Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Nedavna fotografija sa Tviter profila Mančester junajteda, na kojoj Nemanja Matić sedi i ispija šoljicu kafe (ili čaja?) sve sa grbom Junajteda na njoj, uz osmeh zadovoljstva na licu, govori više od reči.

Prekrštenih nogu, sa pogledom uperenim u daljinu, svestan da je uspeo da odradi jedan veliki deo posla i skine teret sa leđa.

Da je Mančester junajted dozvolio da mu igrač tog kalibra i iskustva, isklizne iz prstiju tek tako, bila bi velika i glupost i nepravda.

Jer u tom slučaju, Mančester junajted bi, u godinama lutanja, u potrazi za svojim identitetom, ostao bi bez veoma važne karike na sredini, nekog ko u tom naporu da se izgradi novi identitet tima, ima ogroman značaj.

Ole Gunar Solskjer nije možda previše iskusan trener, ali nije ni naivan – uvideo je da se ogrešio o srpskog vezistu, dao mu drugu šansu i sada imamo renesansu jedne igračke karijere i jednog kluba koji je na putu da se vrati na stazu uspeha, ali su i Matić i Solskjer svesni da je dug put pred njima i zato su u ponedeljak, učvrstili i obnovili savez.

Foto: EPA-EFE/WALLACE WOON

TUŽNO PROLEĆE, JESEN BEZ NADE

Nije uopšte delovalo realno da će se Nemanja Matić početkom ovog meseca naći u poziciji da stavi paraf na novi trogodišnji ugovor.

U proleće prošle godine, Junajted je kolapsirao u svakom pogledu, nizao je slabe rezultate u finišu prvenstva, sve nade o tome da će moći da se bore za poziciju u Ligi šampiona, pale su u vodu.

Solskjer je bio na udaru, a Matić na marginama, van tima, sve glasnije su bile priče o odlasku.

Navodno je Nemanja, poznat kao neko ko je miran, staložen kako na terenu tako i va njega, tražio razgovor sa Solskjerom, da se uveri kakve su namere Norvežanina.

Ole je u tom periodu rešavao brojne timske probleme, ali nije želeo da prelomi sa Nemanjom. Nije ga pustio prošlog leta da ode, držao ga je na klupi, možda i svestan da je sezona duga i da će mu iskustvo Srbina biti preko potrebno.

Do početka novembra 2019. godine, Matić je igrao na svega dve prvenstvene utakmive i akumulirao svega 350 minuta na terenu u svim takmičenjima.

U poređenju sa tim, sezonu pre toga igrao je na 41. utakmici sa minutažom većom od 3.000 minuta.

Kako je mogao da se otrgne toj letargiji celog tima? Kako jedino zna i ume – da stisne zube, nastavi još žešće da trenira i čeka svojih pet minuta.

Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

METRONOM

I dočekao ih je. Krajem decembra 2019. mladi Skot Mektomini se povredio, Pol Pogba je odavno bio na terapijama, visio je na Tviteru i Instagramu, a ne na terenu.

Slovo je spalo na Matića i Brazilca Freda, koji su shvatli da im je to „ili-ili“. I zaigrali su kako najbolje umeju, krenule su pobede, osmesi su se vratili na lica. Matić je pokazao da je neporavdano bio u drugom planu, u senci.

Protekle nedelje, na gostovanju u Brajtonu, Nemanja Matić je sa igračem na leđima prihvatio loptu, a onda krajičkom oka „snimio“ kako mlađani Mejson Grinvud hitrim korakom grabi napred, po levoj strani.

Usledio je savršen pas od preko pedeset metara, Grinvud je utrčao, centrirao kao na tacni Brunu Fernandešu, a ovaj majstorskim volej udarcem poslao loptu u mrežu za konačnih 0:3.

Od momenta kada je Junajted došao u posed lopte, do pogotka, prošlo je 12 sekundi. Junajted u najboljim danima, to je bilo to. Reminiscencija Fergusonovog savršenstva!

S jednim dodatkom – savršene fudbalske metronomije, perfektnog držanja ritma, čuvanja leđa saigračima, kontrolom igre sa vizijom sokola. Takav pregled terena ima Nemanja, sve vidi, svuda stigne, a dodavanja su nešto posebno.

Statistika je pokazala da je u utakmici sa Šefild junajtedom, Matić imao neverovatnih 95 odsto tačnih dodavanja!

 

Sa njim na mestu zadnjeg veznog, oporavljeni Pol Pogba ima mogućnost da „luta“, a Bruno Fernandeš deluje sa pozicije „desetke“ i otuda Junajted ima taj niz od 16 utakmica bez poraza, tačnije od 26. januara i pobede nad Tranmerom u kupu od 6:0.

Uspon Junajteda poklopio se i sa činjenicom da je na 23 meča, na kojima je Matić igrao, tim čak 16 puta uspeo da sačuva mrežu.

Foto: EPA-EFE/Michael Steele

BUDUĆNOST

Ako se ima u vidu da je politika Junajteda poslednjih godina bila da igračima iznad 30 godina ne daje preterano duge ugovore, činjenica da je Matiću dat novi trogidšnji ugovor je veliki znak poverenja.

Ole Gunar Solskjer je nedavno rekao kako „Nemanja igra u životnoj“ formi, da je prezadovoljan njegovom formom i da se nada da će tako nastaviti.

To nije važno samo za njega, već i za čitav timski sklop giganta sa „Old Traforda“, u vreme, kada je Norvežanin odradio dobar deo posla u uspostavljanju kulture Mančester junajteda, koja je bila nekako zagubljena u periodu po odlasku Aleksa Fergusona.

Norvežanin vraća identitet igri Junajteda, sa brzim, napadački orijentisanim fudbalom, igrom visokog presinga i većeg poseda lopte.

Matić je neko ko savršeno razume šta je potrebno da bi se stiglo do velikog cilja, a usput, imaće još jedan zadatak – da bude mentor generaciji mladih igrača koja polako stasava na „Old Trafordu“.

Skot Mektomini je i sam rekao kako od Nemanja svakodnevno uči, a koliko je to bitno najbolje govore današnje reči Norvežanina.

„Skot je još klinac. Sedam ili osam godina je mlađi od Nemanje. Toliko puta sam rekao Nemanji, ‘danas u tim stavljam Skota’, i on je to prihvatio bez problema. Oni mogu da igraju zajedno i siguran sam da će Skoti mnogo naučiti od Nemanje. Njegov kvalitet i sve što je uradio do sada, to je savršeno“, sumirao je Solskjer.

Otuda, ni Oleov čuveni osmeh, nije uzaludan. Zna da u Matiću ima oslonac na terenu i nekog ko će mnogo značiti ekipi u narednim godinama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare