Ceo intervju pogledajte i poslušajte u videu iznad

Jovan Mijatović, 18-godišnji fudbaler Crvene zvezde i jedan od najvećih talenata u Srbiji, dao je intervju za Nova.rs u kom je pričao o izazovima u Ligi šampiona, potencijalnom transferu, odnosima u svlačionici, ali i o fudbalskim uzorima.

Zvezdin mladi napadač dobio je ove sezone zavidnu minutažu, iako je već prošle sezone debitovao za prvi tim. Ove godine već se vidi veliki napredak, želja ne izostaje, pa je Mijatović dobio priliku da se pokaže i dokaže i u Ligi šampiona. U elitnom takmičenju igrao je četiri puta ove sezone, ali nije uspeo da postigne gol.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ceo život sam radio za to da jednog dana igram sa Crvenom zvezdom u Ligi šampiona. To mi se ostvarilo sa 18 godina. Osečaj je fenomenalan, nisam očekivao da ću ovako mlad igrati Ligu šampiona, ali sam težio ka tom cilju. Protiv štopera Mančester sitija je stvarno drugi fudbal, mnogo jači, brži, sposobniji… Brže razmišljaju u odnosu na mene i nekih igrača protiv kojih sam igrao. Mislim da ću ovako nastaviti, davaću maksimum, pa i sledeće sezone da igram Ligu šampiona“, počeo je Mijatović razgovor za Nova.rs.

Zvezda je učešće u Ligi šampiona završila u grupnoj fazi sa jednim osvojenim bodom, a Mijatović žali i za timskim rezultatima, ali i individualnim šansama koje je propustio.

„Naravno da žalim, ima i za čim. To je fudbal, doći će kad bude bilo najpotrebnije. Mi smo tu da radimo i da ispunjavamo ciljeve“.

I po izjavama i po stavu na terenu, ali i hrabrosti, jasno je da Mijatović ima pobednički mentalitet u šta smo imali više prilike da se uverimo. Možda i najbolje u prilog tome govore pobednički golovi za Zvezdu ove sezone u Superligi i to u više navrata.

Foto: Starsport

„Naravno, ceo život sam takav. Uvek idem na pobedu. Ne volim da gubim ni u „Ne ljuti se čoveče“, nigde ne volim da gubim, kamoli u fudbalu. Svaki poraz me pogađa direktno u srce, pogotovo što igram za klub za koji navijam od malena i volim. Šta ću, tu je…“.

I za Baraka Bahara, sada već bivšeg trenera Zvezde, imao je lepih reči.

„Prema svakom treneru imam poštovanje. Ne kritikujem njegove odluke, to je on zamislio u tom trenutku. Na meni je da radim. Uvek imam isto, pozitivno mišljenje prema svako treneru. Uvek verujem u trenera.“

Foto: Nova.rs/video

U razvoju mu mnogo pomažu i ostali mladi fudbaleri u Zvezdi, koji su se takođe ove sezone probili na najveću scenu.

„Naravno da mi znači. Kosta Nedeljković i Jovan Šljivić, s njima sam ceo fudbalski život u Zvezdi. Došli smo u roku od godinu dana u Zvezdu. Razumem se s njima kao da su mi braća. Mnogo mi pomažu i u razmišljanju, nas trojica sednemo i pričamo kad nešto ne ide kako treba. Pomažu mi, tako i ja njima. Nemam nijednu kritiku za te momke“.

Od starijih najbolje savete dobija od štopera Nemanje Milunovića, koji na više načina pokušava da ga usmerava na pravi razvojni put.

„Nemanja Milunović mi daje najbolje savete. S njim sam odličan. Uvek ga saslušam šta ima da mi kaže. Odličan momak, čovek pre svega. Svaki put kad nešto pogrešim ili kad u svlačionici pustimo jezik mi mlađi, on nas uvek smiri i kaže kako nešto nije u redu. Ne smeta to njima, nego on da nas nauči za dalje. Stvarno perfektan čovek“.

Jovan Mijatović u dresu Zvezde, Foto: Starsport

Zvezda je letos doživela velike promene u sastavu, mnogo inostranih igrača je došlo na Marakanu, ali Mijatović ističe da to nije uticalo na atmosferu i da su se svi odlično uklopili. Na terenu možda još uvek nije sve kliknulo kako treba, ali drugi deo sezone bi trebalo da bude još bolji.

„Atmosfera u svlačionici je fantastična stvarno. Šalimo se svi, nema sujete između igrača. Uklopili su se svi, mi smo ih prihvatili na najbolji mogući način. Uklopili smo ih kao da su tu već neko vreme, a ne da su došli pre nekoliko meseci. S njima imamo perfektan kontakt, kao sa srpskim igračima, nema tu razlike. Fudbal sklapa porodicu“.

PROČITAJTE JOŠ:

Prethodnih nedelja pisalo se i pričalo o potencijalnom transferu Mijatovića i navodne zainteresovanosti velikih klubova, kakvi su na primer Juventus, Fejenord, Zenit… Mladi Zvezdin napadač i dalje ne razmišlja o odlasku, a mnogi ga video i kao prvi devetku u sastavu.

„Trenutno ni ne razmišljam o tome. Kad bude došlo vreme za to, počeću da razmišljam. Ja bih u Zvezdi ostao dok god ne napravim neki veliki trag“, jasan je mladi Mijatović.

Jovan je prošao i kroz U17 i U19 reprezentaciju Srbije, a možda u skorije vreme dođe i poziv za A tim.

„Naravno. U reprezentaciji nije kao u prvom timu da se preskaču generacije. S radom, trudom i zalaganjem na utakmicama, doće će i do toga.“

Imenjaci Jovan Mijatović i Šljivić; Foto: FK Crvena zvezda

Otkrio je ko su mu uzori na terenu.

„Aleksandar Mitrović. Čuo sam mnogo priča da povlačim na njega, i po građi i po svemu i što ne izlazimo iz teretane. Od stranih Kristijano Ronaldo, nemam reči za njega“.

Posebno bi voleo da zaigra u Španija, ali pred njim je duga karijera, pa ne treba žuriti.

„Mislim da je španska La liga broj jedan, a posle ostale lige petice“.

Aleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrović; Foto: Starsport/ Pedja Milosavljevic)

Mnogi ne znaju da je Mijatović u svojoj kratkoj fudbalskoj karijeri imao i veoma ozbiljnu povredu kolena, zbog koje je morao da pauzira pola godine.

„Svi kažu da sam iz povrede izašao 10 puta bolji. I psihički i fizički spremniji nego što sam bio. Kada sam došao prvi trening posle povrede, igrao sam kao ‘džoker’, ali se nisam bojao nijednog trenutka da uđem u duel sa bilo kojim igračem. Rekao sam ‘prošlo je, idemo dalje, ne može ništa da se desi’. Jačao sam nogu koliko sam mogao tih šest meseci. Nisam se sklanjao od duela, išao sam sa 101% snage“.

Mijatović može da pokrije više pozicija u napadu, što treneri i te kako vole, ali je sada sam otkrio šta mu najviše prija.

„Mogu da igram sve napred, nikakav mi problem nije. Da me stave na gol, braniću. Šta mogu da pomognem, pomoći ću ekipi, nije to problem. Mislim da se najbolje snalazim kao drugi špic, u formaciji sa dva napadača. Da imam tu jednog pored sebe, koji će da mi gradi ili odvlači igrače i da mi ostavlja jedan na jedan“.

Jovan Mijatović; Foto: FK Crvena zvezda

Za kraj intervjua, Mijatović je imao zadatak da kroz sedam kategorija sklopi savršenog igrača, a ispod možete pročitati njegove izbore.

Snaga – Lukaku

Preciznost – Mesi

Šut – Ronaldo

Dodavanje – De Brujne

Dribling – Nejmar

Fudbalski IQ – Mesi

Mentalitet – Ronaldo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare