Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Igrači iz zemalja bivše Jugoslavije iz godine u godinu postaju sve cenjeniji na fudbalskom tržištu. Njihov kvalitet dovodi do novih ugovora, a podiže i njihove plate.

Među deset najplaćenijih igrača iz bivše Jugoslavije trenutno se nalaze jedan Slovenac, dva Bosanca, dvojica Srba, dok su najcenjeniji Hrvati sa čak petoricom u ovoj grupi.

PROČITAJTE JOŠ:

Prvo mesto možda čak i pomalo neočekivano drži jedan Slovenac. To je golman Jan Oblak, koji je već osam sezona suveren na golu Atletiko Madrida, sa kojim je prošle godine bio šampion u španskoj La ligi.

Prema podacima sa sajta „Salary sport“ njegova bruto plata iznosi 14.092.000 evra na godišnjem nivou, što je otprilike 271.000 evra nedeljne zarade.

Ugovor sa „jorgandžijama“ mu ističe 2023. godine, a kako je Oblak jedan od najvažnijih šrafova ekipe Dijega Simeonea, ne bi čudilo da mu klub ponudi uskoro i novi ugovor sa povećanjem plate.

Drugi je Luka Modrić, fudbaler Real Madrid. Hrvat je ranije ovog leta potpisao novi ugovor sa Madriđanima, koji je pristao na manju platu u odnosu na onu koju je imao.

Modrić je do sada zarađivao oko 11 miliona, a novim ugovorom pristao je na devet miliona evra godišnje. Uz to, potpisani ugovor važi do sledećeg leta, kada će Modrić verovatno odlučiti da promeni sredinu kao slobodan igrač.

Nesumnjivo je da Luka Modrić zaslužuje visok status u svakom klubu, a to je najbolje pokazao osvojenom Zlatnom loptom 2018. godine.

Prošle sezone je u dresu Reala upisao po šest golova i asistencija.

Foto: EPA-EFE/BALLESTEROS

Na trećem mestu ove liste nalazi se Miralem Pjanić, koji je pre nekoliko dana prešao u Bešiktaš. Prema njegovim navodima u Barseloni nije bio dovoljno cenjen, a trener Ronald Kuman nije obraćao pažnju na njega.

Miralemova plata iznosi oko 8.5 miliona neto, a loša vest za Barselonu je što veći deo tog iznosa mora ona da pokrije.

Naime, prema navodima iz Turske Bešiktaš je spreman da plaća oko 2.5 miliona njegove plata, dok će klub iz Katalonije morati da pokrije ostatak.

Četvrti po trenutnim primanjima je Luka Jović, fudbaler Real Madrida. Nakon pune dve i sa započetom trećom godinom u klubu, može se reći da Real i dalje nema jasnu ideju šta da radi sa srpski napadačem.

Šansu dobija na kašičicu, ako se i tako može reći, a njegova plata iznosi oko 8.5 miliona bruto zarade, što bi značilo negde oko 163.000 evra mesečno.

Za klub iz Madrida postigao je samo dva gola na zvaničnim utakmicama, dok je prošle sezone bio poslat i na pozajmicu u Ajntraht, gde je na 18 nastupa upisao četiri gola.

Jović ima 23 godine i rano je reći da njegove zlatne godine prolaze, ali sudeći po prikazanom do sada, ne predviđa mu se baš blistava karijera, bar ne onakva kakva se mislilo da će biti.

Foto: EPA-EFE/JuanJo Martin

Na petom mestu je Mateo Kovačić, koji nastupa za Čelsi. Hrvat u „plavcima“ zarađuje oko osam miliona evra na godišnjem nivou. Ugovor sa Čelsijem mu je važeći do 2024. godine, pa se još ne pominje eventualna promena sredine.

Dolaskom Tomasa Tuhela, Kovačić je dobio i znatno primetniju ulogu u timu, a „plavci“ ove godine ciljalju na sve moguće trofeje, što i ne kriju.

Po primanjima ga prati Perišić, čija je bruto plata u Interu negde oko sedam miliona evra, odnosno 134.000 evra nedeljno.

Perišić ima 32 godine i nije više u zenitu karijere, ali i dalje je bitan igrač za „nero-azure“. Sa njim su osvojili i titulu u Seriji A prethodne sezone.

Hrvatska reprezentacija je predvođena njim, Modrićem i Mandžukićem stigla i do finala 2018. godine na Svetskom prvenstvu.

Podsetimo, u finalu su izgubili od Francuske sa 4:2, a strelci za Hrvate bili su upravo pomenuti Perišić i Mandžukić.

U polufinalu pobeđena je Engleska, koja je ove godine postala vicešampion Evrope.

Iza Perišića, nalazi se Nemanja Matić. Bivši srpski reprezentativac u Mančester junajtedu zarađuje preko šest miliona evra godišnje, što je oko 120.000 evra nedeljno.

Njegov ugovor sa „crvenim đavolima“ važi do 2023. godine, nakon koje će Matić verovatno potražiti klub gde bi mogao da okonča svoju uspešnu karijeru.

Nemanja Matić kao kapiten Mančester junajteda
Foto: EPA-EFE/Peter Powell / POOL

Iza Srbina, nalaze se još dva Hrvata. To su Ivan Rakitić, koji se nedavno oprostio od nastupa za reprezentaciju, i Marselo Brozović.

Rakitić trenutno nastupa za ekipu Sevilje, dok je Brozović u Interu. Njihova plata je približna šestomilionskom iznosu.

Ipak, treba napomenuti da je Rakitić, dok je nastupao za Barselonu imao platu koja je premašivala brojku od 12 miliona evra godišnje.

Foto: EPA-EFE/Alberto Estevez

Listu najplaćenijih fudbalera sa ovih prostora zatvaraju Edin Džeko i Sergej Milinković-Savić.

Džeko je ovog leta prešao u Inter, upravo zbog spora oko plate koji je imao sa Romom. Naime, rimski klub nije hteo da mu isplati julsku platu u iznosu od 400.000, pa je bosanski reprezentativac odlučio da promeni sredinu.

U Interu se pominje zarada od oko 5.5 miliona evra godišnje.

Sergej Milinković-Savić je jedan od traženijih igrača već nekoliko prelaznih rokova u nazad. Ugovor sa Lacijom mu ističe tek 2024. godine, a njegova vrednost iz sezone u sezonu raste. Trenutna primanja mu dostižu brojku sličnu onoj koju ima Džeko u Interu.

Izvesno je da će Sergej kad-tad preći u neki od evropskih velikana, gde će mu primanja dodatno porasti, a ukoliko Lacio bude dobro poslovao mogao bi da inkasira pravo bogatstvo na srpskom reprezentativcu.

Treba napomenuti da je i Vlahović u pregovorima sa Fjorentinom oko novog ugovora, prema kom bi mu primanja porasla na čak 3.500.000 miliona, odnosno oko pet miliona kada bi se uračunali svi bonusi.

Srpski napadač još nije zavnično potpisao novi ugovor, ali po svemu sudeći i klub i Vlahović su spremni na takav potez.

Osim svih pomenutih, velike ugovore sa svojim klubovima imaju još i Dejan Lovren (Zenit), Sead Kolašinac (Arsenal), Stefan Savić (Atletiko Madrid), Stefan Jovetić (Herta Berlin), Josip Iličić (Atalanta), Andrej Kramarić (Hofenhajm), dok od Srba prednjače Nemanja Gudelj (Sevilja) i Luka Milivojević (Kristal Palas), a prate ih Filip Kostić (Ajntraht Frankfurt), Dušan Tadić (Ajaks) i Aleksandar Mitrović (Fulam).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar