Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ispisali istoriju Zvezde i ne nameravaju da stanu

Milan Borjan i Milan Rodić, aktuelni prvotimci Crvene zvezde, su dva fudbalera sa najviše evropskih nastupa u istoriji kluba, a takođe su i jedini u sadašnjem igračkom kadru koji su uspeli da uđu u „klub 200“ po ukupnom broju nastupa u crveno-belom dresu.

PROČITAJTE JOŠ:

Neprikosnoven je Milan Borjan koji je mrežu čuvao na 66 evropskih utakmica i koji je propustio samo jedan kontinentalni susret od dolaska u klub i to prinudno, kada zbog koronavirusa nije mogao da brani protiv Ludogoreca u Razgradu, u sezoni za nama.

Ukupno 36 puta je branio u Ligi šampiona (računajući i kvalifikacije), a 30 puta je čuvao mrežu u Ligi Evrope, takođe računajući i kvalifikacije. U čak 25 navrata je u potpunosti uspeo da sačuva mrežu, a s obzirom na to da je produžio ugovor i da će gol crveno-belih čuvati do kraja karijere, teško je očekivati da će ga neko prestići.

Za petama mu je Milan Rodić. Pouzdani defanzivac je u klub stigao 2017. godine i punih pet godina defiluje kraj leve aut-linije. On je nastupio na ukupno 57 utakmica, a zabeležio je i pogodak prošle sezone u meču sa Bragom. Gledajući takmičenja, 34 puta je nastupio u Ligi šampiona, a 23 u Ligi Evrope. Interesantno je da su samo on i Borjan iz aktuelnog igračkog kadra stigli do 200 nastupa u dresu Crvene zvezde računajući sva takmičenja.

Iza njih je treća Zvezdina zvezda – Vladimir Petrović Pižon sa 50 evropskih nastupa, ali je i više nego izvesno da će ga ove sezone na listi prestići i Marko Gobeljić i El Fardu Ben.

Marko Gobeljić je dres Zvezde u evropskim takmičenjima nosio 48 puta, a pogodio je jednom, i to protiv PSŽ-a, kada je mrežu francuskog šampiona čuvao jedan od najboljih golmana u istoriji fudbala – Điđi Bufon. Nastup manje je upisao El Fardu Ben, ali je čak 15 puta pogađao mrežu rivala, pa je time postao i najefikasniji stranac kada je reč o evropskim takmičenjima u Zvezdinom dresu, ali je i na večnoj listi strelaca u kontinentalnim takmičenjima iza sebe ostavio Darka Pančeva (14 golova).

BONUS VIDEO Navijači Olimpijakosa pevaju Zvezdine pesme 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar