Foto: Nova.rs

Legenda Zvezde nada se obrtu uz sećanje na 1990. godinu

Zvezda sanja čudo, a već je pobedila Rendžers sa 3:0 u slavnoj sezoni 1990/1991, kada je postala prvak Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

Miodrag Belodedić bio je dirigent Zvezdinog bedema u najslavnijoj klupskoj sezoni, u kojo je Rendžers pao kao rival u osmini finala. Bilo je 3:0 u Beogradu, pa je u Glazgovu sa 1:1 Zvezda rutinski overila prolaz. Sada je situacija drugačija, Rendžers ima kapital od 3:0 i crveno-beli se nadaju senzacionalnom obrtu, u revanšu koji će se igrati u četvrtak od 18.45.

Karte će biti rasprodate, interesovanje je nezapamćeno iako je Zvezda u velikom zaostatku. Razlog je dobar prvi meč, u kom su crveno-belima poništena tri gola uz prečku i neiskorišćeni penal. Nedostajala je sreća, pa se mnogi nadaju obrtu.

„Neće biti lako. Da li će uspeti da daju tri, a da ne prime nijedan… To je jako teško. Ali mogu da probaju da dođu do ukupnih 3:3, pa na penale da probaju da ih izbace“, kroz smeh će Belodedić za Novu.

Zvezdi se dogodilo čudo protiv Bajerna u polufinalu kada se „nebo otvorilo“, sada se legendarni libero nada nečemu sličnom.

„Dešavala su se čuda na Marakani, nije da nisu, mnogo puta u istoriji. Sve što mogu je da poželim sreću da se ponovi.“

Setio se Belodedić i pripreme za duel protiv Škota 1990. godine. Bilo je 3:0, ali su gosti dočekani uz veliku dozu tenzije i opreza.

„Tenzije je bilo uvek, za svaku utakmicu. Pre utakmice, dva ili tri dana se pričalo koga ćemo i kako individualno da čuvamo. Bilo je malo tenzije, ali sećam se da nismo imali toliko problema. Više se pričalo o odbrani, nego o napadu. Mi smo bili tu da ih zaustavimo, a sećam se da se stalno pričalo o slobodnim udarcima. To se tražilo, da iznudimo slobodan udarac. Sa jedne strane je Prosinečki, sa druge Mihajlović, nije bilo bitno da li sa leve ili desne strane tražiš prekid. Mi smo iz slobodnjaka davali dosta golova. Igra se, igra se, i samo dođe slobodnjak – šut, skoro siguran gol. I Robi je baš gol dao iz slobodnog udarca Rendžersu, tu smo bili jako opasni.“

Dobru tradiciju je imao Belodedić protiv Rendžersa, još kao igrač Steaue.

„Ja sam igrao protiv Rendžersa četiri puta, dva puta sa Steauom i dva puta sa Zvezdom i nisu me prošli. Sa Steauom sam ih pobedio 2:0 i izgubio 2:1, pa sam onda tu tradiciju nastavio i sa Zvezdom.“

Sada je Belodedić u ulozi navijača crveno-belih, profesionalne obaveze ga vežu za Fudbalski savez Rumunije. Bukurešt je bio domaćin prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva, Belodedić je bio ambasador svoje zemlje, imao je velika zaduženja u radu sa mladim kategorijama, sada ima nova zaduženja u FS Rumunije.

„U Bukureštu sam u Savezu, pripremamo se za mečeve u martu, imamo prijateljske sa Izraelom i Grčkom. Onda ide jun, kreće Liganacija i igramo sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Kad nemam obaveze u Savezu, gledam da odem do svog sela Sokolovca, do mame Danice, da vidim šta radi i kako je. Planirao sam i u Beograd da dođem na leto, ako bude prilike tokom odmora.“

BONUS VIDEO Novak luduje i skače na parketu u dramatičnoj završnici sa Makabijem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar