FK Mančester siti
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Teško da je bilo ko mogao da predvidi da će u jednom od najuspešnijih engleskih klubova današnjice čak četiri igrača iz Srbije imati ugovor. Mančester siti ne staje na tome, pa bi lako i peti srpski biser mogao da krene put Engleske.

Ovih dana su sve glasnije priče da bi Andrija Radulović, talentovani fudbaler Crvene zvezde, mogao da potpiše ugovor sa „građanima“.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, britanski „San“ je preneo da klub iz Engleske već nekoliko meseci pregovara sa crveno-belima kako bi doveo 18-godišnjeg krilnog napadača. Ipak, on bi, kao i njegovi prethodnici, bio odmah prosleđen na pozajmicu, bilo u Zvezdu ili devet klubova širom sveta sa kojima Britanci imaju saradnju.

U ovom trenutku se najviše šanse daju Đironi, Troji ili Kortrijku da Radulović sledeće sezone obuče njihov dres.

Ovo nije prvi put da Mančester siti kupuje u Srbiji, naprotiv.

Oni su tokom prošle godine uzeli Slobodana Tedića iz Čukaričkog, nekoliko meseci kasnije i Filipa Stevanovića iz Partizana, dok su još tokom 2017. braća Luka i Ivan Ilić „Marakanu“ zamenili stadionom „Etihad“.

Radulović je ove sezone sakupio devet nastupa za crveno-bele (postigao jedan gol uz jednu asistenciju u Kupu Srbije), a odigrao je i tri minuta na gostovanju Gentu u Ligi Evrope.

U ovom trenutku među „građanima“ ima pet engleskih igrača: Skot Karson, na pozajmici u Derbi Kauntiju, Džon Stons, Kajl Voker, Fil Foden i Rahim Sterling, reprezentativac Engleske koji je rođen u Kingstonu, prestonici Jamajke.

To znači da bi srpska kolonija u plavom delu Mančestera mogla da ima podjednak broj igrača kao i Englezi. Štaviše biće više Srba nego igrača zapravo rođenih u Engleskoj.

Ipak, stvari ne stoje baš tako.

Svi pobrojani mladi talenti iz naše zemlje nisu upisali nijedan minut za Siti, pitanje je ko se od njih i upoznao sa Pepom Gvardiolom, trenerom „građana“.

Nakon što su parafirali ugovore, prosleđivani su dalje na pozajmice, pa je tako Ivan Ilić pozajmljen Veroni, a ugovor sa „građanima“ ima do juna 2022. godine. Sakupio je 25 nastupa ove sezone i postigao tri gola, a procenjuje se njegova vrednost na oko pet miliona evra.

Baš kao i njegov rođeni brat Luka koji karijeru gradi u Tventeu (20 mečeva, dva gola, dve asistencije, vrednost oko milion evra).

Tedić se trenutno nalazi na pozajmici u holandskom Cvoleu, a ugovor sa polufinalistom Lige šampiona mu važi do juna 2024. godine. Ove sezone je za Cvole odigrao 13 mečeva, postigao dva gola i namestio jedan, a preocenjuje se njegova vrednost na oko 2,5 miliona evra.

Stevanović je ove sezone odigrao 28 mečeva za Partizan u svim takmičenjima i postigao četiri gola uz dve asistencije, a ugovor sa „građanima“ mu važi do 2025. godine. Specijalizovani fudbalski sajt „Transfermarkt“ procenjuje njegovu vrednost na osam milona evra.

Ipak, mnogo toga zapravo i ne ide na ruku srpskim igračima. Siti se okrenuo politici koju poslednjih deceniju i po sprovodi Čelsi.

PROČITAJTE JOŠ

Ogroman broj igrača kupuje veoma mlade,  često u tinejdžerskoj dobi, a zatim ih šalje na stalne pozajmice. Samo se retki izbore za povratak u Englesku, a stalne selidbe na pozajmice im često predstavljaju kamen oko vrata.

Ipak, ovakva tržišna politika je dobra po klub koji uspeva da preproda igrače za veći novac i tako na svakom od njih zaradi.

Ostaje i pitanje koliko će prostora imati naši momci da se nametnu u Mančester sitiju, kada se zna da se od Bregzita svi igrači iz Evrope računaju kao stranci.

Uz to je uvek i pitanje radne dozvole jer su britanska pravila izuzetno stroga za izdavanje ovakve vize.

Često se za Pirot govorilo da je srpski Mančester zbog razvijene industrije tekstila, a sada deluje da se vizura promeila zbog fudbalske industrije i mladih igrača koji stižu u Englesku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar