Foto: Starsport, Thomas Pichler / AFP / Profimedia

Oni su budućnost srpskog fudbala.

Ako ne računamo Dušana Vlahovića koji je već dugo uzdanica selektora Dragana Stojkovića Piksija, Srbija ima zaista puno sjajnih mladih napadača.

Učili su i gledali Aleksandra Mitrovića kako blista u Engleskoj, sada u Saudijskoj Arabiji, ali i u dresu „orlova“, te i ne čudi to što je iz Superlige izašlo toliko puno napadača.

PROČITAJTE JOŠ

Neće selekcija sigurno neće kaskati i imati prazan hod bez devetke i kada Mitrogol ode u penziju, što može sve da nas raduje.

Ovi momci su najtraženija srpska fudbalska „roba“ i velikani će se u budućnosti otimati za njih.

Miloš Luković u duelu sa Mihajlom Ilićem i Svetozarom Markovićem; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Poslednji koji je otišao iz Srbije jeste Miloš Luković (18), najbolji strelac IMT-a ove sezone. Pojačaće Luković ekipu Strazbura, ali tek od starta naredne sezone, pošto će u redovima „traktorista“ ostati kao pozajmljeni igrač.

Luković je potpisao sa čelnicima Strazbura ugovor do juna 2028. godine, a oni su za njega izdvojili 4,7 miliona evra.

Mladi napadač će biti četvrti Srbin koji će igrati za francuski klub. Pre Lukovića za Strazbur su igrali Danijel Ljuboja, Milovan Sikimić i Stefan Mitrović.

Luković je ove sezone dao 11 golova u svim takmičenjima i asistirao jedanput na 20 odigranih mečeva za IMT.

Novi as Strazbura je takođe jedini igrač u Evropi sa 18 ili manje godina koji je ove sezone u najjačih 15 liga postigao barem 10 golova.

Borisav Burmaz/Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Toliko golova je postigao i Borisav Burmaz iz Voždovca, koji je takođe odleteo ove zime sa „krova“ u Rapidu iz Bukurešta (500.000 evra).

Liči ovaj transfer Lukovića na onaj od pre skoro godinu dana, kada je Petar Ratkov napustio TSC i otišao u redove Salzburga.

Ipak, povrede su ga sprečile da uradi nešto više u tekućoj sezoni, ali je u međuvremenu on i debitovao za A selekciju.

Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

Jovan Mijatović, 18-godišnji fudbaler Crvene zvezde, dobio je ove sezone zavidnu minutažu, iako je već prošle sezone debitovao za prvi tim.

Ove godine već se vidi veliki napredak, želja ne izostaje, pa je Mijatović dobio priliku da se pokaže i dokaže i u Ligi šampiona. U elitnom takmičenju igrao je četiri puta ove sezone, ali nije uspeo da postigne gol.

Jesen je završio sa osam golova, skočio je na treće mesto liste strelaca, te su prema rečima Zvezdinog tabora pristigle brojne ponude evropskih klubova.

Ipak, one će biti odbijene i čini se da će Mijatović imati još vremena da stasa u Superligi.

Foto: Starsport

„Ceo život sam radio za to da jednog dana igram sa Crvenom zvezdom u Ligi šampiona. To mi se ostvarilo sa 18 godina. Osećaj je fenomenalan, nisam očekivao da ću ovako mlad igrati Ligu šampiona, ali sam težio ka tom cilju. Protiv štopera Mančester sitija je stvarno drugi fudbal, mnogo jači, brži, sposobniji… Brže razmišljaju u odnosu na mene i nekih igrača protiv kojih sam igrao. Mislim da ću ovako nastaviti, davaću maksimum, pa i sledeće sezone da igram Ligu šampiona“, rekao je Mijatović u razgovoru za Nova.rs.

Jedna od glavnih tema ove zime jeste i status Uroša Sremčevića (17) koji predvodi napad Mladosti iz Lučana.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Zvezda se interesuje za njega, ali malo je verovatno da će on završiti u crveno-belom dresu.

Iako je postigao samo četiri gola, Sremčević je ostalim karakteristikama i sjajnom čuvanju lopte istakao svoje kvalitete.

BONUS VIDEO „Bomba“ Trenta Aleksandera-Arnolda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar