Foto: EPA-EFE/BO AMSTRUP
Foto: EPA-EFE/BO AMSTRUP

Od najveće tragedije i ubistva oca, do fudbalske karijere za pamćenje i života koji će biti primer mnogima. Put Nadie Nadim se može opisati rečima preko trnja do zvezda.

Nadia je 1988. godine rođena u Heratu, koji je treći najveći grad u Avganistanu. Tamo je živela sa porodicom sve dok joj otac, koji je bio general Avganistanske nacinonalne armije, nije ubijen od strane talibana 2000. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Izazovi su tek onda bili pred njom. Njena majka morala je, pored nje, da odgaja još četiri ćerke, pa su sve zajedno potražile novi život daleko od surovog Avganistana. Živele su u strahu, a uz pomoć krijumčara prebačene su u Dansku, iako je trebalo da odu u Veliku Britaniju.

Nadim se kao mlada predala fudbalu, verovatno u želji da pobegne od okrutnog života, koji je do tada bio konstantno oko nje.

Zaljubila se u travu, lopte, golove i igru, a svoje prve ozbiljne fudbalske korake napravila je igrajući za B52 Alborg i Tim Viborg. Fudbal joj je definitivno okrenuo život „naglavačke“, ali u pozitivnom smislu.

„Kada sam kao dete počela da igram fudbal u izbegličkom kampu i zaljibila se u igru, nisam ni znala da žene mogu da dostignu ovaj nivo. Nastavila sam da treniram vredno i da veruje“, rekla je Nadia u jednom intervjuu.

Najveći proboj napravila je između 2006. i 2012. godine kada je nastupala za Skovbaken, za koji je na 91 utakmici postigla 88 golova, čime je zaokupila pažnju i većih svetskih klubova.

Od 2009. godine ponosno nosi dres danske reprezentacije, za koju je do sada na 99 nastupa 38 puta zatresla mrežu. Najveći uspeh sa Danskom postigla je na Evropskom prvenstvu 2017. godine kada je u finalu bila strelac, ali je njena reprezentacija izgubila sa 4:2 od Holandije.

Što se tiče klupske karijere igrala je za Fortunu Hjoring, Skaj blu i Portland Torns, pre nego što je 2018. godine napravila najveći iskorak i pojačala Mančester siti.

Foto: EPA-EFE/Javier Lizon

Tu nije stala, pa je otišla još jedan korak dalje, kada je godinu dana kasnije potpisala ugovor sa Pari Sen Žermenom.

Za Parižanke je na 27 nastupa 18 puta bila strelac, ali njena životna priča je sa tim iskustvom postala još lepša i neverovatnija. Sa francuskim klubom odmah je postala prvak države, a bila je i kapiten.

„Ono kroz šta sam prošla kao dete me je iskovalo u osobu kakva sada jesam. Zaista uživam u pobeđivanju i želim da uspem bez obzira na sve, jer ne želim da se vratim tamo gde sam kao mala bila siromašna“, istakla je Nadim kada je bila u Parizu na potpisivanju ugovora.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Trenutno Nadia nastupa za Rasing iz Lujvila, a još uvek je dostupna i za reprezentativne pozive.

Pored bogate fudbalske karijere, Nadia je veoma uspešna i van terena. Sredinom januara 2022. godine i zvanično je postala lekar nakon samo pet godina studiranja.

„Hvala svima koji su me podržavali od prvog dana i svim novim prijateljima koje sam stekla na ovom putu. Ne bih to mogla bez vas u zauvek ću vam biti zahvalna na podršci“, napisala je Nadim na Tviteru nakon diplomiranja.

Nadia je veoma obrazovana i govori čak 11 jezika, što i ne čudi s obzirom da je promenila veliki broj klubova tokom svoje fudbalske karijere.

Bilo bi čudno da jedna ovakva priča nije dobila i pisanu verziju i to od same Nadie, koja je svoje životne izazove stavila u knjigu „Moja istorija“, koja je zvanično objavljena u junu 2021. godine.

U njoj joj opisala teško odrastanje, ali i očev stav da od nje i sestara napravi jake karaktere.

„Bile smo kao vojnici koji su uvek morali da ustanu u da se vrate u bitku, bez obzira ko su nam bili protivnici“, piše ona.

Takođe Nadim zastupa slobodu verovanja, ne nosi veo, a važno joj je da bude prepoznata kao muslimanka. U knjizi je pisala i o tome kako je teško biti musliman u Evropi.

„Religija me je održala prizemnom i sposobnom da se nosim sa stvarima koje se dešavaju oko mene“, kaže ona.

Kada sumiramo sve zaključićemo da je život Nadie Nadim odličan scenario za film, ali i pouka svima da su čuda moguća, uprkos svim nedaćama koje vas zadese onda kada ste praktično bespomoćni. Samo budite uporni.

BONUS VIDEO Dušan Tadić o plasmanu Srbije na SP u fudbalu u Kataru 2022.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram