Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

U petak uveče se ozvaničilo ono o čemu se, verovali ili ne, šuškalo još od kraja 2020. godine.

Pamtimo da su još tada Italijani, u jednoj od svojih mnogih transfer fantazija, jer je Zlatan Ibrahimović bio povređen, a „rosonerima“ je trebalo pojačanje u špicu za predstojeće mečeve sa Crvenom zvezdom u Ligi Evrope.

PROČITAJTE JOŠ:

Milan je taj dvomeč prošao na gol u gostima, dok je Zvezda pružila više nego dostojan otpor, u tom trenutku nesuđenom klubu Luke Jovića.

O Luki u Milanu se pisalo i sredinom te 2020. godine kada je klub iz Lombardije da je Srbin kog je Real Madrid godinu ranije platio 63 miliona evra Ajntrahtu – ipak preskup.

Karim Benzema je u tim mesecima žario i palio u Realu, rešetao nemilice, pa je Jović mogao samo da greje klupu, a očekivalo se da uradi nešto bukvalno kao Gandalf za minute koji su mu davani, da bi privukao pažnju i zaslužio stalno mesto startera.

Znaju mnogi fudbaleri koji su odlazili u Madrid uzdignutog čela i odande odlazili pognute glave koliko je to težak i posve neizvestan zadatak.

Na sve to su dolazile i povrede kojih je kod Jovića bilo u više navrata, pa onda i koronavirus koji ga je strefio više puta…

Zato 25-godišnji Luka i dalje „živi“ od one jedne vanserijske sezone u Ajntrahtu iz Frankfurta kada je svojim golovima doveo svoj tim na prag osvajanja Lige Evrope.

Dao je samo u njoj deset golova i do pred sam kraj bio najbolji strelac takmičenja, dok ga nije pretekao Olivije Žiru. Dao je na jednoj utakmici čak pet golova Fortuni iz Dizeldorfa i to svaki lepši od lepšeg.

Pogodio je i mrežu Čelsija u polufinalu LE dva puta u polufinalnom dvomeču, nije ni to bilo dovoljno da se prođe dalje.

Sve to sad deluje kao daleka prošlost, jer Luka tek povremeno pokaže naznake tog „starog sebe“ kog je ostavio još u nekoj 21. godini kad je bio klinac.

Real ga je slao na pozajmice i već na povratničkom debiju u Ajntrahtu pomogao je Filipu Kostiću da popravi formu. Dva gola Šalkeu na prvoj utakmici početkom 2021. bili su dobar znak. Ali ostali su samo znak.

Kad se na sve to doda čak 12 različitih situacija u kojima je Luka bio povređen ili odsutan iz nekog drugog razloga bar na po nekoliko dana, a nekad i do dva meseca, postane jasno da su u Madridu počeli da misle da su se opekli i zašto su pristali da ga puste bez klasičnog obeštećenja.

Kočnica je bila jedino Jovićeva plata u Realu, koji je pristao da ga pošalje u Firencu i da dobije 50 posto od prodaje ako Srbin proigra u Italiji, jer to nije uradio na 51 utakmici i sa svega tri gola i pet asistencija u Madridu.

Luka Jović Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Tako se Srbin našao u Fjorentini prošlog leta i nije se dugo čekalo da se zameri navijačima kluba iz Firence. Italijani su prvo pisali kako je odbio da uđe u igru u drugom poluvremenu u septembarskom meču s Veronom, a stvari su ubrzo postale još gore.

„Mislim da je Fjorentina odlična odskočna daska da se vratim u top formu i opet u neki veliki klub“, pričao je Jović pre nešto manje od godinu dana.

Čovek bio iskren i realan, ali ‘ajde to objasnite prosečnom, ostrašćenom navijaču, pa još u Italiji?! Neće moći. Naravno, nije to bio jedini razlog zašto stvari u Firenci nisu išle po loju.

Jeste davao golove u Ligi konferencija, bio je sa šest pogodaka ispred ostalih protivnika u februaru 2023. i kad se to ima u vidu, potpuno nelogično deluje da je dotle samo sedam utakmica odigrao od prvog do poslednjeg minuta u svim takmičenjima.

Dao je gol i Milanu u 25. kolu Serije A i to posle samo šest minuta u igri, fantastičnom „lastom“ nakon što je zamenio Artura Kabrala.

Pitanje je da li ga je taj gol i preporučio novom klubu, ali je izvesno da je glasina o njegovoj novoj destinaciji bilo i pre i posle toga, pa se Luka dogegao do 50 utakmica u Fjorentini i 13 golova i pet asistencija za „violu“.

Na kraju smo došli do toga da se piše kako se Zvezda raspituje da ga vrati, do glasina da bi mogao u Tursku i tako dalje. Srećom, dobio je treću sreću u Milanu posle dve loše u Ajntrahtu i Fjorentini bar na godinu dana jer do 2024. igra za Milan.

Sada tu šansu već mora da iskoristi, jer sledeći korak ne može da bude naviše, samo nadole, pošto razum nalaže da trener ne želi igrača koji stagnira, a treba da igra najbolji fudbal života.

Opet, moderni fudbal je već godinama „sad i odmah“, pa je vreme da Luka napokon posle četiri godine uskoči u voz koji će ga vratiti u dobru formu, dok mu ne pobegne i ode u nepovrat.

BONUS VIDEO: Mitrovićeva majstorija i golčina Malkoma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar