Trening Pari Sen Žermena, Lionel Mesi, Kilijan Mbape
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Lionel Mesi stigao je u Pari Sen Žermen i tako postao deo možda i najbolje ofanzivne trojke u 21. veku. Ipak, iz dana u dan su sve glasnije spekulacije da bi Kilijan Mbape mogao uskoro da napusti klub.

PROČITAJTE JOŠ

Real je krenuo u ofanzivu na Mbapea koji se nalazi u poslednjoj godini ugovora. Po prvim informacijama „Parizjena“ tim iz Madrida je ponudio 120 miliona evra, što je daleko od očekivane cene. Ipak, to je transfer politika koju neguje Real od povratka Florentina Pereza na čelo kluba. Po ovom obrascu su u klub stigli Toni Kros, Eden Azar i Tibo Kurtoa.

Pred klub sa druge strane se stavi situacija u kojoj može da bira da dobije 120 miliona ili da sledeće godine ostane bez igrača, ali i bez obeštećenja.

Upravo zbog toga se očekuje da zapravo Mbape, Nejmar i Mesi (MNM trio, poput poznato slatkiša) nikada zapravo i ne zaigra zajedno. Tako bi potencijalno najkompletniji napad 21. veka mogao da pukne i pre početka. Mesi je celu karijeru proveo u Barseloni, gde je došao kao 13-godišnjak. Za katalonski klub odigrao je 778 utakmica, postigao 672 gola i osvojio 34 trofeja. Nejmar je za PSŽ sakupio 116 mečeva postigao 87 golova i upisao 52 asistencije, dok je Mbape odigrao 172 meča za „svece“ postigao 132 gola i 62 asistencije. Zaista zastrašujuće.

Ipak, ovo je samo nastavak ideje koja je postala posebno popularna u 21. veku. Klubovi su dovodili tri vrhunska napadača, a onda od njih pravili napade iz snova. Pred vama su tri najpoznatija u 21. veku.

BBC trio

Real Madrid je uspeo da dovede najbolje igrače iz čitave Evrope i napravi nove „galaktikose“.

Kristijano Ronaldo je bio predvodnik te generacije, a u napadu su mu društvo pravili Garet Bejl i Karim Benzema. U pet sezona od  2013. godine su četiri puta podigli trofej Lige šampiona. Zinedin Zidan je sjajno postavio ekipu koja je bila strah i trepet na terenu, a igrači su nemilice tresli mreže.

Postigli su više od 400 golova zajedno u tim sezonama, a Kristijano je bio strelac više od polovine njih. Najefikasniji su bili u sezoni 2011/2012 kada su postigli zajedno 118 golova, a još jednom su postigli tačno 100 golova u sezoni 2014/2015.

Po mnogim ocenama je ovo najbolji trio 21. veka, a na listama se često nalaze i njihovi direktni rivali tih sezona. Čuveni MSN trio.

MSN trio

Stvarao je Real velike ekipe, ali ni u jednom trenutku nije kasnila ni Barselona. Lionel Mesi je bio projekat klub, talenat Nejmara je odmah kaparisan iz Brazila, dok je poslednji deo slagalice bio Luis Suarez koji je dres Liverpula zamenio za život u Kataloniji.

Njihove brojke po sezonama su i dalje zastrašujuće, a delovali su ne samo nezaustavljivo, nego i nerazdvojno (dok se nije pojavila ponuda PSŽ za Nejmara od 222 miliona evra).

U sezoni 2015/2016 su stigli do neverovatne brojke od 131 gola, a sezonu pre toga su se zaustavili na 122. Još jednom su postigli 110 golova u sezoni 2016/2017.

Ukupno su se zaustavili na 364 golova, 174 asistencije, dva prvenstva Španije, Ligi šampiona, Superkupu i Svetskom klupskom prvenstvu za tri sezone zajedno.

Oni su predstavljali vrhunac taktike Barselone koja godinama zasniva svoju igru na formaciji 4-3-3.

Sjajni trio

Na listu je ušao i jedan trio koji je još uvek aktivan, ali se uz njih stalno vezuju transfer glasine. Jirgen Klop je uspeo da okupi tri vrhunska napadača koji igraju vrhunski zajedno. U vrhu se nalazi Roberto Firmino, dok strane pokrivaju Mohamed Salah i Sadio Mane. Englezi ih pompezno nazivaju „Terrific trio“ („Sjajni trio“), a deluje da nemaju nameru da stanu.

Od 2015. godine pod komandnom palicom Nemca nastavljaju da se razvijaju, pa su uspeli da donesu Liverpulu prvu titulu nakon 30 godina posta u Engleskoj (prvu u Premijer ligi), ali i šesti trofej Lige šampiona u istoriji kluba. Sve ovo ih je učinilo herojima navijača. Protiv Brajtona su 8. jula 2020. stigli do 250 datih golova u dresu Liverpula. Egipćanin je najefikasniji sa 93 golova, Senegalac je dodao 79, dok je 77 puta strelac bio Brazilac.

Do danas je Firmino stigao do 87 golova, Sane do 97, dok je Salah stigao do 125 golova (ukupno 309).

Uspeli su da podignu i trofej UEFA Superkupa i Svetskog klupskog prvenstva, a dugo će žaliti zbog poraza od Votforda u martu u šampionskoj sezoni kada su im srušene nade da mogu da ponove uspeh generacije Arsenala i postanu i sami „Nepobedivi“.

Ipak, nisu samo ovi napadači obeležili 21. vek, a neki su imali sreće da više puta budu deo sjajnih napada. Ronaldo je i u Junajtedu igrao u sjajnom triju, pa su uz njega na terenu uvek bili Vejn Runi i Karlos Tevez. Mesi je sa druge strane sjajno sarađivao i sa Pedro i Davidom Viljom (pa i Samjuel Eto, Tjeri Anri) pamte se i igre Bajerna dok su po krilima igrali Frank Riberi i Arjen Roben, dok je u špicu bio Mario Mandžukić.

Borusija iz Dortmunda je igrala sjajno na krilima Maria Gecea, Roberta Levandovskog i Marka Rojsa, kao do prošle sezone Serhio Aguero, Leroj Sane i Rahim Sterling. Tu je i nezaboravni napad Milana sa Andrejom Ševčenkom, Ernanom Krespom i Kakom. Zaista impresivan spisak imena.

Bonus video: Lionel Mesi se pozdravlja sa Ramosom i Mbapeom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar