Foto: EPA/MARCEL ANTONISSE

Holandska javnost se prisetila kako je ljubitelje fudbala u toj zemlji osvojio Mateja Kežman.

Nekadašnji reprezentativac Srbije je proslavio 41. rođendan, a magazin „Fudbal internešnal“ podseća da se on nalazi na drugom mestu večne liste strelaca PSV iz Ajndhovena sa 129 golova.

PROČITAJTE JOŠ

Iza heroja navijača Partizana ostale su veličine poput Romarija (127), Ruda van Nistelroja (77), Ronalda (53), dok je ispred samo Vili van der Kujlen sa 159 pogodaka u „crveno-belom“ dresu.

U tekstu se navodi da je uprava kluba bila skeptična po pitanju Kežmanovih kvaliteta, ali je on ubrzo dao pravi odgovor – 24 gola u prvoj sezoni.

Foto: EPA/Robert Vos

Skaut Piter de Vizer je naveo da je odmah moglo da se vidi da Kežman ima „nešto posebno“ u sebi.

PROČITAJTE JOŠ

„Nikad se nije krio na terenu. Da promaši deset šansi, šutirao bi i 11. put. Drugima se to nije svidelo, meni jeste“, naveo je De Vizer.

Holandski portal navodi i anegdotu da je 16-godišnji Kežman zahtevao od doktora da mu potpuno polome kost noge koja je bila napukla, kako bi ona potom pravilno zarasla.

„Nikada nisam video nijednog srpskog fudbalera da je bio toliko posvećen fudbalu. Da je Dejan Savićević imao tu Kežmanovu osobinu bio bi bolji od Pelea i Maradone“, rekao je menadžer Vlada Lemić.

Foto: EPA/ROBERT VOS

 

Inicijalno dobra saradnja sa trenerom Erikom Gerecom je u jednom momentu došla do tačke pucanja, Kežman je navodno hteo da napusti Ajndhoven, ali je srećom po sve, to uradio trener.

Uz komandu novog šefa struke Gusa Hidinka i pakere kakvi su Denis Romedal i Arjen Roben, Kežman je postigao 78 golova i uverio upravu kluba da je napravila pravi potez.

Lemić je, navodi se u tekstu, istakao da Kežman nije ni pomišljao da ode iz Ajndhovena, ali se to dogodilo 2004. godine, kada je postao član Čelsija.

U daljem toku karijere je nastupao za brojne velike klubove, ali nikada više nije zaigrao na nivou koji je prikazao u Holandiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar