Foto: Nova.rs

Nikome neće biti lako da savlada Crvenu zvezdu na Marakani makar ona bila u najgoroj formi poslednjih godina

Andrej Jakovljević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs: Shutterstock

Pogotovo ne u Ligi šampiona, prestižnom evropskom takmičenju, koje su crveno-beli osvojili 1991. godine tako što su savladali Olimpik iz Marselja posle penala u Bariju.

Ipak, na gostovanjima su sasvim drugačija očekivanja, ali i priprema Zvezdinih igrača.

U prvom kolu upravo je takav bio slučaj, pošto su izabranici Baraka Bahara u Mančesteru izašli na megdan prvaku Evrope na stadionu “Etihad”.

PROČITAJTE JOŠ

On je dom igrača Mančester sitija koji su prethodne sezone osvojili još dva trofeja pored Lige šampiona – Premijer ligu i FA Kup.

“Etihad” je izgrađen u prvim godinama 21. veka kako bi bio domaćin Komonvelt igara 2002. godine.

Foto: Nova.rs

Od postojanja, najznačajniji događaji koji se se igrali na njemu su finale UEFA Kupa 2008. godine, dok je pored fudbalskih, “Etihad” bio domaćin brojnih ragbi mečeva uz nekoliko muzičkih koncerata tokom leta.

Prva ideja bila je da ovo bude atletski stadion, ali je promenio kapacitet za 10.000 mesta kada su se “građani” 2003. godine preselili sa “Mejn rouda”.

Siti je gradu platio 20 miliona funti za ovaj transfer, dok je čitava izgradnja stadiona koštala paprenih 112 miliona funti.

Foto: Nova.rs

U avgustu 2015. godine napravljen je plan za rekonstrukciju, a prvo što je urađeno jeste dodatak od 7.000 sedišta na južnoj strani.

Zatim u 2023. počeo je plan vredan 300 miliona funti, nakon čijeg završetka bi severna strana dobila hotel od 400 soba, park za navijače i ukupni kapacitet od 61.474 sedišta.

Očekuje se da će radovi biti gotovi krajem 2026. godine, a do tada bi trenutno najbolji klub Engleske mogao da pokori Evropu još koji put.

Novi projekat imaće bar na vrhu stadiona, odakle će moći da se vidi teren, što nema nijedan klub na svetu. Mančester siti planira još mnogo toga, sve kako bi prihode digao na viši nivo.

Foto: Nova.rs

„Etihad“ je jedan od 10 stadiona koji su prijavljeni u kandidaturi Velike Britanije i Irske za domaćine Evropskog prvenstva 2028. godine.

I zaista, kada uđete na stadion shvatite koliko sve to impozantno izgleda.

Jaka plava boja nekako vuče na dominaciju, dok svetla pokazuje čisto i neku „nežniju“ stranu ovog tima koji retko prema kome ima milosti.

Foto: Andrej Jakovljević/Nova.rs

BONUS VIDEO Zavirite na trening Zvezde u Mančesteru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar