Foto: Screenshot / Youtube / Nebojsa Petrovic

Milko Đurovski... Nikada neće postojati igrač koga su jednakom ljubavlju obasipali navijači i jednog i drugog najpopularnijeg tima u Srbiji.

Legendarni napadač je za Nova.rs izabrao svoje omiljenje timove iz oba kluba, a sve zahvaljujući njegovom bratu Bošku, koji je zadužio ljubitelje crveno-bele boje kroz svoje postojanje i na terenu i na klupi Crvene zvezde.

Sastavite i vi idealnih 11 Partizana i Crvene zvezde!

Sportska redakcija Nova.rs je pripremila serijal u kom će pokušati da, uz pomoć vas i navijača večitih rivala iz raznih oblasti društvenog života, dođe do najboljih timova u istoriji dva najveća srpska kluba. U komentarima na vest nam šaljite svoje najbolje timove ili na email [email protected], pa će i vaši izbori na kraju uticati na konačan izgled najboljih sastava večitih rivala.

Milko je to uradio noseći dresove večitih rivala, izazvao je nestvarnu atmosferu odlukom da se iz Ljutice Bogdana preseli u Humsku 1, ali je na obe bio onaj pravi i zbog toga niko ne može da mu uputi nijednu reč zamerke.

U Zvezdi je proveo devet godina, dve u mlađim kategorijama, jednu na pozajmici u Čukaričkom, a za to vreme je odigrao 115 mečeva i postigao 54 pogotka.

Nije imao veliki problem da za naš portal iz glave „ispali“ najboljih 11 koje je gledao u Crvenoj zvezdi.

„Na golu je Ljukovčan. Na desnom beku je Dragan Miletović. Centralni bek je Mario Elzner, levi bek Mile Jovin. Još jedan u defanzivi je Boško Đurovski, najbolji je bio kao libero, a posle je bio desni bek ili desno krilo“, kaže Milko.

Možda, navodi, u poslednjoj liniji može da se nađe Ivan Jurišić, koji je navijačima Zvezda poznat kao fudbaler koji je u dva meča finala Kupa UEFA postigao najpre autogol, a potom skrivio jedanaesterac.

„Igrač štosa“ Rajko Janjanin je u Milkovom timu dobio mesto u veznom redu, pored Vladimira Petrovića Pižona, ali je posebno mesto zauzeo Srboljub Stamenković.

„Njega sam gledao još 1977. godine, a potom sa igrao sa njim. Strašan dribler, sećam se da je razbio ekipu Vasko de Game. Strašan igrač, krilo… Njega sam obožavao, na malom fudbalu jednom nisam znao šta me je snašlo zbog njega. Sigurno bi nadmašio Džaju da je trenirao više“, istakao je Milko za Nova.rs.

U napad je Milko, između ostalih smestio i svog idola.

„Dule Savić mi je bio idol… Pored njega, Sulejman Halilović, od njega sam naučio mnogo stvari, kako je samo šutirao iz šesnaesterca… Fenomenalan igrač. Iz njih u napadu bi bio Miloš Šestić“, istakao je Milko.

Grafika: chosen11.com

Zvezda Crvene zvezde, igrač oko se sve vrtelo, harizmatska ličnost čiji svaki potez je bio praćen budnim okom navijača i javnosti, u leto 1986. godine obukao je dres najvećeg rivala.

Milko je u Partizanu proveo četiri godine, pre nego što se 1990. otisnuo u inostranstvo.

ZAUVEK 11 NAJBOLJIH:

Žika bio čudo, niko kao Miha, Beara i 7 ubitačnih

Moci dva spomenika, kod Tumbe jedino nema dileme

Deki čuva leđa Džajiću, Milko u Zvezdinom napadu

Pravnik u kopačkama, Galić bi i danas bio zvezda

Ćurković prošvercovao Mocu, Gorčin izabrao Antića

Bajaga se „kune“ u Bari, Ljupko u zvezde i Vidića

Dule i „10 najboljih“, Pecin Robi menja Mitića

Sale o Čigri, najvećem i Zvezdi, Ružić za Vokrija

Mance u Mocinom timu, Božo izabrao “bebe”

Kule na mukama, Juga dodao Rajka timu iz Barija

„Golman mora da bude Fahrudin Omerović, desno je Vlada Čapljić, a centralni defanzivci Ljubomir Radanović i Vladimir Vermezović. Tada se igralo sa liberom, Vermezović je bio taj igrač, mene je ranije čuvao Radanović, čuvao je svakog centarfora. Bio je borac, a Vermezović je znao da igra fudbal“, ističe Milko.

Levi bek – Smajić, ali uz pojašnjenje.

„Nije on bio klasični bek, bio je ono što je u Zvezdi bio Jovin, više kao krilo, ubacivao se, ponavljao se…“

Ako Milko za nekoga kaže da je čudo neviđeno…

„To je bio Uške Vučićević. Strašan tehničar, igrao je mali fudbal, srećan sam što sam igrao sa njim. Toliko je znao o fudbalu. Sa njim u tandemu u veznom redu, Srećko Katanec. Imao je problema sa povredom kolena, ali je bio strašan profesionalac, imao je dobro dodavanje, duge lopte iz drugog plana. Kao Jaja Ture, samo brži… Čini mi se, samo pruži nogu i pokupi ceo teren“.

Za krila Milko je izabrao Miloša Đelmaša i „Plavog“ Stevanovića.

„Plavi… Pirlov stil, mada je bio malo bojažljiv, kao Mrkela u Zvezdi. Da su imali malo više srca mnogo više bi pružili“.

U špicu Fadilj Vokri i – Dragan Mance.

„Mance u mlađim kategorijama nije najavljivao da će biti toliki igrač, čak je bio i rezerva u reprezentacijama Beograda, Srbije… Sećam se kako je igrao protiv Zvezde, protiv Kvins Park Rendžersa… Jednom smo pričali o tome kako bismo voleli obojica da igramo zajedno. Nije nam se to ostvarilo. Imao je osećaj za gol, nije bio neki tehničar, ali je bio gladan golova. Kobra, kao Darko Pančev kasnije, ali je više trčao, otvarao se… Tri, četiri godine smo igrali jedan protiv drugog, nismo dočekali da zaigramo zajedno…“, zaključuje Milko za Nova.rs.

Grafika: chosen11.com

Veliki zvezdaši i partizanovci biraju zajedno

Neki su pamtili golove u večitim derbijima, drugi su se sećali pevanja navijačkih pesama, a bilo je i onih kojima su pojedini fudbaleri bili simpatični baš zato što su izgoreli u želji da postanu legende.

Nije bio lak posao izabrati najomiljenije, najbolje, najvoljenije, ali su to za vas učinile ličnosti poput Ljupka Petrovića, Vladimira Jugovića, Saše Ilića, Dušana Savića, Momčila Moce Vukotića, Ivana Ćurkovića, Milana Borjana, Momčila Bajagića Bajage, Boška Đurovskog, Boža Koprivice, Marka Živića, Gorčina Stojanovića, Pece Popovića…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare