Lionel Mesi Zlatna lopta
Lionel Mesi Zlatna lopta; Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena)

Argentinski fudbaler Lionel Mesi najbolji je fudbaler planete osmi put u svojoj karijeri.

Mesiju je Zlatna lopta dodeljena u ponedeljak uveče u Parizu, pa je Argentinac dodatno pomerio svoj rekord postavljen još pre četiri godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Od tada je Leo osvojio još dve Zlatne lopte i pobegao svom najvećem rivalu Kristijanu Ronaldu sada na tri nagrade više. U ženskoj konkurenciji je priznanje otišlo u ruke Aitane Bonmati.

Ime igračice Barselone pročitao je Novak Đoković, kom je pripala neobična čast da bude deo ceremonije i da dodeli drugo najvažnije priznanje večeri.

Napadač Mančester sitija Erling Holan nije ovog puta uzeo „ceo plen“, iako je već bio proglašen najboljim fudbalerom Premijer lige i najboljim mladim igračem engleskog prvenstva u najjačem timu ostrvske elite.

Holan igra u fantastičnoj formi, a njegov Siti je prošle sezone postao prvak Evrope prvi put u svojoj istoriji. To nije dovoljno za Zlatnu loptu, ali jeste za nagradu „Gerd Miler“, namenjenu najboljem napadaču protekle godine.

Bilo je dovoljno i za drugo mesto u izboru za Zlatnu loptu. Treće mesto pripalo je Kilijanu Mbapeu, koji je prošle godine postigao het-trik u finalu Mundijala i nije bilo dovoljno za „boginju“.

Mesi je osmo priznanje zaslužio pre svega zbog toga što je Argentina lani osvojila titulu prvaka sveta u Kataru, što je jedini trofej koji je u dugoj i bogatoj karijeri falio Leu.

Klupski već godinama nije osvajao trofeje u Ligi šampiona, pošto sadašnji as Inter Majamija sa Pari Sen Žermenom nije uspeo da se okiti titulom prvaka Evrope.

Pre toga je i sa Barselonom kuburio nekoliko sezona dok je Real Madrid osvajao elitno evropsko takmičenje.

Iste večeri su u Parizu podeljene i ostale nagrade, pa je Vinisijus Žunior dobio nagradu Sokrates za humanitarni rad, dok je Džud Belingem dobio priznanje za najboljeg igrača do 21 godine, a Emilijano Martinez je proglašen najboljim golmanom.

Stoga je kući odneo trofej Lav Jašin, a emotivnu scenu pojačalo je i to što se uz njega na sceni iznenada našao i njegov otac.

Najbolji ženski tim je ekipa Barselone, a kod muškaraca je to očekivano bio prvak Evrope Mančester siti.

Na ceremoniji odata počast i nekim od preminulih legendi fudbala poput Bobija Čarltona i Pelea.

Kada je reč o plasmanu ostalih najboljih fudbalera, četvrti je Kevin de Brujne, peti je Rodri, šesti je Vinisijus Žunior, sedmi je Hulijan Alvarez, osmi Viktor Osimen, deveti Bernardo Silva, a deseti Luka Modrić, osvajač Zlatne lopte iz 2018. godine.

Od 10. do 15. mesta su Mohamed Salah, Robert Levandovski, Jasin Bonu, Ilkaj Gundogan i Emilijano Martinez.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar