Luka Modrić, Milan Borjan
Luka Modrić, Milan Borjan; Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Ponovo priče o ratu umesto o fudbalu.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Hrvatska iga fenomenalno na Mundijalu u Kataru i još jednom je zadivila fudbalski svet. Nako finala u Rusiji, sada su ponovo u polufinalu u Kataru nakon velike pobede nad Brazilom.

Hrvatska selekcija predvođena vanserisjkim fudbalerima kao što su Luka Modrić, Mateo Kovačić i drugi, još jednom je pokazali pobednički mentalitet.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, britanski „Dejli mejl“ je u čitavu priču umešao rat na prostoru bivše Jugoslavije poečtkom devedesetih godina kroz prizmu priče Luke Modrića.

U tekstu pod naslovom „Modrić objašnjava zašto Hrvatska ruši rivale i prognoze na Mundijalu: Razlog slama srce“ piše kako je 37-godišnji vezista Reala srce tima koji odbija da bude poražen.

Oni u tekstu citiraju reči Luke Modrića.

Modrić smatra da je pobednički duh Hrvata, kome se sada divi svet, omogućio da dobiju rat za nezavisnost 90-ih godina.

„Niko nije verovao da ćemo doći do polufinala, ali jesmo. Ovaj tim čine igrači koji očajnički žele da obuku nacionalni dres i pokažu svetu šta vredi. Sve nas vodi velika strast da igramo za našu zemlju i njen dres, kao narod koji se borio za nezavisnost i nastavljamo da se borimo na terenu do poslednje kapi znoja.“

„Dejli Miror“ je citirao tu izjavu,a zatim izneos voje viđenje pomenutog rata.

„Modrić je postao prognanik kada je 1991. izbio rat nakon što je Hrvatska tražila nezavisnost od Jugoslavije, koju su kontrolisali Srbi. Upravo su vojnici te nacionalnosti ubili Modrićevog dedu, po kome je i dobio ime. Likvidiran je 18. decembar 1991. Finale ovog Svetskog prvenstva igra se na 31. godišnjicu zločina za koji niko nije odgovarao“.

Luka Modrić je u svojoj autobiografiji napisoa da je imao šest godina „kada su mu četnici ubili dedu“.

Foto: PA-EFE/Abir Sultan

Na to podseća i „Miror“ u tekstu.

„Luka Modrić stariji je ubijen kada je njegov unuk imao samo šest godina. Srpski vojnici likvidirali su ga nekoliko stotina metara od porodične kuće u selu Modrići, gde je tada živeo mali Luka. Svedoci su naveli da su ga dva automobila presrela nakon što se vratio iz šume u kojoj je nosio hranu i vodu Hrvatima koji su se tu skrivali od srpskih pobunjenika. Nakon toga, sin Stipe ga je pronašao mrtvog u polju i odmah odveo porodicu u progonstvo u Zadar“.

Englezi u tekstu nedvosmisleno Srbe proglašavaju za jedine krivce krvavg rata, a zanimljivo je i da je selektor Dalić zahvaljivao domobranima nakon pobde nad Brazilom.

Hrvati se umesto fudbala previše bave ratom, a ostvarili su još jedan istorijski uspeh.

BONUS VIDEO Brazilci prozivali Hrvate i njihove dresove