Lionel Mesi
Foto: Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Letnji prelazni rok doneo je najveće obrte u istoriji svetskog fudbala, ali samo trojica fudbalera koji su promenili klubove se nalaze među deset najplaćenijih na svetu u ovom trenutku.

Iako su blizu kraja svojih fantastičnih karijera, Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi i dalje igraju na vrhunskom nivou, pa se tako nalaze i na vrhu liste po sopstvenim zaradama. Pari Sen Žermen je iskoristio nepovoljnu finansijsku situaciju u kojoj je Barselona, kako bi Mesija doveo u svoje redove.

PROČITAJTE JOŠ:

Činom prelaska u Pariz, Argentinac je postao i ubedljivo najplaćeniji igrač na svetu. Njegova zarada iznosi 1.325.000 dolara na nedeljnom nivou.

Sa ovom zaradom Mesi je jedini fudbaler koji ima platu veću od milion dolara nedeljno, a prvo mesto koje je držao još dok je bio u Barseloni sada je samo učvrstio. U ovaj iznos nisu uračunati ni bonusi ni sponzorski ugovori, tako da je njegova zarada mnogo veća.

Mesijev debi protiv Remsa je ispratilo preko deset miliona gledalaca preko tv programa, a to je ujedno bio i najgledaniji meč francuske Lige 1 u istoriji.

Kada se spomene Mesi, obično uz njega ide i Kristijano Ronaldo. Portugalac je u Juventusu zarađivao 900.000 dolara, što ga je činilo drugim najplaćenijim fudbalerom na svetu. Ipak, njegova odluka da pređe u Mančester junajted ga je drastično unazadila na listi.

Kristijano Ronaldo u dresu Mančester junajteda 2008. godine; Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Međutim, izgleda da srce nekad stvarno presudi, a pomalo i Ser Aleks Ferguson. Ronaldo će u Junajtedu igrati za 531.000 dolara nedeljno, što ga stavlja na sedmo mesto ove liste.

Sa ovom platom, probio se na prvo mesto po zaradi u Premijer ligi, a iza njega našli su se Kevin De Brujne, David De Hea, Džejdon Sančo, Rafael Varan, Romelu Lukaku, Džek Griliš, Rahim Sterling, Ngolo Kante i Pol Pogba.

Neće se uzbuđivati Portugalac zbog manje plate, pošto je njegova zarada od sponzora 470 miliona dolara na godišnjem nivou.

Između dva najbolja na svetu, nalaze se redom Nejmar, Luis Suarez, Antoan Grizman, Geret Bejl i Kilijan Mbape.

Nejmar u Parizu zarađuje 836.000 dolara nedeljno, ali je njegova zarada od sponzorskih ugovora mnogo manje nego Ronaldova. Ipak, Nejmarov rekordni transfer iz Barselone u PSŽ od 222 miliona evra, nije oboren ni ovoga leta.

Suarez je možda i neočekivano treći na listi. Urugvajac zarađuje 793.000 dolara nedeljno u Atletiko Madridu, a može se reći da je to i opravdao, pošto je prošle sezone bio vodeći strelac i igrač tima koji je osvojio špansku La ligu.

Grizman je prešao u Atletiko Madrid, ali samo na pozajmicu, pa je tako i dalje zvanično jedini Barselonin igrač među top deset najplaćenijih. Njegova plata je ista kao Suarezova.

Peto mesto pripada Geretu Bejlu, koji prima 690.000 dolara nedlejno, ali šesto se njegova zarada dovodi u pitanje. Velšanin je poslednjih nekoliko sezona često van forme ili povređen, a prošle sezone bio je čak poslat i na pozajmicu u Totenhem na polusezonu.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Dolaskom Karla Ančelotija u Real, Bejl je ponovo standardan prvotimac spreman da se dokaže u najboljem svetlu. Kako Mbape nije potpisao za Real u ovom prelaznom roku, prostor koji ima Velšanin u ekipi je ogroman.

Na šestom mestu nalazi se Kilijan Mbape sa 566.000 dolara nedeljno, ali izgleda da se njegov boravak u Parizu bliži kraju.

Naime, Parižani su mu ponudili platu od 45 miliona evra po sezoni, kojom bi postao najplaćeniji fudbaler svih vremena. Ipak, mladi Francuz je to odbio.

Njegov ugovor sa PSŽ-om ističe na kraju aktuelne sezone i mogao bi kao slobodan igrač da napusti klub. Poznato je da je njegov san da zaigra u Real Madridu, ali na to će morati bar još malo da sačeka. Oko Francuza se „otimaju“ još i Čelsi i Mančester siti.

Sedmi je već pomenuti Ronaldo, a to mesto sa njim deli i De Brujne. Iza njih su De Hea i Robert Levandovski, koji je jedini predstavnik iz Bundeslige u ovoj grupi (potpuno zasluženo).

Belgijanac je potpisao novi ugovor sa Sitijem, čime se probio na vrh liste najplaćenijih u Premijer ligi. Ne treba trošiti reči koliko je uticao na poslednje uspehe Sitija, a za šest godina u klubu tri puta je osvojio Premijer ligu, a o Ligi šampiona i dalje sanja.

Zarada golmana Mančester junjateda iznosi 517.000 dolara nedeljno, a mnogi za njega kažu da je precenjen. Ipak, u Mančesteru se veruje u njega, a u klubu je već više od deceniju.

Plata Levandovskog u Bajernu je 483.000 dolara, a sa minhenskim timom je čak sedam puta bio prvak Nemačke. Prošle godine je sa 41 golom u ligi oborio rekord Gerda Milera.

Transfer Poljaka se i ovoga leta pominjao u medijima, ali do njega ipak nije došlo. Očekuje se da ga naredni ugovor bilo sa Bajernom ili sa nekim drugim evropskim velikanom podigne značajno na ovoj listi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar