Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Jedinstven primer u svetu fudbala

Italijanski trener Karlo Ančeloti izborio je sa Real Madridom polufinale Lige šampiona, a na putu je da osvoji i špansku Primeru.

„Kraljevski“ klub je u četvrtfinalu najprestižnijeg evropskog takmičenja savladao Čelsi u dvomeču. U prvom meču u Londonu bilo je 3:1 za Ančelotijevu ekipu, a sva tri gola bila su delo neukrotivog Karima Benzeme.

U revanšu su londonski „plavci“ izborili produžetak, pošto je bilo 3:1 nakon regularnih 90 minuta, ali je ponovo veličanstveni Benzema pogodio i odveo ekipu u polufinale. Samim tim omogućio je svom treneru da upiše jedinstven i istorijski uspeh u svetu fudbala.

Naime, Ančeloti je postao jedini trener koji je stigao do najmanje polufinala Lige šampiona u čak četiri decenije i to sa tri različita tima.

U svom prvom polufinalu Lige šampiona bio je trener Juventusa u sezoni 1998/99.

„Stara dama“ je te sezone igrala u grupnoj fazi sa Atletik Bilbaom, Rozenborgom i Galatasarajem, a sve ekipe osim španske su završile sa osam bodova. Ipak, Juventus je imao najbolju gol razliku (+2) i nijedan poraz, pa je sa prvog mesta otišao dalje.

Ančeloti je u februaru preuzeo ekipu od Marčela Lipija, a pod njegovom dirigentskom palicom u Juventusu tada igrali su Filipo Inzagi, Zinedin Zidan, Tijeri Anri, Aleksandro Del Pjero, Ćiro Ferara, Edgar Dejvis, Antonio Konte, ali i srpski desni bek Zoran Mirković.

Italijan je ekipu vodio tokom nokaut faze, gde je najpre pobeđen Olimpijakos u dvomeču, te je izboren plasman u polufinale, gde je rival bio Mančester junajted. U prvom meču u Engleskoj bilo je 1:1, a u drugom je viđen veliki preokret.

Poveo je Juventus sa 2:0 golovima Inzagija u 6. i 11. minutu, ali je Junajted golovima Kina, Jorka i Kola otišao u veliko finale.

Naredni veliki uspeh Ančelotija bilo je osvajanje „ušatog“ trofeja sa Milanom 2003. godine. Tada su Milanezi savladali upravo Ančelotijev bivši klub, Juventus, sa 3:2 nakon penala, a odlučujući pogodak postigao je Andrej Ševčenko.

Karlo Anćeloti; Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Ančeloti je trener Milan ostao sve do 2009. godine, a za to vreme još jednom je postao prvak u Ligi šampiona (2007, protiv Liverpula u finalu pobeda 2:1), a po jedanput je stao u finalu i polufinalu.

Što se tiče perioda između 2011. i 2020. godine dominacija italijanskog stručanjaka vezana je za Real Madrid.

Na klupu Madriđana prvi put je seo 2013. godine, a već u prvoj sezoni osvojio je Ligu šampiona tako što je u finalu savladao gradskog rivala Atletiko sa 4:1 nakon produžetaka. Dominirao je Kristijano Ronaldo sa golom i dve asistencije, a u strelce su se upisali i Serhio Ramos, Geret Bejl i Marselo, dok je na drugoj strani pogodio samo Dijego Godin.

U narednoj sezoni izborio je još jedno polufinale sa Realom, ali je bio zaustavljen od strane Juventusa, koji je na krilima Alvara Morate i Karlosa Teveza izborio finale sa Barselonom u kom je kasnije poražen.

#social-embed_2

Ančeloti je u svojoj trenerskoj karijeri vodio deset različitih klubova. Osim pomenutih, na toj listi nalaze se Ređina, Parma, Čelsi, PSŽ, Bajern, Napoli i Everton.

Ove sezone Karlo je na putu da osvoji Primeru, jer Real ima 12 bodova više u odnosu na drugoplasiranu Barselonu, dok će u Ligi šampiona Ančelotijeva četa imati okršaj sa Mančester sitijem u polufinalu – prvi meč se igra 26. aprila u Engleskoj, dok se revanš igra na „Santjago Bernabeu“ četvrtog maja.

BONUS VIDEO Jeziv lom noge u Premijer ligi, igrač plakao zbog napravljenog starta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar