Lionel Mesi
Lionel Mesi; Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Spektakl.

U borbi za čuvenu „boginju na Mundijalu u Kataru snage će odmeriti Lionel Mesi i Kilijan Mbape, Argentina i Francuska, Južna Amerika i Evropa, a duel fudbalskih titana doneo je već nekoliko razloga iz kojih će ostati upamćen kao istorijski, ma ko ga osvojio.

Mesi na Mbapea

Ako bi morali da biraju četvoricu najboljih fudbalera u poslednjih desetak godina, ljubitelji najvažnije sporedne stvari bi gotovo sigurno rekli Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo, Nejmar i Kilijan Mbape.

Portugalac i Brazilac su ispali, a Argentinac i Francuz će u direktnom duelu odlučiti ko će poneti titulu. Ovo je ne samo sudar velikana, već direktan okršaj fudbalera koji su obeležili epohu, sadašnjosti i budućnosti, ali i klupskih drugova – i Mesi i Mbape igraju za Pari Sen Žermen.

Kylian Mbappe Foto:REUTERS/Kai Pfaffenbach

Mesijev korak ka božanstvu

Odigrao je strašan turnir Argentinac, gotovo izvesno je da će biti proglašen za najboljeg fudbalera, ali je glavni cilj boginja. Ulog nije malo – mesto među bogovima. Naime, Mesija Argentinci svrstavaju tek stepenik iza Dijega Maradone, a kako bi stao rame uz rame sa nekadašnjim učiteljem, Mesiju je potreban još jedan korak. Najteži, najzahtevniji, ali čini se da slađi test od aktuelnog prvaka sveta predvođenog možda i najboljim igračem planete na putu ka večnosti Mesi nije mogao da poželi.

Hrvatska vs Argentina Foto:REUTERS/Molly Darlington

Mesijev oproštaj od reprezentacije

Ujedno, ovo će po svemu sudeći biti poslednja utakmica Lionela Mesija u dresu sa nacionalnim grbom. Da li postoji lepši način da bude zaokružena jedna od najlepših fudbalskih priča otkako postoji sport od milošte nazvan najvažnijom sporednom stvari na svetu?

PROČITAJTE JOŠ...

Završetak najkonfuznijeg Mundijala ikada

Sve je slutilo na debakl – još otkako je izabran Katar, postojala je bojazan kako će sve izgledati. Ređale su se kontroverze, problemi, haos sa ljudskim pravima, pa problemi sa pivom… A onda se lopta zakotrljala i sve ostalo postalo nebitno. Neki bi rekli da je Mundijal poslužio Kataru za „sportwashing“, što nikako ne bi trebalo isključiti, ali je činjenica da će prvi Mundijal na Bliskom istoku ostati upamćen po fantastičnom fudbalu.

Oproštaj velikana

Pored Mesija, gotovo izvesno poslednji meč na Mundijalu igraju i Niklas Otamendi i Anhel di Marija, dok sa druge strane najverovatnije navijači imaju priliku da poslednji put uživaju u bravurama Olivijea Žirua, Iga Ljorisa, možda i Antoana Grizmana… Sudar titana na svaki mogući način.

Finale je na programu u nedelju od 16 časova.

BONUS VIDEO Siniša Mihajlović je bio fajter koga je Italija obožavala