Foto: Printscreen Youtube / AFC Fiorentina, EPA-EFE

Desetorica Srba nosila ljubičasti dres.

Luka Jović je posle brojnih najava konačno kompletirao transfer u Fjorentinu. Slika sa ljubičastim šalom, ugovor na dve godine i prilka da oživi posrnulu karijeru i podseti sve kakav je vanserijski golgeter.

PROČITAJTE JOŠ

Glamur Madrida pretvorio se u noćnu moru za Luku Jovića bar kada je igrački deo u pitanju, pa je odlučio da ode na mesto u kome su igrali brojni srpski fudbaleri i gde ga čeka srpska kolonija.

Odlaskom Dušana Vlahovića prošle zime i ne baš sjajnim igrama Šištofa Pjonteka, Firenca je vapila za rasnim golgeterom.

Jović bi trebalo da bude rešenje za sve glavobolje u protivničkim kaznenim prostorima, a da bi se što pre adaptirao imaće pomoć srpske kolonije.

Već nekoliko godina unazad u Fjorentini u odbrani gazduje Nikola Milenković. Najbolji srpski defanzivac i stub odbrane „ljubičastih“ bi ovog leta mogao i da promeni sredinu, jer su za njega zainteresovani brojni velikani, ali je za sada tu i mogao je da poželi Joviću dobrodošlicu.

Foto: Massimo Paolone/LaPresse via AP
Foto: Massimo Paolone/LaPresse via AP

Iako nisu u prvom planu, u klubu su i Matija Nastasić i Aleksa Terzić.

Iskusni defanzivc je upravo iz Partizana preko Fjorentine lansirao svoju karijeru koja ga je potom odvela u Mančester siti i kasnije u Bundesligu, pa sada pokušava da pronađe mesto kako bi se izborio i za ulogu kod selektora Dragana Stojkovića Piksija za predstojeći Mundijal.

Aleksa Terzić će započeti svoju četvrtu sezonu u Firenci, mada je u prethodne tri jednu proveo na pozajmici u Empoliju, ali se i dalje nije izborio za mesto startera već povremeno dobija šansu u Kupu i sa klupe.

Fjorentina je i kroz istoriju bila klub u kojem su igrali brojni srpski fudbaleri.

Dušan Vlahović svakako je najveće ime iako je pred njim tek karijera, ali je u „ljubičastom“ dresu uspeo da postane najskuplji srpski fudbaler svih vremena.

Zanimljivo je da su ranije u Fjorentinu često išli fubaleri Partizana.

Nikola Gulan je svojevremno povukao nogu kada je 2007. godne obukao ljubičasti dres.

Iako je pod ugovorom bio pet godina, odigrao je samo devet utakmica dok je ostatak proveo po brojnim pozajmicama.

Foto: EPA/CARLO FERRARO

Adem Ljajić je nedugo posle Gulana krenuo istim stopama.

Bila je 2009. godina, kada je Partizan pristao na prodaju Zorana Tošića Mančester junajtedu i to zajedno u paketu sa Ademom Ljajićem. Bio je 18-godišnji Ljajić nekoliko dana u Mančesteru, trenirao, ali je ugovor ubrzo poništen.

Detalji nikada nisu do kraja obelodanjeni, ali je Ljajić nekoliko meseci kasnije iz Beograda ubrzo otišao u Fjorentinu. Tamo ga je sačekao Stevan Jovetić, pa su u tandemu bili velika opasnost po odbrane timova iz Serije A. Ljubičasti dres je nosio tri sezone, nakon čega je još pet ostao u Italiji. Posle Apenina, usledila je selidba u Bešiktaš, gde je i danas, ali se već danima govori o promeni sredine.

Crnogorski as je bio jedan od dvojice iz te zemlje koji su pored Partizana igrali za Fjorentinu, pošto je boje branio i Stefan Savić u periodu od 2012-2015.

Srbi u istoriji Fjorentine

Vlada Avramov 2006-2011

Zdravko Kuzmanović 2007-2009

Nikola Gulan 2007-2009

Adem Ljajić 2010-2013

Matija Nastasić 2011-2012

Nenad Tomović 2012-2017

Nikola Milenković 2017-

Dušan Vlahović 2018-2022

Aleksa Terzić 2019-

Luka Jović 2022-

Kada su u pitanju drugi srpski fudbaleri, značajan trag je ostavio Zdravko Kuzmanović. On je za dve godine u periodu od 2007. do 2009. igrao na 70 utakmica i postigao tri gola.

Daleko manji ostavio je golman Vlada Avramov koji je za pet godina skupio isto toliko nastupa.

Da je Zvezda imala svog predstavnika pre Jovića i Terziča, pobrinuo se i Nenad Tomović koji je za pet godina odigrao 170 utakmica i postigao jedan gol.

Luka Jović tako je postao deseti srpski fudbaler u istoriji ovog kluba, a svi se nadaju da će po učinku biti na strani Srba koji su ostavili dubok trag.

BONUS VIDEO Leo Mesi – od trnja do zvezda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar