Momčilo Vukotić, Milutin Šoškić, Boban Petrović i Miodrag Ješić Foto: Pedja Milosavljevic / Srđan Stevanović/STARSPORT, KK Partizan, Promo

Zaista je strašna godina iza svih kojima je crno-bela boja u srcu.

Gotovo da ne prođe nedelja da se ne desi neki smrtni slučaj sportske legende koja je deo svoje karijere posvetila Partizanu.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslednjih dana tužna sudbina zadesila je nekadašnjeg igrača i trenera crno-belih Miodraga Ješića, a u istom danu je objavljena i informacija da je preminuo Nedeljko Kostić.

Ješić je nastradao u saobraćajnoj nezgodi na putu između Rume i Jarka, a derbi sa Crvenom zvezdom u košarci pre nekoliko dana, počeo je minutom ćutanja baš zbog ove tragične vesti.

Miodrag Ješić Foto: SRDJAN STEVANOVIC

Bivši igrač i trener crno-belih je posvetio Partizanu period od 1980. do 1985. godine, a još jednom se posle toga vraćao u Humsku i klub sa kojim je uzeo dve titule prvaka Jugoslavije.

Ako odemo malo više od godinu dana unazad, setićemo se da je krajem septembra prošle godine snažno odjeknula vest da je preminuo Boban Petrović nekadašnji vrsni košarkaš crno-belih.

Petrović je preminuo u Južnoj Africi i baš poput Ješića, i on je stradao na putu. Razlika je što je Petrović preminuo nešto kasnije, od posledica saobraćajke, a Ješić na licu mesta.

Boban je slovio za NBA talenta koji nikad nije otišao u NBA ligu, ali je postao jedan od najboljih strelaca Partizana.

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih pomogao je da se osvoje dva Kupa Radivoja Koraća, dve titule prvaka Jugoslavije i jedan Kup.

Pre osam dana navršila se godina otkako je preminuo i legendarni fudbaler Momčilo Moca Vukotić.

Moca je dugo držao rekord po broju odigranih utakmica u dresu crno-belih, sve dok ga nije prestigao Saša Ilić 2016. godine.

Momcilo Moca Vukotić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Ostao je jedan od najboljih fudbalera u istoriji slavnog kluba u kom je čak 791 put igrao.

Dževad Prekazi je tako rekao da bi Moci trebalo „da dignu dva spomenika, jedan na Teleoptiku i drugi kod stadiona Partizana“.

Jedan od razloga je što je gotovo deceniju čekao na titulu sa klubom koji voli. Ali ju je uzeo 1976. Kasnije je uzeo još jednu i na najbolji način se oprostio od Partizana.

Saša Ilić je za Vukotića pričao da je najveći, ali je i Milutin Šoškić, čovek koji je u 85. godini preminuo ovog avgusta, ostavio zavidan trag u crno-belom.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Čuveni golman rođen u Jablanici kod Peći 1937, bio je u Partizanu između 1955. i 1966. godine i igrao je 177 puta. Bio je deo tima koji je igrao finale Kupa evropskih šampiona sa Real Madridom kada je Partizan poražen sa 2:1.

Dan pre Šoškića, godinu stariji Radovan Bata Radović je umro, kao još jedan od vrsnih košarkaških strelaca koji su obeležili jednu epohu crno-belih.

Radović je 11 godina nastupao za Partizan, od 1957. do 1968, a zanimljivo je i to da je nosio zastavu Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1960.

Nijednom tokom karijere u prvenstvu Jugoslavije, dok je igrao u crno-belom, nije bio slabije rangiran od četvrtog strelca.

Bio je i osvajač prve medalje za Jugoslaviju na nekom od velikih takmičenja u košarci, srebrne sa Evropskog prvenstva 1961. u Beogradu.

Partizan je u martu ove godine ostao i bez Nebojše „Ušketa“ Vučićevića. Vučićeviću je pozlilo tokom termina za mali fudbal.

Imao je 59 godina i pet godina je igrao za Partizan u vreme kada su se stvari i prilike u fudbalu već ubrzavale, od sredine do kraja osamdesetih.

Vučićević je posle igračke karijere bio i trener, a poslednji angažman je imao u Dinamu iz Vranja.

Radovan Radaković
Radovan Radaković; Foto: Screenshot Instagram Miljakovac

Smrt Radovana Radakovića je ove godine rastužila Srbiju. Radaković je četiri godine proveo u Humskoj, bio je deo tima koji je igrao Ligu šampiona sa Lotarom Mateusom, a dugo se borio sa difusnim tumorom želuca.

Za njega su organizovane i humanitarne akcije, trenersku karijeru je morao da prekine zbog bolesti i na kraju nije uspeo da se izbori.

Kada je reč o Nedeljku Kostiću, iako nije bio profesionalni fudbaler u svoje vreme, bio je poznat kao direktor Omladinske škole crno-belih.

Bio je i šef skauting službe Partizana, a preminuo je u 74. godini. Jedan je od ljudi koji su pokazali da neko ne mora da bude profesionalni fudbaler da bi se ostvario i kao trener i ostavio iza sebe nenadoknadiv gubitak uz sva pobrojana imena koja su bila i ostala neizbrisiv deo Partizana.

BONUS VIDEO: Sahrana Moce Vukotića, fudbaleri Partizana i Stanojević nosili kovčeg

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar