Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Sudar dva projekta, dve filosofije, dva načina rada... I to u trci za finale Lige šampiona.

Čudne okolnosti su donele i neočekivane ishode, pa su ekipe Lajpciga i Pari Sen Žermena stigle do prilike da se bore za ulazak u meč koji će odlučiti o šampionu Evrope.

Liga šampiona, polufinale

utorak

21.00 RB Lajpcig – PSŽ

sreda

21.00 Lion – Bajern

Nemački predstavnik je kroz nokaut fazu prošao preko Totenhema i Atletiko Madrida, koji je prethodno skinuo krunu Liverpulu.

Sa druge strane, tim iz prestonice Francuske je eliminisao ekipe Borusije iz Dortmunda i Atalante.

Oba sastava se nalaze u prilici da opravdaju velika ulaganja, ali je pritisak svakako veći na ekipi Pari Sen Žermena, već godinama kluba koji troši ogroman novac.

Ozbiljna sredstva su uložena i u Lajpcig, iza koga stoji kompanija Red Bul, ali daleko od toga da je bilo ko očekivao da će u 2020. taj tim imati šansu da stigne do finala Lige šampiona.

Foto: EPA-EFE/Lluis Gene

Pre nešto više od 11 godina Red Bul je otkupio mesto u petoj ligi Nemačke, sa ciljem da se za osam godina stigne do Bundeslige, ali se do toga stiglo sezonu ranije.

PROČITAJTE JOŠ

Vlasnik kompanije Red Bul Ditrih Matešić je jednom prilikom rekao da je za period od deset godina planirano ulaganje od stotinu miliona evra u klub, sa ciljem da se stigne do trofeja u Bundesligi.

A do elitnog ranga takmičenja se stiglo bez poraza u prvih 13 mečeva Cvajte, da bi potom postao prvi tim iz Istočne Nemačke koji je stigao do liderske pozicije još od sezone 1991/92.

Lajpcig je ušao i u istoriju Bundeslige kao prvi debitant od ujedinjenja Nemačke koji je uspeo da se kvalifikuje u evropsko takmičenje, do Lige šampiona je došao u sezoni 2017/18.

Ove ima priliku da stigne i do finala, pošto je prethodno prošao grupu u kojoj su bili Lion, Benfika i Zenit.

Plasmanom u polufinale Lajpcig je oborio rekord Crvene zvezde, s obzirom na to da je 11 godina i tri meseca od osnivanja stigao do takvog rezultata, što je beogradskom klubu prvi put pošlo za rukom 1957. godine.

Foto: EPA-EFE/David Ramos

Nemcima se na putu do finala nalazi – Nemac. Tomas Tuhel je, čini se, prvi trener u modernoj istoriji Pari Sen Žermena koji je uspeo da napravi pravi balans i obezbedi fudbalsku atmosferu, izgubljenu u svetlima velikoga grada i zvuku šuštanja arapskog novca.

PROČITAJTE JOŠ

Pari Sen Žermen je najpopularniji klub u Francuskoj, a od 2011. je i najbogatiji pošto je prešao u vlasništvo organizacije Katarske sportske investicije, na čelu sa vladarom te države Tamimom bin Hamadom Al Tanijem.

Za to vreme on je potrošio milijardu i 300 miliona evra, postavio rekord u iznosu transfera jednog fudbalera (Nejmar, 222 miliona evra), ali nikako nije mogao da dođe do vrha Evrope, što je bio ultimativni cilj.

U pedesetoj godini postojanja PSŽ je posle 25 godina uspeo da stigne do prilike da učestvuje u finalu Lige šampiona, ali ni to neće biti dovoljno, kao što nije ni višegodišnja dominacija u francuskom prvenstvu.

Sezonu u elitnom takmičenju pod okriljem UEFA PSŽ je startovao u grupi sa Realom, Brižom i Galatasarajem, a našao se na korak od ispadanja u četvrtfinalu.

Čudne okolnosti su dovele do toga da Tuhelova ekipa uspe da preokrene duel sa Atalantom i ostvari trijumf od 2:1, koji joj je dao nadu da će konačno stići do mogućnosti bar da vidi „ušati“ trofej.

Ko će u finale Lige šampiona?

Ko će u finale Lige šampiona – RB Lajpcig ili PSŽ? Večeras (21.00) u Lisabonu će pasti odluka, a favoriti su Parižani s kvotom 1,80.  Kvota na Red Bulovo mezimče je 4,40, dok je kvota da meč „ide“ u produžetke 3,70.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za RB Lajpcig – PSŽ.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar