Mirko Ivanić, Foto: Starsport

Jao majko, kakva bomba - uskliknulo je mnogo navijača Crvene zvezde tokom utakmice protiv Ludogoreca, opet rešene jednim briljantnim potezom.

U četvrtak uveče su na Marakani zalečene rane iz nekih prethodnih godina, kad se baš Ludogorec pokazivao kao bauk za crveno-bele.

PROČITAJTE JOŠ:

Gelor Kanga je svoju osvetu za 2016. servirao projektilom u Razgradu, Ivanić je Ludogorec dokrajčio majstorijom u Beogradu.

I Kanga i Ivanić su mečeve rešavali vrhunskim potezima, s tim što ste od Kange navikli da na njega ne možete konstantno da računate. Kod Ivanića je stvar drugačija.

On je od dolaska u Zvezdu igrao nesnađeno, ali je onda počeo da ide uzlaznom putanjom da bi danas poneo epitet jednog od nosilaca igre.

Čim na terenu nema njega i Aleksandra Kataija, Zvezda više nije isti tim. Štošta u kreaciji po levoj strani u ofanzivi zavisi od Ivanića i Kataija i to ume da bude problem.

Desi li se meč u kom Mirko ne može da pogodi gol, ili pronađe pravi pas, odmah se šanse za pobedu umanjuju i u domaćem prvenstvu, a ne u Evropi.

Dvadesetosmogodišnjak iz Bačkog Jarka je u najzrelijim igračkim godinama, ali uz to igra i fudbal života u ove dve sezone.

To pokazuje i Transfermaket, na kom je Ivaniću vrednost skočila na šest i po miliona evra, a februara 2019. kad je došao u Ljutice Bogdana vredeo je oko dva miliona.

Mirko Ivanić, FK Crvena zvezda
Mirko Ivanić, FK Crvena zvezda; Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images)

On je stigao iz BATE Borisova u vreme kad je na klupi crveno-belih bio Vladan Milojević, više se baštinila defanzivna igra i ona je donosila rezultate.

Ali, nije odgovarala Ivaniću, koji je prošle sezone dao 20 golova i podelio je 16 asistencija na 48 utakmica u svim takmičenjima.

Ove sezone je na 28 utakmica do sada dao 11 golova i imao je samo jednu asistenciju, mada nema sumnje da će se to promeniti.

Bolje je te brojke ne porediti sa prvom celom sezonom na Marakani, kada je imao tri gola i pet asistencija na 31 utakmici.

Ivanić i Kanga dobili poklone
Mirko Ivanić i Gelor Kanga; Foto: Starsport

Jedna bitna razlika u tom periodu bila je prisustvo Marka Marina. Marin je nesumnjivo bio vešt kreator u ofanzivi Zvezde, ali se napad previše oslanjao isključivo na njega.

I onda kad Marinu ne ide, ili je udvojen, nema rezultata. Ivanić je u to vreme bio limitirane role i tek odlaskom Marina je dobio prostor da „progleda“.

Desilo se da u isto vreme ode i Milojević, a da dođe Stanković sa drugačijom filozofijom i pristupom igri.

Ivanić je mogao samo da se zahvali bogu. Pritisak očekivanja i sume od 1,3 miliona za koju je doveden nije od starta opravdavao, pa je i samopouzdanje posle dobrih igara u Vojvodini i Borisovu – opadalo.

Mirko Ivanić
Foto: Printscreen ZvezdaTV/Video

„Jednostavno, nisam se uklopio u sistem bivšeg trenera. I posle toga sam izgubio veru. To je negde i normalno i prirodno. Negde se uklopiš, negde ne. Ja se nisam pronašao u tom defanzivnijem sistemu, sa nekim zadacima koji mi nisu odgovarali“, ispričao je Ivanić za Mocart početkom ove godine.

Sa ove distance, sada sve deluje kao neka davna prošlost, iako je ofanzivac srpskog šampiona tu tek nepune tri godine.

Ipak, za taj period je prošao ozbiljan rolerkoster od onoga na koga se gledalo ispod oka, kao na promašenu investiciju, do onoga bez koga se teško može zamisliti igra Zvezde.

Dao je gol Mladosti nedavno u ligi, u Evropi je tresao mrežu Ludogoreca, a nije zaobilazio ni golove Kluža, Mitjilanda i Kairata.

Ukratko, kada mu se pružila prava šansa, on je to iskoristio, što se ne može reći za brojna pojačanja koja su iz inostranstva dolazila u Zvezdu poslednjih godina.

Zato se ne treba čuditi kad navijači Zvezde po društvenim mrežama, opijeni golom posle Ludogoreca spomenu Mirkovo ime uz Deja Savićevića, mada će i dalje većina ipak reći da je samo jedan Dejo.

Činjenica je međutim da igrača kakav je Ivanić crveno-beli nisu skorije „uboli“, jer osim što je nenametljiv i što mu ego nije problem (pokazao je to kad je predao svoju ‘osmicu’ Kangi), odličan je fudbaler u pravoj formi, što može samo da raduje Stankovića pred rasplet u Ligi Evrope i nastavak sezone.

BONUS VIDEO: Zvezdini klinci grme na Marakani tokom prozivanja ekipe

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare