Foto: EPA/PETER POWELL

Ni ceo dan pošteno nije prošao, a Pepu Gvardioli mediji već biraju sledeći klub posle Mančester sitija.

Za slučaj da niste čuli, „građani“ su umešani u veliki finansijski skandal, a to je nešto što prilično često čitamo u poslednje vreme.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema ni tri meseca kako je uprava Juventusa morala da napusti klub zbog muljanja sa platama igrača tokom pandemije koronavirusa i drugih nepočinstava.

„Staroj dami“ je oduzeto 15 bodova na tabeli, praktično je isključen iz bilo kakve ozbiljnije priče o tituli i bačen je na sredinu tabele. Koju hiljadu kilometara dalje, sada se na tapetu našao mančesterski klub.

Da je Siti u Srbiji, sve bi to uredno bilo gurnuto ispod tepiha, dok god kaplju novci koji u „plave“ stižu već 15 godina iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Šeik Mansur je u prve dve godine bio spreman da „pljusne“ 500 miliona funti u transfere, bez obzira na dobitke, a za tri godine je od Sitija, relativno nebitnog u Premijer ligi digao sa 14, 15. mesta do titule u Premijer ligi.

Siti je u sezoni 2008/2009 bio deseti, a onda je u sezoni 2011/2012 golom Serhija Aguera postao šampion na najdramatičniji mogući način.

Od tada se uspesi samo nižu, ali očito nije bilo sve tako idealno. U međuvremenu je počelo da se vodi više računa o finansijskom fer-pleju, a kad neko ima novca, navikne lako da njime može sve da nadomesti.

U siromašnijim društvima poput našeg, pare i funkcionišu kao univerzalno mazivo kojim se za malu sumu sve završava, ali se sve i dalje vidi i zna. Sve se vidi i tamo, samo je pitanje kada će biti reakcije.

Siti je u središtu skandala jer je napravio više od stotinu prekršaja u vezi sa finsijama. Ko veli, ko šta radi, oni smišljali kako da zaobiđu pravila da bi mogli da upumpaju i potroše više novca.

Izjava jednog srpskog političara je svojevremeno postala kultna kada je rekao „mnogo bre kradete! Da kraduckate, pa da vas tolerišem“.

Prebacite to u finansijski kontekst koji je pravio klub iz Mančestera i postane vam jasno da je jednom sve to moralo da pukne kao balon od sapunice.

A puklo je sada posle četiri godine istraživanja, dakle, nije došlo preko noći. Premijer liga je u svom saopštenju navela da je „U skladu sa Pravilom W.82.1 Premijer lige, liga potvrđuje da je prosledila izvestan broj navodnih prekršaja pravila Premijer lige od strane Mančester sitija, nezavisnoj Komisiji“.

Siti je fingirao brojke i davao je netačne informacije u vezi sa svojom stvarnom finansijskom pozicijom. Suštinski, to se odnosi na prihode, odnosno dobit od sponzorstava sa uključenim stranama, kao i operativnim troškovima kluba.

Iz kluba su se oglasili saopštenjem u kom su rekli da su iznenađeni čitavom ovom situacijom.

Erling Holan/Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Kada postoji velika nesrazmera, ili kada se sponzorstva „naduvaju“ da bi se opravdali veći troškovi, onda se pale alarmi.

Još jedan od prekršaja je u vezi sa saradnjom klubova prema ligi kada se istražuju ovakve stvari, treći se odnosi na otkrivanje svih detalja saradnje sa trenerom, uključujući i njegova primanja, kao i prihode njegovog menadžera.

Ovo je u vezi sa platom Roberta Mančinija, sa kojim je klub navodno imao tajni dogovor da prima duplu platu u odnosu na onu koja se zvanično vodila u papirima.

Prekršaji su se dešavali od sezone 2009/2010, praktično tek što su Siti preuzeli novi vlasnici i rešili da ga parama dižu na noge. Ujedno, to je i prva Mančinijeva sezona u klubu.

Foto: EPA/OLAF KRAAK

Italijan je imao tajni konsultantski ugovor sa klubom Al Džazirom iz Abu Dabija, koji mu je na račun uplaćivao milione tokom četiri godine, iako mu je osnovna plata u Sitiju bila 1,45 miliona funti po sezoni.

Al Džazira mu je plaćala još 1,75 miliona funti godišnje, a zahtev je bio da vodi taj klub tokom četiri dana u godini.

Da nije tužno, bilo bi smešno. Italijan je, očekivano, kasnije odbio da komentariše svoje veze sa Al Džazirom.

To je samo jedan od primera po kojima sada „kopaju“ i mediji i zadužene institucije, koje se bavi i platama igrača između 2011. i 2016. godine, ali i nepoštovanjem UEFA pravila o finansijskom fer-pleju.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Godinama je Siti važio za jednog od najvećih „trošadžija“ kada je reč o transferima. Novca je uvek bilo, uspeha takođe, a Siti je oduvek negirao svoju krivicu u vezi sa (ne)poštovanjem fer-pleja. U jednom slučaju se spominje da je 59,5 miliona funti, umesto sponzora, Etihada, na račun kluba uplatila direktno „Abu Dabi junajted grupa“. U drugom da je postojao tajni aranžman kluba s igračima da se sakrije 40 miliona funti koje im se plaćaju mimo pravila, a u trećem da je Sajmon Pirs, jedan od ljudi iz odbora kluba korespondirao s kolegama kako je dogovaran dil od 15 miliona funti sa parnterom Aabarom.

Nažalost po „građane“, prekršaja je bilo previše (piše se o 115) da bi baš svaki bio slučajnost, pa je jasno da će određenih sankcija morati da bude.

Pep Gvardiola je još ranije, maja 2022. rekao da razgovara sa upravom kluba o malverzacijama. On je došao 2016. a istraga obuhvata i bar dve godine otkako je stigao na Etihad, jer se većina prekršaja odnosi na period do 2018.

„Kada ih neko optuži za tako nešto, ja odem i pitam: ‘Ispričajte mi o tome’. Oni objasne i verujem im. Rekao sam im: ‘Ako mene budete lagali, sutradan ću otići’. I zaista, otići ću i više nećemo biti prijatelji“, poručio je Gvardiola.

Foto: EPA/PETER POWELL

Klub trenutno ima veće probleme od reči katalonskog stručnjaka, jer se suočava sa gubitkom bodova, ali i izbacivanjem iz lige.

O tome odlučuje isključivo Premijer liga, koja je već navela da će saslušanja o istrazi biti zatvorena za javnost. Nije ni čudo, kada joj se pod nosem verovatno nalazi najveći finansijski skandal u istoriji takmičenja.

Jedna od mogućih sankcija, bar onih takmičarskih, jeste i oduzimanje titula, a Siti ih od 2012. ima čak šest. Mančesterski klub je jednom već bio kažnjen zabranom dovođenja igrača zbog kršenja pravila, sada bi na tu priču moglo da se nakalemi još nešto.

Foto: EPA-EFE/Andy Rain

U Sitiju su već održali hitne sastanke i hoće da daju sve da očiste obraz, što kaže naš narod – plaćaju na ćupriji kad nisu hteli na mostu.

Zanimljivo je da Siti nije jedini pod istragom. Odjeknula je i informacija o istrazi protiv Pari Sen Žermena, koji je već duže od decenije u vlasništvu katarskog kapitala.

PSŽ-om se bave francuski tužioci, a na teret im se stavlja što nisu prijavili kome i kako plaćaju novac.

To se odnosi na slučaj Hišama Buažile koji je jedno vreme radio kao savetnik Nasera Al Kelaifija. Žalba je stigla u decembru, tužioci su se digli na noge u januaru.

Foto: EPA-EFE/David Ramos

Buažila tvrdi da je bio plaćan samo sporadično i da je novac išao preko teniske akademije u Dohi.

„Nikad nije bio zaposlen u našem klubu“, napisali su za L’Ekip iz pariskog giganta, ali je to svejedno, bar za sada, „mala maca“ prema onome što se dešava u Mančesteru.

Osim ako se ne otkriju još neke finansijske pikanterije koje mogu da zabibere sudbinu još jednom arapskom vlasniku u jednom od evropskih klubova.

Interesantno je da je ne tako davno Njukasl, koji je kupljen od strane Javnog investicionog fonda iz Saudijske Arabije najavljivao bombastične transfere zbog novčane moći kojom saudijski vlasnici i princ Mohamed bin Salman raspolažu, ali za sada toga nije bilo, pa je možda neko naučio lekciju da bar neko vreme „ne bode oči“ kao što je to Siti radio godinama.

BONUS VIDEO VAR poništio spektakularan gol Danijela Aleksića, majstoriju „rabonom“ kakva se retko viđa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar