Foto: Pedja Milosavljevic

Aleksandar Aco Petrović bio je važan deo košarkaške reprezentacije Jugoslavije koja je 2001. i 2002. godine pokorila Evropu i planetu. Povodom 20. godišnjice od Istanbula, Svetislav Pešić i igrači priredili su mu mali omaž.

Aco Petrović bio je važan deo štaba 2001. i 2002. godine, ali i 2009. godine kada je mlada generacija Srbije pod vođstvom Dude Ivkovića došla do evropskog srebra u Poljskoj.

PROČITAJTE JOŠ

Bez Aca smo ostali 1. decembra 2014. u njegovoj 55. godini. Tokom rada u Uniksu konstatovana mu je amiotrofična lateralna skleroza i prestao je sa radom. Sudbina se surovo poigrala sa Petrovićem, poslednja utakmica koju je vodio bila je čak protiv svog nekadašnjeg kluba, Crvene zvezde, u Evrokupu.

Posle duge i teške borbe, preminuo je 1. decembra 2014. godine, ali sećanje na njega ostaće večno i o tome svedoče reči prijatelja i saradnika.

„Šta da vam kažem, to je jedna velika nepravda. Da takvi ljudi, kakav je bio Aca… A ja sam Acu doživljavao kao nešto više nego trenera, i njegovu poziciju, i danas mi fali. Mi smo i pre i posle toga nastavili veliko prijateljstvo. Nažalost, desilo se to što se desilo, jednostavno – ja stalno kažem, kako baš njemu da se desi? Njemu, koji je bio jedan pozitivan lik u svakom smislu. Jedna krasna porodica, ali šta da vam kažem. Meni lično fali, a fali i mnogim drugima. Pošto se ja krećem u tim košarkaškim krugovima, uvek se setimo Ace, fali nam. Stvarno. Fali nam taj njegov vedar duh, taj njegov optimizam, koji je on uvek imao. Njegove zasluge za zlato su ogromne, on je tada bio trener kod Čovića u FMP-u. Zahvaljujući njemu i naravno, Nebojši, u to vreme je jedino dvorana FMP-a imala erkondišn. Pionir nije imao, i onda je nama Nebojša otvorio dvoranu i mi smo imali sve. Aca je bio trener FMP-a i možete da mislite kako je sve bilo, organizovano je na najvišem mogućem nivou zbog njega“ – Svetislav Pešić.

„Šteta je velika što više nije sa nama, veliki čovek, čak se sećam da me je pred kraj karijere zvao u svoj klub i malo je falilo da na tom klupskom nivou napravimo saradnju. On možda nije bio trener tipa Željka i Dude, ali je veliki čovek i jako je bio bitan za sve nas. Svi ti veliki treneri imaju jednu dozu strogosti, a onda je on dolazio i sve je upijao, mogao si da mu se ispovediš i da kroz razgovor sa njim olakšaš stanje svog duha. Zaista, jako je bitan čovek bio i pre svega je njegov odlazak velika šteta za njegovu porodicu, a onda i za sve nas“ – Dejan Tomašević.

„On je bio jedan izuzetan čovek, vrlo dobar i pošten, radan čovek, vrhunski trener. Svima nam je žao što ga nema, a bio je važan šraf našeg tima. Savetovao nas je pored Karija, davao je neke smernice i energiju je posedovao. Žao nam je što smo ga prerano izgubili. Igrači su mogli da mu se poveravaju sigurno, i on to nije prenosio Kariju. Aca je bio stvarno fenomen“ – Milan Gurović.

„Aco je bio jedna zaista divna osoba, mene veže period u FMP-u za njega. Kada sam došao, bila je ideja da se igra sa iskusnim igračima, onda je u jednom trenutku to uprava rešila da promeni i dovela je Acu Petrovića. Ja sam tu bio najstariji sa najvećim iskustvom u timu i nisam verovao lično u to što su oni radili, mislio sam da ćemo da ispadnemo iz lige. Ali njegova energija, ljudski odnos, kako nas je vodio, ostavio je veliki trag u karijeri. Sve do reprezentacije, u kojoj smo dosta toga zajednički uradili“ – Veselin Petrović.

Foto: Promo

 

BONUS VIDEO  Vesa Petrović o anegdoti sa Karijem Pešićem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar