Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Južnoafrički milijarder Patris Mocepe izabran je u petak u Rabatu za predsednika Afričke fudbalske konfederacije (CAF).

On je na to mesto izabran bez glasanja, nakon što su se preostala tri kandidata povukla iz trke intervencijom predsednika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đanija Infantina.

PROČITAJTE JOŠ

Mocepe je za predsednika potvrđen aklamacijom, aplauzom zvaničnika, na Generalnoj skupštini CAF.

Prema dogovoru sa FIFA 59-godišnji Mocepe i njegova tri protivkandidata trebalo bi da budu deo zajedničkog tima u CAF-u.

Takodđe je dogovoreno da će trenutna generalna sekretarka FIFA Fatma Samura, koja je iz Senegala, postati generalna sekretarka CAF-a.

Infantino je prisustvovao generalnoj skupštini CAF gde ga je Mocepe nazvao „svojim bratom“ i zahvalio mu na „viziji i podsticanju jedinstva“.

Mocepe će na funkciji zameniti Ahmada Ahmada, koji je izabran za predsednika 2017. godine, ali mu je u međuvremenu zabranjen rad u fudbalu na pet godina, zbog kršenja finansijskih zakona i sprečen je da se kandiduje ponovo. Ahmadu je žalbom ta kazna smanjena na dve godine.

Mocepe je bio prvi tamnoputi Afrikanac koji se našao na Forbsovoj listi milijardera i zet je južnoafričkog predsednika Sirila Ramafose.

Bogatstvo južnoafričkog rudarskog magnata prema navodima tog lista iznosi 2,9 milijardi dolara, a do sada je bio i vlasnik lokalnog fudbalskog kluba Mamelodi Sandauns.

Prvi zadatak novog predsednika biće da obezbedi finansijsku stabilnost toj organizaciji, pošto se gubici u protekle dve godine procenjuju na 11 miliona dolara.

U svom predizbornom govoru, Mocepe je obećao da će podstaknuti strožu revizorsku praksu u CAF-u i stvoriti prihod osiguravajući veće sponzorske ugovore, posebno za dva najveća turnira CAF-a, Afrički kup nacija i afričku Ligu šampiona.

Mocepe je, takodje, rekao da će profesionalizovati sudijsku organizaciju, nakon nedavnih skandala vezanih za podmićivanja koji uključuju fudbalske sudije, kao i da će primeniti VAR sistem na svim takmičenjima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar