Foto: REUTERS/Henry Browne/Guliver

Rene Maulenstin, bivši pomoćnik Aleksa Fergusona u stručnom štabu Mančester junajteda, otkrio je kako ih je Rodžer Federer inspirisao da osvoje pehar Lige šampiona 2008.

Junajted je poslednju od tri titule kupskog prvaka Evrope osvojio te 2008. godine na „Lužnjikiju“ u Moskvi kada su posle izvođenja penala pobedili Čelsi.

Ser Aleks Ferguson je bio poznat po svojim motivacionim govorima uoči mečeva, ali Škot je tada bio spreman da prepusti ulogu Maulenstinu koji je našao način kako da motiviše Nemanju Vidića i drugove.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako Rodžer Federer uopšte ne zna o tome ništa, ipak je bio važan deo cele priče.

„Ja sam veliki ljubitelj tenisa i oduvek sam se divio Rodžeru Federeru i načinu na koji on kontroliše emocije. Izabrao sam pet klipova Federera kako bi ih prikazao momcima i zatržio sam od njih da napišu koji je bio tutnir na kojem je igrao, koji set i koji poen. Uspeli bi da identifikuju recimo Vimbldon, ali nisu znali da mi kažu koji set i poen je bio u pitanju“, otkrio je Maulenstin.

Holanđanin je potom objasnio šta je bila suština cele priče.

„Ono što je bila poenta je to da gde god da je Federer igrao, on je pobeđivao i igrao na najvišem nivou kada je to bilo najvažnije. Osvojio bi prvi set, onda izgubio drugi i treći, ali kada bi došao do meč lopte, sve što je bilo pre toga više nije bilo važno, jer je bio koncentrisan na pobeđivanje“, dodao je Maulenstin.

On je otkrio Fergusonu kako će motivisati igrače pre nego što je to stvarno i uradio.

Junajted je između dve polufinalne utakmice Lige šampiona sa Barselonom (0:0 i 1:0) izgubio od Čelsija sa 2:1 u prvenstvu, tako da su morali da pobede Vest Hem kod kuće kako bi zadržali prednost u borbi za titulu. Pobedili su „čekićare“ sa 4:1, potom i vigan sa 2:0 u poslednjem kolu i osvojili titulu sa dva boda razlike.

„Rekao sam šefu pošto smo pobedili Barselonu, da čak i ako dobijemo Vest Hem i Vigan i budemo prvaci, moraćemo da pritisnemo dugme za restart pred finale Lige šampiona sa Čelsijem. Imali smo 40:30 na naš servis i bio je to taj ‘Federer trenutak’, nalazili smo se baš u takvoj poziciji“, zaključio je holandski trener.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar