida postigao je samo dva gola na zvaničnim utakmicama, dok je prošle sezone bio poslat i na pozajmicu u Ajntraht, gde je na 18 nastupa upisao četiri gola.

Jović ima 23 godine i rano je reći da njegove zlatne godine prolaze, ali sudeći po prikazanom do sada, ne predviđa mu se baš blistava karijera, bar ne onakva kakva se mislilo da će biti.

Iza Jovića  nalazi se Nemanja Matić. On je već u poznim igračkim godinama, ali je srečan u Mančester junajtedu, za koji nastupa već pet godina.

Bivši srpski reprezentativac u „crvenim đavolima“ zarađuje preko sedam miliona evra godišnje. Njegov ugovor je važeći do 2023. godine.

Foto: EPA-EFE/Cath Ivill

Na četvrtom mestu po trenutnim primanjima je vezista Lacija Sergej Milinković-Savić. On je jedan od traženijih igrača već nekoliko prelaznih rokova unazad. Ugovor sa Lacijom mu ističe tek 2024. godine, a njegova vrednost na tržištu iz sezone u sezonu raste. Kao najzainteresovaniji za njegove usluge do sada su se istakli Mančester junajted i Juventus, ali i dalje nema direktnih naznaka kada će i gde Srbin nastaviti karijeru.

Trenutna primanja mu dostižu brojku od skoro šest miliona evra za ovu godinu, dok je prošle godine po ugovoru primio nešto manje novca.

Dušan Tadić je već godinama udarna igla holandskog Ajaksa sa kojim juri treću titulu u poslednje četiri sezone. Njegova plata za 2022. godinu u aktuelnom prvaku Holandije iznosi oko 3.500.000 evra.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Iako se dugo nagađa gde bi Tadić mogao da nastavi karijeru, sva je prilika da će je završiti u Ajaksu, koji mu je ponudio i trenerski posao nakon igračke karijere.

Aleksandar Mitrović produžio je 2021. godine ugovor sa Fulamom do 2026. godine, a godišnja primanja mu iznose između preko tri miliona evra, nije precizirano koliko tačno.

Srpski napadač bio je meta mnogih, pre svega, engleski prvoligaša, ali je više puta isticao da je srećan u Fulamu. Trenutno je prvi strelac Čempionšipa sa 28 pogodaka uz čak sedam asistencija.

Foto:Simon Dael / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iza njega nalazi se nalazi se fudbaler Kristal Palasa Luka Milivojević, čija je godišnja plata oko tri miliona evra. Milivojević je već šest godina član stabilnog englskog prvoligaša, ali je ispao iz prve postave, pa sada najčešće ulazi sa klupe. Pre dve godine oprostio se i od reprezentativnog dresa.

Listu zatvaramo sa imenima Nemanje Gudelja i Filipa Kostića, čije se plata procenjuje na nešto manje od tri miliona godišnje. Prema nekim podacima Kostić je u maloj prednosti po tom pitanju.

Za Kostića se već nekoliko meseci interesuju mnogobrojni italijanski klubovi, a ove sezone ima tri gola i deset asistencija na 23 nastupa.

Gudelj je ove godine odigrao 14 utakmica za trofejni španski klub, a ugovor mu važi do leta 2023. godine.

PLATE SRPSKIH IGRAČA

1. Luka Jović 9,4
2. Nemanja Matić 7,4
3. Dušan Vlahović 7
4. Sergej Milinković-Savić 5,9
5. Dušan Tadić 3,5
6. Aleksandar Mitrović preko 3
7. Luka Milivojević oko 3
8. Filip Kostić 2,7
9. Nemanja Gudelj 2,6

*brojke su u milionima evra

BONUS VIDEO Tadić o odlasku Baneta Ivanovića, egu u reprezentaciji i zašto je Piksi najbolji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram