Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Mančester siti i Real Madrid od 21.00 igraju prvi meč polufinala Lige šampiona, drugi par u sredu čine Liverpul i Viljareal.

Gvardiola na Ančelotija, sistem španskog stručnjaka protiv individualne klase Madriđana, mašinerija koju predvode Kevin de Brujne i Rahim Sterling protiv neuhvatljivog Karima Benzeme

Fudbaleri Mančester sitija i Reala sastaju se u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona, revanš je 4. maja u Madridu. Biće to finale pre finala i okršaj težak skoro 2 milijarde evra!

PROČITAJTE JOŠ

Frapantan podatak – vrednost „građana“ je 960 miliona evra, a igrača španskog velikana 757 miliona.

Na jednoj strani asovi kao što su Kevin de Brujne, Rahim Sterling, Fil Foden, na drugoj „kraljevići“ koje predvodi čudesni Karim Benzema.

Posle poraza u prošlogodišnjem finalu, Siti će pokušati da se iskupi, ali na putu će im stajati velika prepreka u vidu ekipe koja je 13 puta bila prvak Evrope.

Oba tima u ovaj meč ulaze posle pobeda u domaćim šampionatima. Siti je na svom terenu bio ubedljiv protiv Votforda sa 5:1, dok je Real u gostima slavio protiv Osasune sa 3:1.

Raspucani su i jedni i drugi, Real grabi ka šampionskoj kruni u Španiji, dok „građani“ vode žestoku bitku sa Liverpulom za titulu u Premijer ligi. Jasno je šta im je činiti – ako žele dalje, moraju da zaustave Benzemu.

Biće ovo sudar i dva fantastična trenera, vodećih stručnjaka današnjice, Pepa Gvardiole i Karla Ančelotija. Španski i italijanski strateg, pored brojnih trofeja u svojim vitrinama, pisali su i istoriju Lige šampiona – svako na svoj način.

Gvardiola je odveo Siti do polufinala preko Atletiko Madrida (rezultat dvomeča 1:0) i domogao se svog devetog polufinala Lige šampiona kao trener. Četiri puta je do ove faze takmičenja stigao sa Barselonom (2009, 2010, 2011. i 2012. godine) i tri puta sa Bajernom (2014, 2015. i 2016), dok je sa Sitijem uspeo u tome u dva navrata, prošle i ove sezone.

Foto: EPA/SVEN HOPPE

Španac je tako nadmašio rekord Žozea Murinja koji je osam puta igrao za finale, sedeći na klupi Porta, Čelsija, Intera i Reala. I Ančeloti je takođe osam puta stigao do polufinala (Juventus, Milan, Real i Bajern), dok je ser Aleks Ferguson u sedam navrata sa Mančester junajtedom bio među četiri najbolja evropska tima.

Ančeloti je sa „kraljevićima“ u četvrtfinalu eliminisao Čelsi posle spektakularnog dvomeča. U prvom meču u Londonu bilo je 3:1 za goste, a sva tri gola bila su delo neukrotivog Karima Benzeme.

U revanšu su londonski „plavci“ izborili produžetak, ali je ponovo veličanstveni Benzema zatresao mrežu i odveo ekipu u polufinale. Samim tim omogućio je svom treneru da upiše jedinstven i istorijski uspeh u svetu fudbala.

Ančeloti je postao jedini trener koji je stigao najmanje do polufinala Lige šampiona u čak četiri decenije i to sa tri različita tima.

U svom prvom polufinalu Lige šampiona bio je trener Juventusa u sezoni 1998/99. „Stara dama“ je te sezone igrala u grupnoj fazi sa Atletik Bilbaoom, Rozenborgom i Galatasarajem, a sve ekipe osim španske su završile sa osam bodova. Ipak, Juventus je imao najbolju gol razliku (+2) i nijedan poraz, pa je sa prvog mesta otišao dalje.

Foto: EPA/Javier Lizon

Ančeloti je u februaru preuzeo ekipu od Marčela Lipija, a pod njegovom dirigentskom palicom u Juventusu tada su igrali Filipo Inzagi, Zinedin Zidan, Tjeri Anri, Alesandro del Pjero, Čiro Ferara, Edgar Dejvis, Antonio Konte, ali i srpski defanzivac Zoran Mirković.

Naredni veliki uspeh Ančelotija bilo je osvajanje „ušatog“ trofeja sa Milanom 2003. godine. Tada su savladali upravo Ančelotijev bivši klub, Juventus, sa 3:2 nakon penala, a odlučujući pogodak postigao je Andrej Ševčenko.

PROČITAJTE JOŠ

Ančeloti je trener Milan ostao sve do 2009, za to vreme još jednom je postao prvak Evrope, 2007. protiv Liverpula, a po jedanput je stao u finalu i polufinalu.

Što se tiče perioda između 2011. i 2020. godine, dominacija italijanskog stručanjaka je stvarana na klupi Reala, na koju je prvi put seo 2013, a već u prvoj sezoni osvojio je Ligu šampiona. U finalu je pao gradski rival Atletiko sa 4:1 nakon produžetaka.

U narednoj sezoni izborio je još jedno polufinale sa Realom, ali je bio zaustavljen od strane Juventusa, koji je na krilima Alvara Morate i Karlosa Teveza izborio finale sa Barselonom u kom je kasnije poražen.

Ančeloti je u svojoj trenerskoj karijeri vodio deset različitih klubova. Osim pomenutih, na toj listi nalaze se Ređina, Parma, Čelsi, PSŽ, Bajern, Napoli i Everton.

Polufinale Lige šampiona

Utorak:

Mančester siti – Real Madrid 21

Sreda:

Liverpul – Viljareal 21

Revanš

03. maj

Viljareal – Liverpul 21

04. maj

Real Madrid – Mančester siti

BONUS VIDEO Debakl Sitija u meču sa Liverpulom već u prvom poluvremenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar